Mike Dingemans in de spotlight

Mark Dingemans zeilt met zijn vrouw Petra op een Bavaria 40 cruiser. Hun volgende reis is naar Noorwegen en de Oostzee. Ook de Middelandse Zee staat nog op de planning.

Door Redactie | 23 september 2020

Mike Dingemans in de spotlight

Mike Dingemans in de spotlight

Door Redactie | 23 september 2020

Advertentie

Mike heeft mooie plannen, samen met zijn vrouw Petra wil hij in 2021 naar Noorwegen varen. Een korte ‘sabbatical’ van drie maanden staat op de planning. Ook Zuid-Europa staat hoog op de agenda voor de toekomst. De Bavaria ‘Waaibaai’ is al klaargestoomd. Een schitterende bimini, door Mike zelf ontworpen, is een lust voor het oog. We treffen Mike in Zierikzee en een gezellig praatje leidt tot deze ‘Zeiler in de Spotlight’.

Hoe oud was jij toen je voor het eerste besefte dat zeilen echt jouw passie zou gaan worden en waarom?

Petra en ik waren de dertig al gepasseerd. Met ons eerste kind was het moeilijk om het fanatieke windsurfen vol te houden. Zeilervaring hadden we wel via studentenzeilweekenden en een vriend met een Flying Junior. Na een weekje flottielje in Griekenland met diezelfde vriend zijn we zelf gaan huren. Na een paar jaar hebben we zelf een boot gekocht. Een Jeaneau Sun Light 30. 

Wat voor boot heb je en is dit jullie droomschip?

We hebben nu een Bavaria 40 cruiser, die we in 2009 nieuw gekocht hebben. Dit is voor ons een ideaal schip. We kunnen haar makkelijk samen zeilen. Ze kan net onder een aantal belangrijke vaste bruggen (Roompot, Krammer, Volkerak) door en met 40 voet lengte en 1.85 meter diepgang kunnen we altijd wel in havens en aanlegplaatsen terecht. We zijn aan deze boot gehecht omdat ze fijn zeilt, nergens lekkage heeft, we haar van haver tot gort kennen en we niet meer bang zijn voor een krasje. Onze droomboot is een Garcia 45.

Mike Dingemans aan boord van Waaibaai, een Bavaria 40 cruiser.
Mike Dingemans scheurt achter zijn gennaker aan

Welke aanpassing zou je graag nog doen aan jullie boot?

We willen nog lithium-ijzerfosfaataccu’s met een batterij-managementsysteem installeren. We hebben de afgelopen drie vaarseizoenen problemen gehad met de geïnstalleerde AGM accu’s.  Uiteindelijk lijkt het erop dat de combinatie van de Mastervolt Masscombi lader en het specifieke AGM accu type niet werkt. 

Wat is de naam van de boot, en heeft deze nog een speciale betekenis?

We zochten een vrouwelijke naam en een soort van alliteratie. ‘Snelle Snol’ heeft op een lijstje gestaan.  Het werd uiteindelijk Waaibaai, een verbastering van haaibaai (druktemaakster). Bij de keuze hebben we ook specifiek meegenomen hoe het klinkt over de marifoon en in het buitenland.

Mike Dingemans is de zeiler in de spotlight
De eigen ontworpen bimini is heerlijk aan boord

Hoeveel dagen per jaar ben jij aan boord?

Ons vaarseizoen start in april en eindigt ongeveer begin november. Wanneer het voldoende mooi weer is dan zijn we in het weekend aan boord. Dat is iets meer dan om de week. Daarnaast in het voorjaar 2 weken, de zomer 3 weken en, als het uitkomt, in het najaar een week.

Wat is je allermooiste ankerplek of haven waar je bent geweest en waarom is deze plek je zo bijgebleven?

In de jaren dat we samen met onze twee kinderen zeilden, was jachthaventje “de Werf” in Goes onze favoriet. Nog steeds komen we graag in Goes, ondanks dat onze zonen van 24 en 28 niet vaak meer meegaan. De haven van Ameland heeft ook een speciaal plekje in ons hart. Het was een uitdaging om hier te komen met onze diepgang, en toen we jong waren hebben we op het eiland recreatiewerk gedaan.

Geheime tip: Jachthaventje “de Heen” aan het Volkerak met een mooi natuurgebied in de buurt.

Mooiste ankerplekken; Sark, Beaulieu river,  Etretat.

Ankeren op Sark
Een van de mooiste ankerplekken: Sark

Wat is het mooiste vaargebied waar je ooit hebt gevaren?

Met onze eigen boot: de Kanaaleilanden. Niet alleen vanwege de mooie natuur en het uitdagende zeilen, maar ook omdat het eilanden zijn waar je op eigen kiel naartoe vaart. De Solent staat ook hoog op ons lijstje van mooie vaargebieden. Dichterbij huis: de Grevelingen. Één van de mooiste meren om op te zeilen.

Het allermooiste hebben we gevaren rondom Sint Maarten. Prachtig blauw water, Caribische sfeer, mooie ankerplekken. Dat was alleen niet met onze eigen boot.

Ankeren op Sint-Maarten
Sint-Maarten is een van de mooiste plekken waar we ooit hebben gevaren

Heb je nog plannen voor een droomreis? 

We hebben volgend jaar een sabbatical van 3 maanden. Dan staan Noorwegen en de Oostzee gepland. Later willen in etappes naar de Middellandse zee zeilen.

Wat vind jij nu echt een handige accessoire in het zeilen die je veel gebruikt?

AIS maakt het inschatten van koersen en hoe dicht schepen je naderen een peulenschilletje. Dat geeft rust en vertrouwen bij druk scheepvaartverkeer. Daarnaast de boegschroef. Die geeft juist rust en vertrouwen bij manoeuvreren in de haven en sluis.

Heb je nog een gouden tip aan de lezers van Zeilwereld?

Deze tip is van Petra voor alle zeilende vrouwen: “Leer sturen bij aanleggen en wegvaren. Landvasten beleggen en sjouwen met stootwillen is mannenwerk.”

Ook zeiler in de spotlight worden?

Ben jij net als Mike Dingemans gek op zeilen en wil je ook eens op deze plek in de spotlight staan? Of ken je een zeiler die best een in de spotlight mag komen? Stuur jouw contactgegevens naar redactie@zeilwereld.nl, of vul het formulier onder deze link in.

Andere spotlight artikelen lezen op Zeilwereld? Kijk op deze pagina!

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.