Pareltjes van jachthavens van Noord naar Zuid

Als je met je boot op pad bent, wil je na een lekkere zeiltocht aanmeren op een leuke plek om daar nog even verder te genieten. De een denkt hierbij aan een idyllisch verscholen haventje en de ander aan een moderne marina met restaurants en winkels op loopafstand.

Door Femke van Straten | 02 juli 2024

Jachthavens van Noord naar Zuid

Pareltjes van jachthavens van Noord naar Zuid

Door Femke van Straten | 02 juli 2024

Advertentie

Wij maakten een rondje Nederland en lichten per provincie één mooie jachthaven uit. 

Als je met je boot op pad bent, wil je na een lekkere zeiltocht aanmeren op een leuke plek om daar nog even verder te genieten. De een denkt hierbij aan een idyllisch verscholen haventje en de ander aan een moderne marina met restaurants en winkels op loopafstand. Wij maakten een rondje Nederland en lichten er per provincie één haven uit. 

Tekst: Femke van Straten
Dit artikel verscheen eerder in ons Voorjaarsmagazine 2024.

Nederland telt in totaal zo’n 1250 jachthavens. Het grootste gedeelte hiervan zijn commerciële jachthavens, een groot percentage is verenigingshavens en tot slot zijn er nog de gemeentelijke havens. Waar vroeger alleen een ligplaats en walstroom voldoende waren, verwachten we tegenwoordig veel meer dan dat. Op ruim driekwart van de havens worden naast ligplaatsen ook andere services geboden.

Eerder maakten we op Zeilwereld.nl al meerdere artikelen met de mooiste havens per provincie. Lezers konden via Instagram stemmen op hun favoriete plekje. Nu het nieuwe seizoen weer voor de deur staat, maken we het je gemakkelijk en zetten we per provincie één haven in de spotlight. Dit zijn voor een deel havens die door onze lezers zijn getipt, maar wij vonden zelf ook nog een aantal parels die we je niet willen onthouden.

Groningen

Wie vaak op het Wad vaart, denkt bij de provincie Groningen al gauw aan het Lauwersmeer of de Eemshaven en Delfzijl. Maar als je even iets zuidelijker vaart, vind je jachthaven Termunterzijl. Deze getijdenhaven met ongeveer 100 ligplaatsen ligt op een prachtige plek, omringd door mooie natuurgebieden die zeker de moeite waard zijn om eens te bezoeken. Aan de haven ligt een gezellig havenrestaurant, een supermarkt en met het dorpje op loopafstand heb je alles bij de hand.

Tonny de Vries heeft zijn zeilboot hier al liggen sinds 1999. “Voor de ontspanning en rust vind ik het heerlijk om vanaf de haven van Termunterzijl alle kanten op te kunnen. Ik lig hier al jaren, maar kan nog iedere keer opnieuw mooie plekken ontdekken.”

De haven wordt ook aangeraden door Caroline de Vries: “Termunterzijl is te bereiken via binnenwateren, maar door de ligging aan de Dollard geeft het zeilers de prachtige kans om richting de Waddenzee en de Noordzee te varen. Het mooie Duitse eiland Borkum ligt op circa 3 uur verderop. Genoeg te ontdekken dus! Belangrijk om te weten is dat het een getijdenhaven betreft met een verval van 3 meter. De zonsondergang is door de verschillende getijden iedere avond opnieuw uniek!”

Drenthe

Ook in de provincie Drenthe is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, genoeg water te vinden. Op de grens van Overijssel en Drenthe, vlak bij het nationaal park de Weerribben, ligt Meppel. Meppel is een stad met een rijke historie van drukkerijen en (zeil)weverijen. Het heeft veel kanalen vol bootjes, prachtige ophaalbruggen en een mooie binnenstad. Er zijn volop ligplaatsen in de jachthaven Westeinde en langs de kades van de stadsgrachten beschikbaar. Afmeren in het centrum is echt een aanrader, je bent binnen een mum van tijd in het bruisend hart van de stad. De bewoners langs de kades komen graag een praatje maken en de meeste faciliteiten zoals elektra, toilet- en douchegebouw zijn goed verzorgd en dichtbij. Dit is een pareltje waar je toch minstens een keer geweest moet zijn!

Friesland

Friesland heeft zoveel mooie en leuke jachthavens dat het moeilijk is om er eentje uit te lichten. De havens langs de IJsselmeerkust zoals Lemmer, Stavoren, Hindeloopen en Makkum zijn voor de meesten een bekende uitvalsbasis. Ze hebben meer dan voldoende plek voor passanten, uitgebreide faciliteiten en services met diverse horeca op loopafstand. Voor wie vanuit het IJsselmeer Friesland intrekt of met een kleiner bootje op de Friese Meren zeilt, is Jachthaven Sneekerhof een heerlijke plek.

Karin vertelt ons over haar thuishaven: “Het is een mooie haven net achter het Sneekermeer. Het ligt in een ‘kom’, dus lekker in de luwte. Er hangen hangmatten om heerlijk in te relaxen en er is een mooi sanitairgebouw.”

In de zomermaanden zijn er een tal aan activiteiten voor de kinderen. Er vaart een zonnepont heen en weer tussen de haven en het Kameleondorp Terherne.

Verder staat er een trampoline en een speelhut voor de kinderen, en er is een groot afgebakend voetbalveld. En niet te vergeten: het Slûske, de gezellige eetgelegenheid met terras aan het water.

Ook is er een mooie gelegenheid te wandelen en te fietsen langs het mooie Sneekermeer. Met een bijna autovrije route kun je makkelijk op de fiets in Sneek komen.

Overijssel

Van de twaalfde tot de zestiende eeuw zijn vooral steden aan de IJssel belangrijke welvarende centra van handel, de zogenaamde Hanzesteden. Alleen al in Nederland zijn tweeëntwintig Hanzesteden waarvan Kampen er een is. Met de Stadsbrug met gouden wielen, de indrukwekkende poorten en de historische binnenstad met honderden monumenten, is Kampen eigenlijk een openluchtmuseum. Iedere watersporter kan zijn hart ophalen in Kampen.

Kampen heeft meerdere jachthavens maar de jachthaven van Zeilclub ’37 heeft veruit het mooiste uitzicht. Deze gastvrije haven van de watersportvereniging heeft voldoende plek voor passanten en biedt goede faciliteiten. Het is er schoon en rustig, en recentelijk is er een nieuw toiletgebouw gerealiseerd inclusief wasmachine en droger.

Vaste ligplaatshouder Jan vertelt: “De haven is gesitueerd in de kolk en heeft een werkelijk prachtig uitzicht over de stad Kampen. De omgeving verkennen kan op leenfietsen van de haven, de stad Kampen ligt op zo’n 2 kilometer. Het kristalheldere water en het strandje in de kolk lenen zich prima voor verschillende activiteiten zoals zwemmen en suppen. Op donderdag en vrijdagavond organiseert de vereniging jeugdzeilen, ook dat gebeurt in de kolk en het is een ware lust om te zien hoe beginnende en gevorderde zeilers de zeilkunst aanleren en verbeteren onder begeleiding van instructeurs in begeleidingsbootjes.”

Flevoland

Als leukste haven van Flevoland was Marina Muiderzand bijzonder favoriet bij onze lezers. Op onze social media werd massaal gestemd voor deze centraal gelegen haven aan het Markermeer: Amsterdam, Hoorn, Marken, Volendam, de Markerwadden en andere mooie plekken zijn goed en makkelijk bereikbaar. Het gebied rondom de jachthaven heeft de laatste jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Van een kale vlakte naar een plaats waar woongenot en watersportplezier hand in hand gaan. 

“Eigenlijk wanen wij ons altijd een beetje in Nice of Cannes. De marina is mooi aangelegd met prachtige beplanting en een mediterraans gevoel,” aldus Heidi en Mikkel. Het sanitair is bovendien keurig, er zijn altijd schone wc’s en zelfs tweepersoons douches. Henk en Gina van Sails and Salt water: “Alles wat je nodig hebt is hier binnen handbereik. Om de hoek hebben we een zeilmaker, restaurants, George Kniest, strand, supermarkt, en zelfs verhuur van sups of kleine zeilboten.” 

Er is ook een doggypool, een speciaal stukje waar de honden even los kunnen lopen en zwemmen, met gratis poepzakjes.

Noord-Holland

De provincie Noord-Holland heeft langs de IJsselmeerkust de bekende havens in historische steden zoals Monnickendam, Edam, Hoorn, Enkhuizen en Medemblik. Allemaal plaatsen met een of meerdere grote jachthavens die van alle gemakken zijn voorzien. Langs het Noord-Hollandskanaal en het Noordzeekanaal vind je op meer idyllische plekken kleinere havens waar het ook goed vertoeven is. De Marina Seaport IJmuiden is een van de weinige havens aan de Noordzee, maar voor een echt bijzondere aanlegplek in Noord-Holland moet je naar Den Helder. Aan de oostkant van Harssens Schiereiland vind je de Koninklijke Marine Jacht Club, opgericht in 1899 door officieren van de Koninklijke Marine om zeemanschap bij jonge marineofficieren te bevorderen.

Deze jachthaven, waar passanten van harte welkom zijn, is voorzien van alle benodigde faciliteiten zoals wifi, de mogelijkheid tot tanken, verwerking van vuilwater en een modern toiletgebouw waar ook een wasmachine en droger tot je beschikking staan. Vanaf de haven heb je een prachtig uitzicht op de indrukwekkende marinevloot. Er is altijd veel bedrijvigheid op en rond de haven waar meerdere marinevaartuigen liggen. Naast de jachthaven, in het clubhuis van de Koninklijke Marine Jacht Club, kun je dagelijks aanschuiven voor een borrel en een traditionele ‘Blauwe Hap’. 

Het Marinemuseum en Nationaal Reddingmuseum liggen op een paar minuten lopen op de oude scheeps- en onderhoudswerf van de Koninklijke Marine: Willemsoord. Je vindt op dit volledige gerestaureerde terrein veel leuke restaurants en ook voor kinderen is er genoeg te zien en te beleven. 

Zuid-Holland

Midden in de provincie Zuid-Holland vinden we Watersportvereniging Braassemermeer. De vereniging bestaat al zo’n vijftig jaar en is zeer actief als het gaat om zeilopleidingen, trainingen en de organisatie van wedstrijden. Veel Olympische zeilers hebben hier leren zeilen. De haven is onderdeel van de ‘staande-mastroute’ en dus voor de meeste schepen goed bereikbaar. Op de haven is er SUP- en kayakverhuur om de omgeving op en rond het Braassemermeer te ontdekken. Op bijzondere plekken in de Veense polder vertellen borden verhalen in de vorm van inspirerende weetjes, feiten en anekdotes die de Veense polder bijzonder maken. 

Voor een heerlijk hapje of drankje kun je terecht in het clubgebouw in het restaurant van de Yachtclub Noorderhem. Op dit moment ondergaat het clubgebouw een grote verbouwing en als we de visuals op de website van de vereniging moeten geloven, wordt er nog voor de zomer een prachtig nieuw restaurant gerealiseerd.

Utrecht

In het bovenste puntje van de provincie Utrecht ligt aan het Eemmeer het prachtige Spakenburg. Spakenburg staat bekend om zijn rijke maritieme geschiedenis en sterke verbondenheid met de visserij en scheepvaart. In de museumhaven van Spakenburg ligt nog altijd de grootste bottervloot ter wereld. De botterwerf uit 1750 is de eyecatcher en nog dagelijks in bedrijf voor onderhoud aan de schepen.

Watersportvereniging De Eendracht beheert de drie jachthavens van Spakenburg: de Oude Haven, de Nieuwe Haven en de Zuiderzeehaven. Vanaf de havens loop je binnen enkele minuten naar het centrum. In de Oude Haven lig je tussen het varend erfgoed. De Nieuwe Haven en de Zuiderzeehaven maken beide gebruik van het nieuwe clubhuis met uitstekende sanitaire voorzieningen, inclusief was- en droogruimte. Deze actieve watersportvereniging organiseert onder andere al 40 seizoenen de rond- en platbodemcompetitie op dinsdagavond. Afgelopen jaar waren er maar liefst 20 wedstrijden met ruim 30 deelnemers. Een waar genot om naar te kijken als je toch een bezoek brengt aan dit dorp waar de passie voor de traditionele scheepvaart zo aanwezig is.

Gelderland

In de provincie Gelderland ligt aan de aftakking van de Maas het watersport- en recreatiegebied de Gouden Ham. Er zijn drie schiereilanden en een natuurgebied aan de rand. Het zandstrand van De Gouden Ham is maar liefst 700 meter lang. Er liggen hier meerdere jachthavens dicht bij elkaar, maar watersportcentrum Maasbommel is werkelijk van alle gemakken voorzien.

Ze beschikken over een botenlift, stalling buiten, een onderhoudshal en een zeilmakerij. Plexat is het gloednieuwe eetcafé op de haven met vanaf het dakterras een prachtig uitzicht over het water. 

In de directe omgeving zijn er diverse restaurants met terrasjes en leuke plekjes om te bezoeken. En houd je meer van de rust, dan is een nachtje aan een van de schiereilanden ook zeker aan te raden!

Noord-Brabant

In het noordwesten van Brabant ligt aan het Hollands Diep de oude vestingstad Willemstad. In de Stadshaven, jachthaven de Batterij of aan de gezellige stadskade zijn plekken voor passanten beschikbaar van 5 tot 40 meter. Er is zelfs een speciale ‘boodschappensteiger’ waar je maximaal twee uur gratis mag liggen.
De Batterij is wat moderner en heeft ruimere boxen. Voor die haven kies je als je wat meer de rust zoekt, wat meer luxe wil en het niet erg vindt om een stukje naar het stadje te lopen. In de Stadshaven ervaar je de gezellige sfeer van de vestingstad, vlak bij de restaurants. Je moet dan wel genoegen nemen met een iets minder grote ligplaats. 

Amanda, van SV Fram: “Willemstad is een supertof vestingstadje met dito haven! Vriendelijke havenmeesters en nette toiletgebouwen die regelmatig schoongemaakt worden. Onze zoon gaat graag op ontdekkingstocht over de vestingmuren en in de restanten van de bunkers. Een wandeling door dit stadje brengt je eeuwen terug in de tijd wanneer je langs het oude raadhuis en de molen loopt of en een bezoekje brengt aan het Mauritshuis of fort de Hel!”

Zeeland

Het mooiste plekje van Zeeland vinden is geen gemakkelijke opgave. Er zijn zoveel verschillende jachthavens, elk met hun eigen karakter. Kies je voor een haven waar je door de werking van eb en vloed rekening moet houden met verval zoals aan de Ooster- of Westerschelde. Of lig je liever in een haven zonder getijdenwater zoals aan het Grevelingenmeer of het Veerse Meer? Onze lezers kozen massaal voor Watersportvereniging Wolphaartsdijk. 

Vaste ligplaatshouder Jaco: “WSVW Wolphaartsdijk heeft ons hart gestolen en is gelegen aan het Veerse Meer waar talloze eilandjes en steigers zijn waar je gratis kan aanleggen voor een strandwandeling of een overnachting. Voor dagtochtjes ben je zo op de Oosterschelde. Voor de bijna 1000 leden is het niet zomaar een haven, voor velen is het een plaats waar ze tot rust komen, vrienden ontmoeten en waar lief en leed gedeeld wordt. Sommigen beschouwen het als een tweede thuis!” 

In de nabijheid zijn een watersportwinkel, supermarkt en een aantal fijne restaurants. Naast water en stroom, ontbreekt het niet aan een gastvrije ontvangst door het haventeam. Douches, wasmachine, droogkast, schijtparadijs voor de hond, restaurant, deelbibliotheek, afgesloten parking, mega BBQ-tent, en alle andere denkbare faciliteiten vind je er. Kajaks, fietsen en zeilbootjes kun je gratis lenen. 

Limburg

Op de grens van Belgisch en Nederlands Limburg ligt het grootste aaneengesloten watersportgebied van Nederland (én België): de Maasplassen, meer dan 3000 hectare grote en kleine plassen. Varen op de grote rivieren zoals de Maas is natuurlijk wel even wat anders dan op een uitgestrekt meer. Toch is het varen op de grote rivieren fantastisch, ze meanderen door Nederland en je komt de mooiste landschappen tegen. Let wel even op de beroepsvaart die soms sneller is dan je denkt!

Je hebt er mooie dagstranden, hippe beachclubs en door de vele faciliteiten kun je er naast zeilen ook goed surfen, duiken, kanoën of suppen. Aan het Leukermeer vinden we de Jachthaven Leukermeer, die hoort bij een 5-sterren vakantiepark. Er is van alles te doen om er een complete watersportvakantie door te brengen, want als ligplaatshouder en als passant mag je gebruikmaken van alle luxe faciliteiten die dit park te bieden heeft.  

De hele familie Grave is fan van Jachthaven Leukermeer: “De haven is ruim, nieuw en geweldig goed onderhouden. Erg leuk voor een gezin met kinderen is de combinatie van de jachthaven en het vakantiepark. De kinderen kunnen zwemmen in het binnen- of buitenzwembad, je kunt een balletje slaan op de tennisbaan, maar er zijn ook strandjes, een beachclub en kinderanimatie. Wij hebben er genoten met de kinderen!” 

De Wadden

Officieel natuurlijk geen provincie, maar de Waddeneilanden hebben elk een mooie jachthaven waar je prima een aantal nachten kunt vertoeven. Lopend of met de fiets ben je zo in een van de gezellige dorpen, gevarieerde natuur of op een van de prachtige stranden. Eén van de lievelingetjes van de redactie is toch wel de jachthaven van Terschelling. Niet alleen in de zomer maar zeker ook in de winter! Met kerst en oud en nieuw zijn veel watersporters in de haven van Terschelling te vinden voor de gezellige sfeer en de verlichte schepen. 

Lees meer zoals dit:

We konden geen vergelijkbare berichten vinden.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.