De ultieme droom: vóór je 40ste stoppen met werken en vertrekken

Een passief inkomen genereren, we horen er steeds meer over. Fleur en Ronald kregen het, door een passief inkomen, voor elkaar om te stoppen met werken en de trossen los te gooien. En dat allemaal voor hun 40ste!

Door Anke Haadsma | 26 januari 2021

Passief inkomen genereren voor een wereldreis

De ultieme droom: vóór je 40ste stoppen met werken en vertrekken

Door Anke Haadsma | 26 januari 2021

Advertentie

De droom van menig zeiler is toch wel om de trossen los te kunnen gooien en voor onbepaalde tijd te vertrekken. Vaak gaat er een jarenlange voorbereiding aan vooraf en moet het dan gebeuren zodra de pensioenleeftijd is bereikt. Althans, dit was zeker vroeger de gedachtegang.

Tegenwoordig zien we steeds meer jonge(re) stellen de stap al nemen om die trossen los te gooien. Soms voor een paar jaar, tot het geld op is, maar ook steeds meer voor die onbepaalde tijd. Onderweg werken wordt namelijk steeds makkelijker door de vele mogelijkheden van online. Fleur (40) en Ronald (37) hebben het nog weer anders aangepakt, zij zijn met vervroegd ‘pensioen’. In juli 2020 gooiden ze de trossen los.

Passief inkomen genereren met Fleur en Ronald.
Fleur en Ronald stopten met werken en varen nu de wereld rond op hun Lagoon 42

We spreken Fleur – online – terwijl zij met hun Lagoon 42 in Andalusië liggen, hun plekje deze winter. “We waren van plan hier meer rond te zeilen, maar door corona en andere moeilijkheden zijn we deze winter hier blijven liggen. Eind maart varen we verder door de Middellandse Zee, hier willen we een paar jaar rondvaren.”

Door nog niet te ver weg te gaan, blijven ze nog redelijk in de buurt van vrienden en familie in Nederland. “Zo blijft het makkelijk om een keer heen en weer te vliegen mocht het nodig zijn. Althans, dat was onze gedachte. Maar corona gooit die plannen natuurlijk wel een beetje door de war. Zomaar op een vliegtuig stappen is er nu niet meer helemaal bij, maar we vinden het alsnog wel een lekkere gedachte dat we redelijk dichtbij zitten mocht er iets zijn. De komende tijd blijven we dus in de buurt, tot we het zat zijn. Dan gaan we ons klaarmaken voor de grote oversteek.”

Van backpack naar zeilboot

Rond de wereld zeilen was niet altijd de droom van dit stel. Ronald is van huis uit wel echt een zeiler, en had vroeger ook wel die droom om op een boot te wonen en rond de wereld te zeilen. Fleur is hier niet mee opgegroeid, die droom deelden ze dus niet. Wel deelden ze de droom om samen te reizen, hier hebben ze dan ook altijd samen naar geleefd. “Ons eerste plan was eigenlijk om met een backpack op de rug van hostel naar hostel te trekken. Op den duur veranderde die droom naar het rondreizen met een camper, omdat je toch op een gegeven moment die behoefte krijgt een eigen plekje ook te hebben. Pas later kwam het idee op een zeilboot te gaan wonen.”

Zeilen op de Lagoon 42
Ronald is van huis uit een echte zeiler en beleeft nu de droom uit zijn jeugd

Met die eerste droom van rond de wereld reizen met een backpack, begonnen Fleur en Ronald zo’n 13 jaar geleden met sparen. “We woonden op een studentenkamer en berekenden wat we per maand nodig hadden qua inkomsten. Hier gingen we naar leven, heel low budget. Daardoor konden we iedere maand sparen. Aan het begin was dit nog niet zoveel, omdat we ook nog niet zoveel verdienden. Op een gegeven moment hadden we genoeg gespaard om een huis zonder hypotheek te kopen. De huizenmarkt zag er toen ook nog wel iets anders uit, we betaalden 70.000 euro voor ons appartement in Rotterdam.”

“Onze vaste lasten vielen heel laag uit omdat we geen hypotheek hoefden te betalen. Daardoor konden we dus nog meer sparen. Op een gegeven moment hadden we zoveel gespaard, dat we eigenlijk wel nog een pand konden kopen. We besloten te investeren in vastgoed en dit huis aan studenten te verhuren. Door de extra huurinkomsten en de lage woonlasten konden we op een gegeven moment wel bijna 90% van wat we verdienden per maand opzijzetten. Zo volgde het moment dat we weer genoeg hadden gespaard om nog een pand te kopen en ook deze te verhuren.”

Stoppen met werken

Na de aankoop van dit tweede pand, realiseerde het stel zich dat ze nu voldoende opbrengsten uit de verhuur haalden om van te leven. Ze besloten te stoppen met werken. “Hierdoor leven we nu van een passieve inkomstenstroom. Daarbij moet ik wel zeggen dat het niet helemaal passief is, we moeten natuurlijk wel aandacht geven aan die pandjes en de studenten die hierin wonen. Maar bij elkaar denk ik dat we hier gemiddeld een halve dag per maand aan kwijt zijn. Qua inkomen halen we hier netto 2.500 euro per maand uit. Zelf geven we gemiddeld 1.700 euro per maand uit aan kosten, dus sparen we iedere maand ook nog een behoorlijk bedrag.”

Passief inkomen genereren tijdens je zeilreis
Relaxen aan boord en ondertussen toch een inkomen genereren!

Het klinkt als een droomleven, een halve dag per maand werken en daarnaast lekker genieten. Voor Fleur en Ronald is het ook een droom die uitkomt, maar het is een droom die voor veel meer zeilers waarheid kan worden. “Het is vooral een kwestie van de tijd nemen, dat passieve inkomen moet je opbouwen. Wij hebben hier ook in totaal 13 jaar naartoe gewerkt, waarbij de laatste 8 jaar heel specifiek met die droom om de wereld rond te zeilen. We zijn gaan berekenen hoeveel inkomen we maandelijks nodig hebben en bedacht hoe we hieraan konden komen. Het is een proces van trial and error geweest voor ons. Maar we wisten wel dat meer mensen dit kunnen doen.”

Niet alleen voor de dromers

De kennis die het stel heeft opgedaan op hun reis naar die financiële vrijheid, geven ze graag door aan anderen die ook vervroegd met pensioen willen. Hiervoor houden ze een blog bij en hebben ze nu een financial freedom toolkit voor anderen met eenzelfde droom. Dat Fleur en Ronald ervoor hebben gekozen de wereld rond te zeilen, betekent niet dat de toolkit alleen geschikt is voor zeilers met dromen. Dit was tenslotte ook niet de eerste droom die het stel zelf in gedachten had. En dat je helemaal niets meer hoeft te doen, is dus ook niet het geval.

Een passief inkomen genereren betekent niet dat je helemaal niets meer hoeft te doen!

“Wat ik vooral fijn vind is dat we niet meer moeten werken voor het geld en dagelijks naar kantoor moeten. Maar we zijn geen types die stil zitten, daarom hebben we ook die toolkit ontwikkeld en bloggen we veel over financiële vrijheid. En zoals aangegeven is het niet helemaal passief, naast het contact met de huurders, houden we ook de vastgoedmarkt goed in te gaten. Als hier iets veranderd in regelgeving of iets dergelijks, kan dat wel gevolgen voor ons inkomen hebben.”

Het stel heeft zo eigenlijk voor de rest van hun leven hun inkomen gewaarborgd. “We kunnen zo in principe de rest van ons leven doorleven. Maar ons complete inkomen is nu wel afhankelijk van die vastgoedmarkt, dat is toch een risico. Daarom zetten we nu ook stappen naar een online passief inkomen.” Daarnaast leven ze ook niet op grote voet.

“Het leven op het water is sowieso goedkoper. Waar ik eerder iedere maand echt wel 100 euro aan verkeersboetes moest betalen, spaar ik dat nu bijvoorbeeld al uit! Sowieso hebben we weinig kosten. We zijn echt niet super zuinig, zeker niet vergeleken met de tijd waarin we veel spaarden. Maar we geven eigenlijk ook niet veel geld uit. Op dit moment is onze boot nog nieuw, en vrij luxe ook moet ik zeggen. Maar qua onderhoud hebben we hier nog weinig kosten aan, naarmate we hier langer op zeilen zullen die onderhoudskosten ook wel gaan stijgen. En wie weet hebben we over een aantal jaar weer een andere droom! Ik verwacht sowieso niet dat we tot ons 80ste op deze boot leven.”

Passief inkomen genereren lagoon 42
De komende jaren is dit het uitzicht van Fleur en Ronald

Zelf een passief inkomen genereren

Om ook te leven zoals Fleur en Ronald doen, moet je wel wat veranderen in je huidige leven. Met name in je mindset, en hoogstwaarschijnlijk ook in je uitgaven. Een aantal tips die Fleur ons nog meegaf:

  • Zorg dat je je doel duidelijk voor ogen hebt en handel hiernaar
  • Ga vanuit dit doel terugrekenen en bedenk hoeveel passief inkomen je maandelijks nodig hebt
  • Maak bewust keuzes als het op geld aankomt
  • Zet een weekbudget voor jezelf, en hou je hier ook echt aan

Meer weten over Fleur en Ronald en hun money mindset? Klik dan hier voor hun financial freedom toolkit en hier voor de uitgebreide blog over hun financiën en passief inkomen genereren.

Meer geïnteresseerd in de zeilavonturen van dit stel? Volg ze dan op Youtube!

Meer doeners
Karlijn en Olivier besloten op een dag ook te stoppen met wachten en gewoon te gaan varen. Zij zijn nu bezig met een rondje Atlantic. Lees de verhalen van dit jonge stel ook op Zeilwereld.

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

2 reacties

  1. Joost op januari 27, 2021 om 6:26 pm

    leuk en informatief verhaal. Prima content wederom. Kijk alweer uit naar het volgende artikel.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

2 reacties

  1. Joost op januari 27, 2021 om 6:26 pm

    leuk en informatief verhaal. Prima content wederom. Kijk alweer uit naar het volgende artikel.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.