Insta live: over geld, zeilen en vrij zijn

We mogen wel wat meer praten over geld. Dat is wat Fleur Pullen ons vertelde tijdens een Instagram live interview. Dat het een populair onderwerp is, dat merken wij ook. Daarom nodigden we Fleur weer eens uit hierover te praten, maar we praten natuurlijk ook over de vrijheid van het zeilen!

Door Anke Haadsma | 30 maart 2022

Passief inkomen Fleur Pullen

Insta live: over geld, zeilen en vrij zijn

Door Anke Haadsma | 30 maart 2022

Advertentie

Met Fleur Pullen praten we over twee mooie onderwerpen: geld en zeilen. Via een Instagram live verbinding kregen de volgers van Zeilwereld de kans direct mee te luisteren en vragen te stellen. Voor iedereen die er niet bij was, hierbij een kleine recap van het mooie verhaal van Fleur over een passief inkomen en financiële vrijheid.

Fleur Pullen wist de droom te realiseren die menig zeiler heeft: de trossen losgooien en wonen en leven op een zeilboot. Ze ging met vervroegd pensioen, of zoals ze het zelf noemt: met ‘technisch pensioen’. Ze deed dit door financiële vrijheid voor zichzelf te creëren.

We hebben Fleur eerder al eens gesproken, hier vertelde ze hoe ze een passief inkomen genereerde en welke stappen ze daarvoor nam:

We maken verbinding met Fleurs account: @Frompennytomanny waarbij een stralende dame ons tegemoet lacht vanuit haar Rotterdamse appartement. “Ja ik zeg dat ik technisch met pensioen ben, ik weet eigenlijk nog steeds niet zo goed hoe ik het moet noemen. Maar het voornaamste wat ik doe is veel reizen, en af en toe nog wat werken.”

De droom

Voordat we dieper ingaan op haar leven nu, zijn we benieuwd waar deze droom vandaan komt. De droom om voor haar 40ste met pensioen te gaan. “Dat is net niet gelukt, ik was net 40 geworden toen we vertrokken, maar ik kwam aardig in de buurt. Die droom was er altijd al wel op een bepaalde manier. Ik wist van kleins af aan al dat ik wilde reizen, ik wilde vroeger straaljagerpiloot worden. En ontdekkingsreizen vond ik te gek. Ik wist in ieder geval dat ik niet in Nederland wilde blijven.”

Dromen over passief inkomen
‘Ontdekkingsreiziger’ Fleur hoeft niet meer te werken dankzij een passief inkomen

Voordat ze haar droom kon realiseren, ging ze wel gewoon mee in de ‘rat race’ van het leven. Studeren, een baan en een eigen bedrijf. Daarna begon het weer te kriebelen bij Fleur. “Op mijn dertigste wist ik dat ik echt iets anders wilde. Samen met mijn toenmalige vriend ben ik hierover gaan praten en hebben we onze levensstijl veranderd om die droom te bereiken. We wilden allebei langer reizen en tijdens de reis niet vastzitten aan werk. Dus hebben we een A4tje gepakt en zijn gaan brainstormen.”

Weekbudget van 100 euro

“We hebben gekeken naar inkomstenbronnen waar we niet veel voor hoefden te doen, een passief inkomen. Zo hadden we een woning die we konden verhuren. Maar dat was niet genoeg om met zijn tweeën van te leven, dus zijn we gaan besparen. We zetten onszelf op een weekbudget van 100 euro, hier rekenden we de vaste lasten niet bij. Van die 100 euro deden we boodschappen, gingen we uit eten en kochten we bijvoorbeeld cadeautjes. Het was best extreem, maar we hadden er ook lol in. We zagen onze spaarrekening steeds meer groeien.”

Zo’n vrij rigoreuze verandering van je levensstijl, heeft ook invloed op je omgeving. Ik ben benieuwd hoe zij hiernaar keken. “Je krijgt van hen wel zoiets terug van ‘hoezo, je kan je hypotheek toch prima betalen. Jullie hebben een goede baan’. Nadat we meer uitleg gaven over onze plannen en doelen, begonnen ze het steeds interessanter te vinden. We zijn acht jaar bezig geweest met geld opzijzetten en hebben geïnvesteerd in een tweede pand om te verhuren. Met die investering konden we onze boot kopen en op reis.”

Het complete verhaal van die voorbereiding en het leven voor de reis lees je hier terug

De trossen los

Na acht jaar leven op een klein budget, kwam het doel waar ze het allemaal voor deden in zicht. De boot werd gekocht en de verdere reisplannen konden worden gemaakt. Maar iedere zeiler weet dat je rekening moet houden met onverwachte kosten onderweg. Is het dan genoeg om slechts te leven van het passief inkomen uit de verhuur van twee panden?

“We hadden best veel gespaard intussen en ontvingen een vast bedrag per maand van de twee panden. Hiervan konden we leven, alleen inderdaad niet veel meer sparen. Ik was nog steeds aandeelhouder van mijn eigen bedrijf in Nederland en had een boek geschreven waar ik royalty’s op kreeg. Zo had ik meerdere geldstromen waar een mooi bedrag uit voortkwam waar we de leuke dingen van konden doen.”

Passief inkomen
Volop genieten aan boord!

Bootleven geen dure levensstijl

Een ingestuurde vraag van een van onze volgers is een mooie aanvulling op het verhaal tot zover: ‘Hoeveel heb je per maand nodig op de boot?’.

“Dat is een goede vraag. Wij zijn gaan bijhouden wat het kost per maand. We dachten zelf dat het duurder zou zijn, maar het leven aan boord is geen hele dure levensstijl. In een app hielden we alle kosten bij, denk aan de verzekering van de boot, onderhoud, liggeld, boodschappen en uit eten. Het kwam neer op ongeveer 1.700 euro per maand met zijn tweeën. Het meeste hiervan ging naar (uit) eten en drinken, uit eten gaan vind ik ook heel leuk als we op reis zijn.”

“Moet ik wel zeggen dat wij een nieuwe boot hadden, we hebben hierdoor geen groot onderhoud nodig gehad. Dat kan namelijk wel flink in je budget hakken. En het ligt er natuurlijk ook erg aan waar je je op de wereld bevindt. Wij zaten veel in Portugal en Spanje, daar is het leven ook niet zo duur.”

Fleur neemt ons heel even mee in de maandelijkse inkomsten en uitgaven:

  • €2.400,- netto uit de verhuur van twee panden
  • €1.500,- inkomsten vanuit haar eigen bedrijf
  • €1.700,- maandelijkse kosten

We hebben geen rekenwonder nodig om te zien dat ze onderweg nog voldoende kon blijven sparen voor onverwachte kosten. “Ik denk dat je uitgaven uiteindelijk bepalender zijn dan je inkomen. Hoe minder je nodig hebt, hoe sneller je financieel onafhankelijk bent. En dat is natuurlijk voor iedereen anders. Aan boord leef je een vrij minimaal leven, maar als je een groot huis wil en een dure auto voor de deur, dan ben je wel iets langer bezig.”

Het leven als pensionado

Fleur geniet volop van haar leven en verveelt zich geen moment. “Het moment dat we in juli 2020 vertrokken voelde heel onwerkelijk. Alles was nieuw en spannend, net een droom. Het was ook even wennen, maar ik heb vooral maximaal genoten van alles. Ik had weinig geld nodig ook. Mij doe je een plezier met een mooie zonsondergang wetend dat ik geen vroege wekker hoef te zetten om vervolgens door de regen naar mijn werk te fietsen. Of een duik in de oceaan, daar kan een mooie auto voor de deur toch niet tegenop?”

“Als je aan het zeilen bent, ben je ook altijd lekker bezig onderweg. Ik zou niet graag met pensioen zijn om vervolgens overdag gewoon thuis te zitten. Als ik nu overigens wel thuis zit, ben ik aan het bloggen en werk ik af en toe nog in mijn eigen bedrijf.”

Inmiddels zit Fleur weer iets meer thuis, ze is niet meer fulltime aan het zeilen. Tijdens ons gesprek zit ze ook gewoon in haar appartement in Rotterdam. Een volger vraagt zich af of ze zich nog wel thuis voelt in Nederland:

“Het is fijn weer even thuis te zijn bij mijn vrienden en familie, maar zodra ik het gevoel heb dat ik me lekker comfortabel ga voelen hier, wil ik ook graag weer op reis. Die afwisseling heb ik echt nodig, ik hecht me niet snel aan een plek. Wel vind ik het heel fijn dat je met zeilen altijd je eigen huisje bij je hebt. Hoewel ik inmiddels geen boot meer heb, heb ik nu een camper gekocht om ook de vanlife te proberen.”

Stoppen met zeilen doet ze overigens niet, Fleur is afgelopen winter nog de Atlantische Oceaan overgestoken en een volgende zeiltrip staat alweer op de planning. “Ik dacht voordat we vertrokken dat ik het leven aan boord lekker zou vinden. Na onze reis ben ik ervan overtuigd dat het bij me past. Maar ik wil dat niet in mijn eentje doen. Het bootleven staat dus zeker weer op de planning, we gaan zien hoe het loopt.”

Vanlife financieel vrij
Vervelen doet Fleur niet met vele zeiltochten en een mooie camper!

Ook leven als Fleur?

“Ik hoor van veel mensen dat ze dit ook willen, leven op een passief inkomen. Maar je moet ook de offers willen maken die het met zich meebrengt. Het gaat dan om dingen laten en soms pittige keuzes maken. Ik ken mensen die niet acht jaar willen wachten en al binnen een jaar op reis willen. Op het water heb ik ook verschillende mensen ontmoet die het op een andere manier doen. Het is leuk hier met elkaar over te praten, en we mogen ook wel meer praten over hoe je met geld omgaat. Zo kunnen we van elkaar leren, want er zijn zoveel meer manieren dan hoe ik het heb gedaan.”

Financial Freedom Toolkit

Geïnspireerd geraakt door Fleurs verhaal en wil je ook aan de slag met je geld en een passief inkomen creëren? Kijk dan zeker eens op Frompennytomany.com voor meer blogs over het onderwerp geld, tips en verhalen van andere mensen die praten over hun financiën.  Heb je helemaal de smaak te pakken? Download dan de Financial Freedom Toolkit (pay what you want) om in vier stappen je plan uit te tekenen en waar te maken.

Voor meer vragen over passief inkomen en financiële vrijheid, stuur Fleur gerust een bericht of stel je vragen hieronder.

“Ik vind het leuk om te helpen, en heb tenslotte toch de tijd!”

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.