Pronkstuk

We hebben de eerste reis met Quelinda erop zitten. Nu is het tijd om de kluslijst verder af te werken, geen zeilen deze keer, maar lekker draden trekken en opruimen.

Door Charlotte Dorren | 27 juli 2020

Charlotte's blog - quelinda - pronkstuk

Pronkstuk

Door Charlotte Dorren | 27 juli 2020

Advertentie

Geen zeilen en zwemmen op deze bloedhete, zomerse zaterdag voor mij. De eerste reis naar Nederland heeft een kluslijst opgeleverd die af moet voordat de zomervakantie in gaat. Het wordt kitten, achterdek opruimen, apparatuur installeren en kabels trekken.

Vooral dit laatste vind ik een leuk klusje! Ik ga op zoek naar de route van de bedrading in de stuurkolom. Dus: bodem uit het gootsteenkastje, prullenbak demonteren en het achterwandje los. Behendig kronkel ik achterstevoren de kleine ruimte in. Ik pas er, in tegenstelling tot Paul, makkelijk in. Met mijn zaklamp verken ik tussen het spinnen rag de route van de oude kabels. Helder! Nu moet ik plaats maken in de doorvoerleiding. Paul roept in de verte dat ik de twee zwarte draden kan doorknippen. “Weet je dat zeker?” Vraag ik. “Sta ik dan niet onder stroom?” Elektriciteit, dat vind ik een dingetje. Ik heb er amper verstand van en krijg het er deze dag nog warmer van. Ik ga voor veiligheid en besluit te controleren. Ik vouw mezelf weer naar buiten. Kak! Ik haal mijn knokkel open aan een rasperige polyesterrand. De winst is, dat ik zie dat er geen spanning op de andere kant van de bedrading staat. Ik glip terug de krappe ruimte in en knip en trek vergane glorie weg. Met duct tape bevestig ik de nieuwe kabel. Het opvoeren begint. “Kan ie Paul?” Ik duw, Paul trekt. Net wanneer het door opstroppen onmogelijk lijkt, komt het beplakte deel uit het doorvoerpijpje tevoorschijn. Gelukt! De apparatuur wordt aangesloten. Alles werkt. Dat is tof! Voor het eerst zien we onszelf op AIS verschijnen, hebben we buiten marifoon en werkt de dieptemeter.

Charlotte Quelinda
Charlotte skipt het zeilen op deze warme zaterdag en gaat met man Paul aan de klus.

Intussen gutst het zweet van mijn gezicht. Er is geen zuchtje verkoeling, ondanks alle luiken die open staan. Paul begint aan de kit klus. Door het vele buiswater op zee afgelopen tocht, werd zichtbaar dat niet alles waterdicht is. Lekkage bij de klamp en de noodhelmstok zorgden voor gedrup tussen ons in op bed. Brr, fijn als dat verholpen is! Intussen besluit ik schoon schip te maken op het achterdek. Ondefinieerbare lijntjes en lekke, piepschuim reddingsboeien gaan weg. Het onhandelbare tweede anker gaat er ook uit. De verroeste ketting ervan is omhuld met een vergeelde, gore slang die doet denken aan een varkensdarm. Bah. Ik check op marktplaats of ik iemand een plezier kan doen met dit gevaarte. Nauwelijks animo. Dus op naar de oud ijzer container aan de andere kant van de jachthaven.

Van schroot tot pronkstuk

Inmiddels is het drukkend warm en laat. Uitgeblust en tevreden over het resultaat drinken we bij het havenpaviljoen een koud biertje. We zijn het erover eens dat klussen de manier is om je schip beter te leren kennen. Plots zien we de uitbater van het terras in zijn Combo aan komen rijden. Vrolijk wenkt ie de serveersters naar de achterbak van zijn auto. “Wat ik nou toch voor moois heb! Een anker, voor de sier op het terras.” Ik kijk Paul aan. We schieten in de lach. Ons anker, geen schroot maar pronkstuk. En zonder varkensdarm prachtig!

Pronkstuk in de haven
Het schroot vermaakt tot pronkstuk in de haven

Vorige keer in Charlotte’s blog

Lees hier Charlotte’s eerdere blogs waarin ze onder andere het schip de Quelinda aankocht.

Alle Quelinda verhalen

De Quelinda heeft ook haar eigen website, volg het avontuur ook hier!

Lees ook deze nieuwe Zeilwereld Verhalen:

Charlotte Dorren vaart met haar man, Paul op Quelinda. In mei zijn ze vertrokken voor een wereldreis met deze Northwind. Veel is nog nieuw voor Charlotte, zij kwam enkele jaren geleden in aanraking met zeilen. Hier schrijft ze over alledaagse belevenissen in haar zeilwereld. Bijzondere momenten, klein en groot en lang niet altijd rozengeur en maneschijn. Gewoon zoals het leven is!

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.