Onmogelijke terugreis

Frans van Buuren stuurde ons een verhaal over de impact van COVID19 op hun zeilreis. Vertrokken voor onbepaalde tijd, maar met jaarlijks een vlucht terug naar Nederland. Dit jaar leek dit even anders te lopen.

Door Redactie | 02 juni 2021

COVID-19 eisen

Onmogelijke terugreis

Door Redactie | 02 juni 2021

Advertentie

“Met deze papieren mag u het vliegtuig niet in. Met ingang van vandaag heeft u een andere Covid test nodig”, zegt de Alitalia dame bij de incheckbalie.

We overwinteren in Termini Imerese op Sicilië.  Als vertrekkers, voor onbeperkte tijd, hadden we gepland dat we elk jaar een maand of wat terug zouden gaan naar Nederland. Dat om de familie te zien, (medische) zaken te regelen en bij te blijven met de snel veranderende wereld. Maar toen we terug wilden ging het fout; COVID-19 eisen sloeg hard in ons gezicht.

Een verhaal van Frans van Buuren over de impact van de COVID19-eisen

Wetswijziging

Het werd 2021 en we boekten de vlucht van 06.45 uur op zondag 24 januari. In Termini deden we een Covid test en na een hotelovernachting in Palermo wilden we aan boord stappen. Tot onze schrik werden we geweigerd.

Net in die week had Nederland de eisen aangescherpt en was niet alleen een sneltest nodig maar ook een PCR test. De PCR test mocht niet ouder zijn dan 72 uur en de sneltest niet ouder dan 4 uur. Een ontmoedigingsbeleid wat reizen heel moeilijk en in sommige gevallen onmogelijk maakt.

Positief getest

Onze vlucht werd omgeboekt naar de woensdag daarop. Alleen op woensdag was er bij de overstap in Rome voldoende tijd om de sneltest te doen binnen de 4 uur voor vertrek. Dus wij de volgende dag een laboratorium gezocht en gevonden in Palermo waar een PCR test gedaan kon worden. Euro 50,- pp. Uitslag in 24 uur.

Op dinsdag aan boord nog even de uitslag afwachten om daarna naar het vliegveld te gaan. Toen we de uitgeprinte testresultaten in ons reismapje schoven zagen we opeens een heel vreemd woord: POSITIVE. Maar daar hoort niet positive te staan ? Ja hoor. Een van ons was positief getest.  Dus vlucht, hotel en ook onze leenauto en huis in Nederland geannuleerd.

Papieren voor terugvlucht naar Nederland
Reizen covid19: het vele papierwerk voor een simpele terugvlucht…

Laatste kans

Na een maand durfden we een nieuwe poging te doen om weg te komen.  Maar nu kwamen de andere problemen kijken. Telefonisch en via internet bleek de vlucht omboeken onmogelijk. Internet kende onze tickets niet, het Nederlandse boekingskantoor gaf een informatie toon en Alitalia verbrak steeds de verbinding. Uren bezig zonder resultaat.

Naar vliegveld Palermo gegaan. Daar van het kastje naar de muur gestuurd. Uiteindelijk bleek dat we eerst een negatieve PCR test moesten hebben voordat we konden omboeken omdat het omboeken niet nog een keer kon. Maar er was plaats genoeg op de vluchten van woensdag.

Moed in de schoenen

Op maandag 22 februari in Palermo weer de PCR test gedaan en op dinsdag de uitslag ontvangen. Nu beide negatief. De trein gepakt naar het vliegveld om om te boeken. Laten de vluchten op woensdag nu toch vol zitten. Dan zakt je echt even de moed in de schoenen. Gelukkig konden we wel met een avondvlucht naar Rome en de volgende dag, woensdag ’s middags, door naar Nederland. Wat een opluchting want als dit niet gelukt was . . .

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.