Sailing Philos en hun avonturen in zeil-paradijs

Vera en Jeroen zijn al een jaar hun droom aan het najagen op Philos, hun Koopmans 33. Ze zeilen een rondje om de Atlantische oceaan en ontdekken samen de mooiste plekken ter wereld. Vanuit Grenada geven ze tips van deze bezienswaardigheden en vertellen ze alles over hoe ze zich hebben voorbereid op hun reis.

Door Jeanne Bommeljé | 23 augustus 2021

Sailing Philos

Sailing Philos en hun avonturen in zeil-paradijs

Door Jeanne Bommeljé | 23 augustus 2021

Advertentie

We zijn op 1 augustus 2020 vertrokken, en we zijn van plan om dit nog een jaar te blijven doen. Het voelde heel gek om onze vrienden en familie uit te zwaaien vanaf Philos, onze boot, terwijl wij ervandoor gingen. Maar het is een droom die uit komt. 

Jeroen kwam op het idee na het lezen van het boek ‘vijftig tinten blauw’. Het boek gaat over een stel dat drie jaar lang samen met hun twee zoontjes de wereld rond zeilden. Het is een eerlijk verslag, recht uit het hart, van alle bijzondere avonturen en ontmoetingen die zo’n wereldreis met zich mee brengt. Jeroen raakte geïnspireerd, en uiteindelijk hebben we dit idee dus ook daadwerkelijk uitgevoerd. Dat heeft aardig wat tijd gekost en de nodige voorbereidingen. 

Sailing Philos
De eerste zeilvakantie van Vera en Jeroen in Kroatië (2017)

10 maanden klussen

We zijn begonnen op een fellowship 28. Hier hebben we mee geleerd te zeilen en deze hebben we ook zelf opgeknapt. In 2018 switchten we naar een Koopmans 33 uit 1978. Na een zomer zeilen zijn we begonnen aan een grote refit. We hebben tien maanden geklust om de boot voor te bereiden op de reis. We hebben onder andere:

  • Het teakdek vervangen 
  • De romp een nieuw kleurtje gegeven 
  • Een nieuwe Windpilot geïnstalleerd 
  • En een nieuwe mast! 
Het vervangen van het teakdek

We hebben vervolgens twee jaar geld gespaard, ons huis verkocht, en gingen er vandoor samen met Bruno, ons boothondje. Op onze reis vermijden we jachthavens en gaan we zoveel mogelijk voor anker om geld te sparen. Verder gebruiken we de 1 Money App om bij te houden hoeveel geld we uitgeven en waar alles heen gaat. Dat helpt enorm met het overzicht bewaren.

Vera en Bruno aan boord Philos

Van alle landen die we hebben ontdekt vinden we Suriname tot nu toe het mooist. Onze aankomst in Suriname heeft ook veel indruk op ons gemaakt. Het gaf een overwinningsgevoel om na achttien dagen op zee aan te komen van een oceaanoversteek. 

Binnenland

We zijn hier ook vier dagen het binnenland ingegaan. We moesten eerst twee uur met de bus, en daarna 2,5 uur met een Korjaal. Dat is een kano gemaakt uit één boomstam. We hadden gelukkig onze machete mee genomen. Die kwam goed van pas met het vrijmaken van ons pad tussen de lianen door. We hebben (onderweg) veel dieren in het wild gezien: apen, luipaarden, schildpadden, een kaaiman, slangen, spinnen en meer. Deze tocht en alles wat we hebben gezien was een fantastische ervaring. 

Vera, Jeroen en Bruno in de jungle in Suriname

Nog een aantal bezienswaardigheden op een rijtje: 

  • Als je de Atlantische Oceaan rond cruised, plan dan een bezoek aan Isla Ciès in Spanje. Het strand daar is in 2007 uitgeroepen tot het beste strand van de wereld, en daar sluiten wij ons 100% bij aan.  
  • Plan ook een bezoek aan Alvor, in Portugal. Wij kregen van tevoren te horen dat Portugal voor zeilers niet interessant is, maar dat is wat ons betreft absoluut niet waar. Dit was een van onze hoogtepunten.
  • Sla Porto in Portugal ook zeker niet over. We gingen daar ankeren midden in de stad. Het was een geweldige ervaring, en wat een prachtige stad. 
  • In Santa Antao, Kaapverdië, vind je hele mooie groene valleien en prachtige wandelpaden. Dit behoort ook zeker tot onze hoogtepunten.
  • Petit Tabac in St. Vincent is ook een aanrader. Hier is o.a. Pirates of the Caribbean opgenomen.
Voor anker in St. Vincent, Grenada

Vera en Jeroen kunnen zo doorgaan. Na een jaar lang rondreizen op de Atlantische oceaan kom je behoorlijk wat mooie plekken tegen. Via Instagram delen ze alles over hun wereldreis op @sailingphilos_, en zo houden ze ook contact met andere reizigers en zeilers in Nederland. Ze houden ook een blog bij op Polarsteps. Hier kan je hun afgelegde route bekijken.

Ze verzorgden onlangs ook een Takeover op onze Instagram. Deze kan je hier terugkijken. Wil je zelf ook een keer ons account overnemen? Laat het ons weten via redactie@zeilwereld.nl.

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.