Je school midden op zee

Naar school gaan terwijl je midden op zee zit? Dat klinkt als een droom! In ieder geval beter dan de hele dag in de schoolbanken zitten te luisteren naar je leraar of lerares, toch? Aan iedereen die hiervan droomt: dit is te realiseren. Diverse Tall Ships, waaronder Thalassa, bieden een dergelijk programma aan. Het kost…

Door Anke Haadsma | 30 april 2020

Thalassa school at sea

Je school midden op zee

Door Anke Haadsma | 30 april 2020

Advertentie

Naar school gaan terwijl je midden op zee zit? Dat klinkt als een droom! In ieder geval beter dan de hele dag in de schoolbanken zitten te luisteren naar je leraar of lerares, toch? Aan iedereen die hiervan droomt: dit is te realiseren. Diverse Tall Ships, waaronder Thalassa, bieden een dergelijk programma aan. Het kost wel flink wat geld, maar je krijgt er een geweldige ervaring voor terug.
Thalassa met zonsondergang

Adrienne: “Wil zo weer terug als ik dit soort foto’s zie!”

“Ik zie nu nog wel eens foto’s voorbij komen, dan wil ik eigenlijk meteen weer mee,” vertelt Adrienne Burgers (19). Zij ging in 2017-18 zes maanden mee op Thalassa, via het programma van School at Sea. Nu terugkijkend zou ze ook zo weer meegaan, hoewel ze het dan wel leuk vindt om met een andere groep op te stappen en een andere route te varen. “Tijdens het programma heb ik vooral geleerd uit mijn eigen comfortzone te stappen. Je wordt echt geforceerd met anderen in contact te komen. De groep is heel divers. We hebben nog steeds contact met elkaar en ieder jaar zien we elkaar wel een aantal keer.” Adrienne vertelt dat ze de zogenaamde muurbloempjes echt zag opbloeien tijdens de reis. Zijzelf leerde vooral meer te luisteren naar anderen.

Naast schoolwerk ook leren zeilen

“Natuurlijk leerden we ook zeilen. Ik was al wel een aantal keer op zeilkamp geweest, dus kon wel een beetje zeilen. Maar veel leerlingen hadden nog nooit gezeild.” De leerlingen kregen af en toe zelfs de hele controle over het schip, dit noemde ze een ‘scheepsovername’. De crew stapte dan letterlijk even weg van zijn positie en de leerlingen namen het over. Zo was Adrienne op een gegeven moment zelfs drie dagen kapitein van Thalassa. “Dat wilde ik heel graag, super blij dat ik dit dan ook drie dagen mocht doen. De echte kapitein stond natuurlijk wel stand-by voor als er iets misging, maar we moesten het verder helemaal alleen doen.”

Wel even sparen

Thalassa op zee

Voor dit uitzicht betaal je een flink bedrag

Het klinkt allemaal als een droom, een half jaar lang zeilen, de wereld ontdekken en intussen ook gewoon je schoolwerk afkrijgen. Je moet er alleen wel even voor sparen, of een gulle familie hebben. Met gemak leg je namelijk 25.000 euro neer voor dit reisje. “Je krijgt wel hulp hierbij van de organisatie. Het is slim om bijvoorbeeld organisaties te zoeken die bij wijze van sponsoring willen meebetalen. Zelf zocht ik contact met organisaties in sport en diabetes, ik heb zelf namelijk ook diabetes, dus hield de organisaties ook dichtbij mezelf. Daarnaast had ik een sponsorpagina opgezet, maar hier zag ik voornamelijk donaties van vrienden, familie en bekenden.” Adrienne vertelt dat zij er niet in slaagde haar hele reis vergoed te krijgen op deze manier, uiteindelijk hebben haar ouders een groot deel bijgedragen. “In mijn groep waren er kinderen die het wel slimmer hadden gedaan. Zo boden ze organisaties iets in ruil voor hun sponsoring. Bijvoorbeeld een blog op hun site van de reis, of ze maakten onderweg foto’s van hun product en deelden die dan via social media. Het is natuurlijk ook slim om de pers op te zoeken voor meer bekendheid.” Bied bedrijven dus een meerwaarde, en ga niet naar al die voor de hand liggende organisaties. Die worden al aan de lopende band benaderd met dit soort verzoeken. Juist een merk dat dichtbij je staat als persoon zal eerder overstag gaan om geld vrij te maken.
Adrienne Burgers School at Sea

Adrienne Burgers aan boord van Thalassa

Voor ouders die hopen dat hun kinderen op deze manier helemaal verslingerd raken aan zeilen, biedt School at Sea geen zekerheid. Wanneer we vragen of Adrienne nu nog fanatiek zeilt: “Nee, eigenlijk niet echt meer. We gaan nog wel eens met de familie op zeilvakantie hoor en dan kan ik aan boord ook goed helpen met alles. Ik zou het overigens wel leuk vinden om toch weer meer te zeilen, maar voor de zeilkampen ben ik inmiddels te oud. Misschien toch eens gaan nadenken over een eigen boot?” Overigens zijn anderen uit Adriennes groep wel fanatiek doorgegaan met zeilen. Zo is een aantal van de leerlingen na het School at Sea programma naar de zeilvaartschool gegaan.

Meer weten over naar school gaan midden op zee?

Bekijk de website van School at Sea, hiermee ging Adrienne op reis. Iets minder kostbaar is het programma Masterskip van Wylde Swan, hiermee vaar je ook geen 6 maanden, maar 6 weken. Zij waren onlangs volop in het nieuws vanwege hun bijzondere terugtocht naar Nederland.

De foto’s komen uit het archief van Adrienne

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.