Sietske Cnossen in de spotlight

Voormalig bestuurslid van de Kustzeilers, Sietske Cnossen, staat deze keer in de spotlight. Ze is samen met haar man gek van zeilen, wil graag nog een keer een rondje UK doen en een snackbox onder de buiskap is volgens haar onmisbaar aan boord!

Door Redactie | 27 juli 2021

20180614 Siets zwemt bij vigo

Sietske Cnossen in de spotlight

Door Redactie | 27 juli 2021

Advertentie

Als voormalig bestuurslid van de Kustzeilers hebben we Sietske Cnossen al meerdere keren gesproken. Hoe leuk om haar nu te treffen in de Marina van Amsterdam. Trots vertelt ze over haar mooie reizen die ze samen met haar man Bart heeft gemaakt in hun stoere Amel Kirk van ruim 11 meter. Met dit schip hebben ze onder andere een mooie tocht gemaakt naar de Azoren. Een echt fanatieke zeiler, die gepassioneerd over haar hobby kan praten. Leuk om haar deze keer in de Spotlight te hebben.

Hoe oud was jij toen je voor het eerste besefte dat zeilen echt jouw passie zou gaan worden en waarom?

Ik ging denk toen ik een jaar of 10 was, bij mijn vader aan boord op een 16m2 op de Nieuwkoopse Plassen. We zeilden niet vaak; mijn moeder heeft watervrees. Dus er was ook een caravan. Maar ik keek altijd uit naar zeilen.

Kleine Sietske werd het zeilen al vroeg bijgebracht

Wat voor boot heb je en is dit jullie droomschip?

We hebben er twee 🙂
De Pocket Rocket is om aan onze wedstrijd-drang te voldoen, een Hunter Formula One op de Braassem. En Folie à Deux, een Amel Kirk,  is voor onze reis-drang.  Er zijn vast snellere, ruimere, nieuwere boten te noemen. Alleen is deze van ons, super zeewaardig en zit helemaal vol met ónze keuzes. Maarrrr…. ze staat wel te koop. De oceaan roept en ook al kan Folie à Deux het allemaal prima aan, willen we net een stapje groter. 

Welke aanpassing zou je graag nog doen aan jullie boot?

We zijn bezig met een sleepgenerator. En ik zou nog wel een bimini willen, die ook de basis voor een kuiptent kan zijn én voorzien is van een regenwateropvang.  Dat zou ons mooi stupid-simpel nog onafhankelijker maken.

Wat is de naam van de boot, en heeft deze nog een speciale betekenis?

Folie à Deux heette al zo, toen we haar kochten. We vonden het wel wat hebben, zo’n gekheid voor twee. Later hoorden we dat het een naam van een inductie-psychose is. Maar ook dat dekt de lading; we zijn allebei even gek van zeilen.

Hoeveel dagen per jaar ben jij aan boord?

Dat wisselt wel een beetje. De meeste winters varen we door, maar afgelopen winter hadden we daar niet zo’n zin in. Het is toch ongezellig, als de wereld op slot zit. En de wedstrijden gingen niet door, dus dat hielp ook niet. Dus laat ik met normale jaren rekenen.

In de zomer proberen we iedere 3 jaar 3 à 4 maanden vrij te zijn en een langere reis te maken. Dus dat tikt het lekker aan met de dagen aan boord. Laten we zeggen in een niet-reisjaar 140 dagen en in een reisjaar 170 dagen.

Wat is je allermooiste ankerplek of haven waar je bent geweest en waarom is deze plek je zo bijgebleven?

Arholma – een natuurlijke haven ten noordoosten van Stockholm. En dan vooral de sauna, waar je zelf het hout voor mag hakken en water voor stoom haalt bij de pomp. Oh ja en het koude, waar is dat? Gewoon in zee.

Maar ik kan ook enorm genieten aan een mooring op een Engelse rivier of aan ons anker in Concrete Bay. ’s Morgens heel vroeg als alles nog stil is, zit ik dan graag in de kuip met een boek en een grote beker koffie. En daarna even zwemmen.

Wat is het mooiste vaargebied waar je ooit hebt gevaren?

Eentje? Ik kan er wel een paar noemen, want de oost-Stockholmse Scheren en het gebied van Åland naar Finland  zijn prachtig en natuurlijk westelijk Schotland. Daar heb ik het gevoel van, dat ik er pas aan geroken heb. Zoveel mogelijkheden! De Spaanse Ria’s horen in dit rijtje, al was het maar om de ankerplekken. En dan de Azoren archipel.

The Ocean is calling!

Heb je nog plannen voor een droomreis? 

Altijd! Ik wil wel weer een rondje UK doen met als uitdaging geen havens/ankerplekken aan te lopen, waar we al geweest zijn. Een rondje Biskaje langs Zuid-Bretagne, de Vendée langs naar de Amel-steiger in La Rochelle en naar Noord-Spanje.  Maar een rondje Atlantic met in het orkaanseizoen door naar het westelijk Caraïbisch gebied, dan door naar het noorden om te ankeren bij het Vrijheidsbeeld en via de westelijk Azoren weer naar huis, is ook nog wel iets op de wensenlijst.

Dus het klopt nog steeds, wat achterop mijn vest staat:  The Ocean is Calling!

Heb je een product aan boord, dat je maar bij weinig zeilers zal aantreffen, maar wat voor jouw echt helemaal top is?

Een hooimadam, een schubbenkrabber, visfileermes, altijd lekkere ingrediënten om goed eten te maken, Omnia, paravaan, foodprocessor voor aan de omvormer, wachtwekker, vlieger om foto’s uit te maken, plantenspuit met pomp als zuinige douche, de loungehoek, mijn zeilmes met een koordje aan mijn lijf, logboek en kaarten, en een snackbox onder de buiskap.

Heb je nog een gouden tip aan de lezers van Zeilwereld?

Ga op avontuur! Het maakt niet uit of je noord of zuid gaat; lang of kort. Het is overal prachtig. Go!

Net als spotlight Sietske een keer hier staan?

Ben jij net als Sietske gek op zeilen en wil je ook eens op deze plek in de spotlight staan? Of ken je een zeiler die best een in de spotlight mag komen? Neem contact op met redactie@zeilwereld.nl, of vul het formulier onder deze link in.

Andere spotlight artikelen lezen op Zeilwereld? Kijk op deze pagina!

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.