Antoinette van Lier in de spotlight

Antoinette van Lier zeilt zelf nog niet zo lang. Zij trof het een man te ontmoeten die groot zeilfanaat bleek te zijn. Het duurde niet lang of zij was ook overstag en klaar voor een mooi zeilavontuur!

Door Redactie | 07 april 2020

In de spotlight - Antoinette van Lier

Antoinette van Lier in de spotlight

Door Redactie | 07 april 2020

Advertentie

Antoinette zeilt samen met haar man Rene op de Vento, een Grand Soleil 50. Ze zijn plannen aan het smeden om een lange reis te maken met deze boot. Deze keer staat zij in de spotlight.

Hoe oud was jij toen je voor het eerste besefte dat zeilen echt jouw passie zou gaan worden en waarom?

Twee jaar geleden ontmoette ik mijn man bij de Albert Heijn, een echte zeilfanaat. Een paar dagen later liepen we samen door de Ardennen en vroeg René me of het me wat leek de wereld rond te zeilen. Mijn zeilervaring ging niet verder dan twee zeilkampen als puber, maar ik hou van avontuur, dus zei ja! We leenden een boot en al snel wist ik het zeker.  Binnen een week nadat we elkaar leerden kennen, kochten we een huis en binnen een half jaar onze boot.

Antoinette en Rene op hun Grand Soleil
Antoinette en haar man René dromen van een wereldreis

Wat voor boot heb je en is dit jullie droomschip?

We hebben een Grand Soleil 50, dat is een superschip. Het is een snel en mooi schip. Groot genoeg om comfortabel op te leven, wat dan ook ons plan is.

Welke aanpassing zou je graag nog doen aan jullie boot?

We hebben zeker een wensenlijstje: een dieselgenerator, zonnecellen, windgenerator. We willen er een aantal jaren op gaan wonen en de wereld over. Het liefst zou ik totaal zelfvoorzienend willen zijn. Eigenlijk zou ik het liefst een elektrische motor willen hebben. En een watermaker. Alles om zo min mogelijk milieubelasting te veroorzaken en niet afhankelijk te zijn van het land.

Antoinette in de spotlight
Antoinette aan boord van de Vento

Wat is de naam van de boot, en heeft deze nog een speciale betekenis?

Vento’ is Italiaans voor wind. Een Italiaans schip, ‘de grote zon’ die door de wind over de wereld wordt voortgestuwd. De naam was er al, de vorige eigenaar had geweldig voor haar gezorgd en wij vonden het een zeer geschikte naam. Tot op de dag van vandaag spreken we altijd over de Vento als we het over ‘de boot’ hebben.

Hoeveel dagen per jaar ben jij aan boord?

Zoveel mogelijk! Met een huis vol pubers, varen we om het weekend. Afgelopen zomer voeren we langs de zuidkust van Engeland. En hoewel ik kou vreselijk vind, varen we ook de hele winter door. Met veel lagen kleren genieten we dan van de rust op het water en onze warme knusse Vento. De wereld is onze achtertuin en tijdens deze gekke Coronatijd is het fijn en gezond om lekker buiten te kunnen spelen!

Wat is je allermooiste ankerplek of haven waar je bent geweest en waarom is deze plek je zo bijgebleven?

We gingen voor anker bij De Kreupel, ’s ochtends werden we wakker door het geklepper en gekwetter van vele broedende vogels. De ochtendzon over dat prachtige eiland en helemaal geen mensen in de buurt, idyllisch!

Wat is het mooiste vaargebied waar je ooit hebt gevaren?

Veel ervaring heb ik nog niet, maar ik vind Nederland prachtig. Vooral als er weinig mensen op het water zijn.

Wat zijn je plannen voor een droomreis? 

Ons plan is om over zo’n twee tot drie jaar via de Europese kust af te zakken naar Marokko, Kaapverdië en dan oversteken. Via de Zuid-Amerikaanse kust aan de oost naar beneden en via west weer omhoog naar Alaska of de Pacific, op naar New Zeeland. Dit zijn allemaal plannen die we mogelijk gaan uitvoeren, maar één ding staat voorop, we nemen de tijd. Tijdens die reis zullen we regelmatig tijd in Nederland doorbrengen, ten eerste om bij onze kinderen te zijn, maar ook om te zorgen dat ons werk doorgaat. René heeft zijn eigen bedrijf, en ik doe commissariaten en advieswerk.

Heb je een product aan boord, dat je maar bij weinig zeilers zal aantreffen, maar dat voor jou echt helemaal top is?

We hebben een echt goed bed met een waanzinnig lekker dekbed. We hebben een goede keuken waar ik al brood heb staan bakken. De vorige eigenaar heeft er een aparte douchecel ingebouwd. De Vento is een comfortabele en goed uitgeruste boot waar we enorm blij mee zijn.

Heb je nog een gouden tip aan de lezers van Zeilwereld?

Laat je zeilplezier niet vergallen door zeeziekte. Mijn eerste ervaring op zee was het raak. We voeren van IJmuiden naar Den Helder, en direct werd ik misselijk, ik heb zes uur lang gespuugd. René was zorgzaam, wikkelde me in een deken, maar niets hielp. Elke keer dat ik overeind wilde gaan zitten begon ik weer. Na zes uur voeren we Den Helder binnen, waar het direct over was. Die lieve man bleek me de hele tijd te hebben gefilmd en gefotografeerd. Maar diezelfde dag besloten we een boot te kopen. De keer erna op de Noordzee was het weer raak. En daarna weer…

Tips werken voor mij niet, maar ik geef ze toch door:

  • Zorg dat je goed hebt geslapen
  • Eet goed voor vertrek, het liefst iets makkelijks verteerbaars. En ja, de banaan smaakt hetzelfde op de weg erin als wanneer die eruit komt
  • Kleed je warm aan, je kan altijd iets uitdoen, verlies geen energie aan kou
  • Ga achter het roer staan, dan word je meer één met de boot, en blijf aan dek
Vento, de boot van Antoinette en Rene
De boot van Antoinette en René: Vento, een Grand Soleil 50

Net als Antoinette in de spotlight staan?

Stuur jouw contactgegevens naar redactie@zeilwereld.nl, of vul het formulier onder deze link in.

Andere spotlights lezen? Kijk op deze pagina!

Lees meer zoals dit:

Zeilen in Marokko

Niet alleen maar genieten

Door Redactie op 06 oktober 2021
Loslaten afscheid nemen

Loslaten

Door Charlotte Dorren op 02 november 2021
Vissen op zee

Tips voor vissen op zee

Door Herco Tibboel op 21 december 2021

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.