Guido Neijmeijer in de Spotlight

Deze keer zetten we Guido Neijmeijer in de 'Spotlight'. Vanaf zijn jonge kinderjaren is Guido al actief op en rond het water. Nu zeilt hij met zijn vrouw (en voorheen ook frequent met zijn kinderen) op de Aquavite, een snel en sportief zeilschip uit Finland.

Door Redactie | 30 juni 2020

Spotlight - Guido Neijmeijer

Guido Neijmeijer in de Spotlight

Door Redactie | 30 juni 2020

Advertentie

Deze keer zetten we Guido Neijmeijer in de ‘Spotlight’. Vanaf zijn jonge kinderjaren is Guido al actief op en rond het water. Wat wil je als je opgroeit aan de Vecht in Muiden. Al ruim 15 jaar zeilt hij met zijn vrouw (en voorheen ook frequent met zijn kinderen) op de Aquavite, een snel en sportief zeilschip uit Finland. Ze hebben ook altijd veel gezeild in Scandinavië.

Hoe oud was jij toen je voor het eerste besefte dat zeilen echt jouw passie zou gaan worden en waarom?

Zeilen is mij met de paplepel ingegoten, dus het was een vanzelfsprekendheid. Mijn ouders hebben diverse zeilschepen gehad en ook van kinds af aan was ik met kleine zeilbootjes in de weer. Begonnen met een Piraatje, toen een Flits en vervolgens een Mirror Dinghy. Daarna een Simoun 445 en uiteindelijk zelf een zeilschip gekocht.

Aquavite in Scandinavie aan het zeilen
De Aquavite, een Finngulf 38, zeilend

Wat voor boot hebben jullie, en is dit jullie droomschip?

Wij zijn in het gelukkige bezit van een Finngulf 38, een goed zeilend schip van uitstekende kwaliteit. Een Swan heeft voor mij iets magisch. Maar ik loop ook warm van andere Scandinavische kwaliteitsschepen zoals een Sweden, Baltic of een Hallberg Rassy.

Welke aanpassing zou je graag nog doen aan jullie boot?

Wij hebben een ronde zithoek, dat bevalt wat minder want je zit niet echt lekker. Een rechthoekige zithoek zou wel erg prettig zijn voor een langdurig verblijf aan boord.

Wat is de naam van de boot, en heeft deze nog een speciale betekenis?

Onze boot heet Aquavite. Dit was reeds de naam van het schip toen wij het kochten en dat vonden we een prima naam. Vrij vertaald ‘snel water’ wat wel toepasselijk is als goed zeilend schip. Aquavit is ook een Scandinavisch drankje dat vooral bij speciale gelegenheden wordt geschonken. In Denemarken is het vooral met Kerstmis gebruikelijk om een glaasje achterover te slaan. Zweden gebruiken het eerder op midzomernacht en in Noorwegen wordt het op de nationale feestdag gedronken. Aquavit past uitstekend bij haring, krab en gerookte vis.

Guido Neijmeijer met hond aan boord
Uitwaaien aan boord met de hond!

Hoeveel dagen per jaar zijn jullie aan boord?

Gelukkig weer steeds meer nu de kinderen het huis uit zijn en we kunnen gaan en staan waar we willen. Toen de kinderen klein waren zijn we erg veel aan boord geweest. De weekenden en de vakanties werden op de boot doorgebracht. Tijdens de pubertijd van de kinderen hebben we minder gevaren en ook andere vakanties gedaan. Dit omdat de kinderen niet meer mee wilden of druk waren met andere dingen. We hebben toen de boot een paar jaar in Denemarken neergelegd. Minder aan boord maar wel in een vaargebied dat wij fantastisch vinden.

Wat is je allermooiste ankerplek of haven waar je bent geweest en waarom is deze plek je zo bijgebleven?

Veel vakanties in Scandinavië hebben we doorgebracht met vrienden. Hoe bijzonder is het dat je beste vrienden van jongs af aan tevens zeilers zijn en ook in het bezit van een schip. Niet alleen gezellig voor de ouders maar ook voor alle kinderen. Een bijzondere plek die me is bijgebleven is een baai op het eilandje Hjalton in Zweden, hier hebben we met prachtig weer geankerd met 5 boten/vrienden en een fantastische tijd gehad. Van BBQ tot vissen en zwemmen, kampvuren stoken en veel gezelligheid voor zowel de ouders als de kinderen.

Mooie ankerplek voor de Aquavite
Fijne uitkijk op de Aquavite in een baaitje

Wat is het mooiste vaargebied waar je ooit hebt gevaren?
We zijn gek op varen in Scandinavië. Niet alleen een schitterend zeilgebied maar ook een prachtige natuur, na de koffie weg want nauwelijks getij en relatief rustig. Je kunt bijna altijd de hogerwal opzoeken of vaart redelijk beschut achter de scheren.

Heb je nog plannen voor een droomreis?

We zouden graag meer de tijd willen hebben om Scandinavië nog beter te ontdekken. De Finse scherenkust of bij Noorwegen helemaal omhoog varen tot de Lofoten.

Guido Neijmeijer in de spotlight aan het roer
De Aquavite is ook in de regen een fijn schip

Heb je een product aan boord, dat je maar bij weinig zeilers zal aantreffen, maar dat voor jou echt helemaal top is?

Hoewel ik ze steeds meer zie hebben wij al jarenlang een driehoek zonnezeiltje wat ik gebruik om schaduw in de kuip te krijgen. Lang geleden gekocht in een grabbelton in een Deense supermarkt voor 75 Deense kronen (10 euro) en waar we heel veel plezier van hebben. Het hoeft dus niet altijd duur of high-tech te zijn.

Heb je nog een gouden tip aan de lezers van Zeilwereld?

Maak een praatje met je buren in de haven. We hebben op deze manier zoveel leuke mensen ontmoet met bijzondere verhalen en ervaringen.

Spotlight Guido Neijmeijer met de Aquavite

Ook op Zeilwereld in de spotlight staan?

Stuur jouw contactgegevens naar redactie@zeilwereld.nl, of vul het formulier onder deze link in.

Andere spotlight artikelen lezen op Zeilwereld? Kijk op deze pagina!

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.