Kelly Bontje in de spotlight

Sinds 2018 zeilt ze fulltime rond op de Atlantische Oceaan. Kelly Bontje koos jaren geleden al voor zichzelf, reisde al kitesurfend de wereld over en vind zichzelf nu wonend op een prachtige Amel met partner David. Kelly in de spotlight!

Door Redactie | 10 maart 2021

Kelly Bontje spotlight

Kelly Bontje in de spotlight

Door Redactie | 10 maart 2021

Advertentie

Sinds 2018 zeilt spotlight Kelly Bontje al rond op de Atlantische Oceaan met haar stoere Amel. Samen met haar partner David en niet te vergeten hun trouwe viervoeter Floyd beleven ze prachtige avonturen. Naast fervent zeilers zijn ze ook fanatieke kitesurfers. Door Covid 19 liggen ze deze winter in de haven van Muiden. Even wat anders dan een idyllische baai in de Carieb.

Maar de winter in Nederland heeft ook zo zijn charme. Zo had David (geboren in Ierland) nog nooit op het ijs gestaan en hij had niet kunnen vermoeden dat de boot zowaar helemaal ingevroren zou liggen in de haven. Inmiddels schijnt het zonnetje weer volop, en voordat ze in het vroege voorjaar weer afzakken naar de Franse westkust kunnen we Kelly nog net de vragen uit de spotlight voorleggen.

Hoe oud was jij toen je voor het eerste besefte dat zeilen echt jouw passie zou gaan worden en waarom?

Mijn moeder vertelde me vroeger eens dat als ik mijn vingers in een glas water stak, dat ik al gelukkig was. Ik was altijd in en rondom het water te vinden. In mijn jeugd vaarden we met ons gezin van 6 heel Nederland door in onze vakanties met de motorboot. Soms zakten we af naar België of Frankrijk. Geweldig, want daar mocht je zelf de bruggen en de sluizen bedienen. Toen ik een jaar of 5 was, zeilde mijn oudste zus rond op haar Flying Arrow – type schakel, maar ze liet het te vaak afweten dat mijn vader besloot om de kleine zeilboot te verkopen.

Toen ik 11 was kwam ik zelf voor het eerst in aanraking met zeilen. Ik ging naar mijn eerste zeilkamp op de Kagerplassen. Dat vond ik fantastisch. Maar naast het zeilen had ik het zo gezellig met andere kampgenootjes, wat resulteerde dat ik mijn theorie van mijn zeildiploma die week niet haalde. Maar dat gaf niets, ik had een nieuwe watersport geleerd.

Spotlight Kelly flying arrow
De Flying Arrow van Kelly’s zus

In de jaren dat ik studeerde woonde ik in Noordwijk aan Zee, en mijn eerste stage deed ik bij Hobie Cat Holland. Een stageplek waar ik met veel plezier op terug kijk. Ze lieten me alles doen; van het helpen in de administratie tot het in elkaar zetten van een nieuwe Catamaran. Wat heb ik gelachen en gefeest op het jaarlijkse evenement ‘De Ronde van Texel’, waar Hobie Cat prominent aanwezig was. Ik heb hier zoveel leuke en lieve mensen leren kennen, en sommige daarvan spreek ik nog steeds. Het was hier bij Hobie Cat dat ik in aanraking kwam met kitesurfen. Een sport waar ik echt verslaafd aan ben geworden en een enorme passie voor heb.

Het kitesurfen gecombineerd met mijn passie voor reizen bracht me in de verste uithoeken van de wereld. Elke opgenomen vakantie dag ontdekte ik een nieuwe kitesurf plek. Inmiddels was ik afgestudeerd en werkte ik fulltime als project manager E-commerce bij een groot retail reclamebureau. Diep in mijn hart wist ik dat ik dit niet vol ging houden. Op de achtergrond was ik bezig een jachthaven aan te kopen aan de Kagerplassen. Maar als 24-jarige kreeg ik in mijn eentje de financiering niet rond, en het ging aan me voorbij. Iets waar ik nog steeds een beetje moeite mee heb als ik erop terugkijk.

In 2013 gooide ik het roer om. Ik voelde me nergens thuis, zelfs niet waar ik geboren en getogen was. Ik zei alles vaarwel. Mijn baan, mijn auto, mijn huis en mijn toenmalige vriend. Ik vertrok naar een klein vissersdorpje in het noorden van Brazilië voor vier maanden om maar één ding te doen; kitesurfen.

Kelly kitesurfen brazilie
Kelly vertrok naar Brazilië voor haar grote liefde: kitesurfen

Het jaar daarop leerde ik mijn huidige partner David kennen, ook fanatiek kitesurfer. Terwijl we bezig waren met het opknappen van een pand in Engeland kwam in 2016 onze goede Australische vriend voor een paar dagen bij ons op bezoek. Hij is al jarenlang kapitein op super jachten en heeft zo ongeveer elk hoekje van de wereld per boot gezien. Deze vriend houdt wel van een stevige borrel en tijdens een avondje waar de alcohol rijkelijk vloeide, vroeg hij: ‘Waarom kopen jullie geen zeilboot? Dat past precies bij jullie!’.

David en ik keken elkaar aan met een blik van ‘Waarom hebben we hier nooit eerder aan gedacht?’. De volgende ochtend zaten we samen achter de computer om naar een zeilboot te zoeken. En dat stopte niet totdat we Ker Marie twee jaar later in Frankrijk aankochten. Met nul zeilervaring (op dat weekje zeilkamp na dan) hesen we de zeilen, de start van ons zeilavontuur.

Zeilen is inmiddels echt een onderdeel van onze levensstijl. We vinden de sport prachtig en het heeft ons op zoveel mooie nieuwe plekken gebracht. We kunnen het absoluut niet meer wegdenken uit ons dagelijks leven.

Wat voor boot heb je en is dit jullie droomschip?

Onze boot is een Amel Super Maramu van 1994. Amel bouwde dit schip voor lange afstanden, de ultieme ‘blue water cruiser’ zoals velen zeggen. Het is een boot die comfortabel en ruim is, maar die toch gevaren kan worden met een kleine crew. Het is een ketch, weegt 16 ton en is 16 meter lang. We hebben plaats voor 6 personen, hebben 600 liter diesel en 1000 liter water aan boord. We hebben twee natte cellen, een keuken met twee koelkasten, watermaker, vriezer, oven en wasmachine.

Ja, dit is voor ons, ons droomschip! Er bestaat een nieuwere versie van onze boot, de Amel 54. Wat moderner en wat groter. Soms grappen we weleens tegen elkaar, ‘Zullen we upgraden?’. Maar uiteindelijk vragen we ons af of het daadwerkelijk een upgrade zal zijn, omdat onze boot zo naar ons zin is.

Kelly spotlight zeilend
Ker Marie onder vol zeil

Welke aanpassing zou je graag nog doen aan jullie boot?

We hadden het hier net samen over. Op het moment zijn we spreader lichten aan het installeren. Iets wat we al heel lang wilden, maar als laatste op ons lijstje stond als upgrade. Dat betekent dan ook dat na deze installatie de boot helemaal is zoals we het willen.

We zijn ontzettend blij met de aanpassingen die we in loop der jaren aan de boot hebben gedaan. Vooral de windgenerator die we op onze mast hebben gezet, onze zonnepanelen die we hebben uitgebreid en de batterijen die we vervangen hebben voor lithium batterijen. We zijn helemaal onafhankelijk van alles en iedereen en kunnen maanden wegblijven zonder een haven aan te doen.

Wat is de naam van de boot, en heeft deze nog een speciale betekenis?

De naam van de boot is Ker Marie. Dit was de naam van de vorige Franse eigenaren. De directe vertaling van Ker Marie is ‘Huize Marie’. Daar konden we ons wel in vinden want dit is ook echt ons thuis. De naam Marie zit in mijn voornamen dus we dachten; lekker zo laten. Daarbij klinkt de uitspraak van Ker Marie een beetje Iers, waar David weer blij mee was.

Kelly spotlight partner David en hond Floyd
Kelly’s zeilmaatjes: partner David en hond Floyd

Wat is je allermooiste ankerplek of haven waar je bent geweest en waarom is deze plek je zo bijgebleven?

Wat ik nooit meer zal vergeten en wat echt een fantastische ervaring was, was om New York binnen te zeilen. We hadden prachtige condities. Net voor de eerste brug haalden we onze spinnaker naar binnen en motorden we de stad in met zonsondergang. Magisch echt! De kers op de taart was het anker te laten vallen pal naast Lady Liberty. Ik kon niet slapen omdat ik gewoon niet kon geloven dat we hier echt voor anker lagen. Ik heb wel tig keer uit m’n raampje gekeken of het wel echt zo was.

Ker Marie met zonsondergang in New York
Magisch moment! Met zonsondergang New York binnenvaren

Maar ook de haven van St. John’s, de hoofdstad in de Canadese provincie Newfoundland en Labrador was enorm bijzonder. De ingang naar de haven noemen ze ook wel de ‘Narrows’. Met links en rechts hoge muren van rotsen vaar je de natuurlijke haven binnen.

Of ‘Green Island’, een klein eiland dat voor de oostkust van Antigua ligt, top voor kitesurfen. Barbuda met de prachtige wit/roze stranden en helderblauw water. Cuttyhunk Island was ook supergaaf, dit is een van de Elizabeth-eilanden in Massachusetts in de USA. Je hoort het al; teveel plekken om op te noemen.

Green Island spotlight Kelly
Green Island

Wat is het mooiste vaargebied waar je ooit hebt gevaren?

Ik vond Amerika onverwacht bijzonder om te zeilen. Vooral vanaf Long Island sound naar het Zuid-Oost puntje van Cape Cod, het plaatsje genaamd ‘Chatham’ was heel fijn zeilgebied.

De Eolische eilanden ten Noorden van Sicilië zijn ook echt prachtig, maar ook Canada met haar ruige kustlijn. Ik heb ook enorm genoten van onze Noord Atlantische oversteek van Canada naar Ierland met zoveel mooi wild zeeleven tijdens onze tocht.

Heb je nog plannen voor een droomreis?

Onze droomreis begon drie jaar geleden en die is zeker nog niet afgelopen. Er staan bepaalde gebieden op ons lijstje waar we graag rond willen zeilen. Eén daarvan is de Zwarte Zee.

Droomreis spotlight Kelly
Met zijn drieën op een droomreis

Heb je een product aan boord, dat je maar bij weinig zeilers zal aantreffen, maar die voor jouw echt helemaal top is?

Het is niet specifiek iets voor het zeilen maar iets wat handig is om aan boord te hebben als je er fulltime op woont, althans voor ons is het soms handig. Dat is namelijk een tandarts set. Ja, zo eentje die je echte tandarts ook gebruikt om jouw tanden weer schoon en netjes te maken. Het gebeurt ons regelmatig dat we ergens niet bij kunnen, iets ergens uit moeten pullen, etc. Kortom, deze tools zijn top hiervoor. Mijn schoonvader is jarenlang tandarts geweest en zei na een klaagzang van ons aan de telefoon ‘Volgens mij hebben jullie een ordinaire tandarts set nodig’. En hij was ‘spot on’.

Heb je nog een gouden tip aan de lezers van Zeilwereld?

Tegen alle goed bedoelde adviezen in heb ik altijd geprobeerd de keuzes te maken waarvan ik dacht dat die goed voor me zouden zijn. Soms met dikke tranen want ik werd niet altijd begrepen, sommige mensen vonden me een flierefluiter, anderen waren onprettig jaloers. En, waar deed ik dit toch allemaal van op deze leeftijd?

Ik maakte het laatst zelfs nog mee, die dikke tranen, ze rolden over mijn wangen. Er was een artikel in het lokale krantje van waar ik vandaan kom over mij verschenen.

De journaliste had hele delen van het artikel letterlijk voor me ingevuld waar ik nooit mijn mening over had gegeven, en direct op de pers gegooid. Ik zat vol woede en ongeloof dat iemand dit kon doen. Maar ik begrijp nu dat het voor buitenstaanders soms een apart leven is wat we leiden en moeilijk te begrijpen.

Kortom: Laat je niet afleiden door soms wat negativiteit, het kost te veel energie in de verkeerde richting. Welke keuze(s) je ook maakt in je leven, je hoeft jezelf niet te verantwoorden. Voor niemand niet. Ik heb de wijsheid niet in pacht, maar doe wat goed voor jou voelt, je leeft maar één keer, en je leeft nu, wacht er niet mee.

Oh, en zeilen… Zeilen is het mooiste dat er is!

Kelly Bontje in de spotlight
Spotlight Kelly Bontje vindt zeilen het mooiste dat er is!

Sta jij de volgende keer in de spotlight?

Ben jij net als spotlight Kelly gek op zeilen en wil je ook eens op deze plek in de spotlight staan? Of ken je een zeiler die best een in de spotlight mag komen? Stuur jouw contactgegevens naar redactie@zeilwereld.nl, of vul het formulier onder deze link in.

Andere spotlight artikelen lezen op Zeilwereld? Kijk op deze pagina!

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

1 reactie

  1. Erwin op maart 11, 2021 om 11:57 am

    RESPECT!!! En (gezond) jaloers 😉

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

1 reactie

  1. Erwin op maart 11, 2021 om 11:57 am

    RESPECT!!! En (gezond) jaloers 😉

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.