Mariëlle van Bork in de spotlight

Mariëlle leerde pas op latere leeftijd zeilen maar is inmiddels helemaal bevangen door het zeilvirus. Haar Nauticat 44 Walk of Life wordt helemaal onder handen genomen en klaar gemaakt voor een lange reis naar de Middellandse Zee.

Door Redactie | 19 april 2022

Omslagfoto website Zeilwereld.nl-3

Mariëlle van Bork in de spotlight

Door Redactie | 19 april 2022

Advertentie

Wanneer ben je begonnen met zeilen?

Mijn grote passie heb ik op latere leeftijd ontdekt, ontwikkeld en ge-exploreerd, dat is namelijk (zee)zeilen. Deze passie heb ik volledig aan mijn man te danken. Toen wij elkaar leerde kennen in 1998 vroeg hij aan mij of ik kon zeilen, ik moest dit helaas ontkennend beantwoorden maar ik was wel bereid om het te leren. In dat jaar gestart met valkjes op de Kaag, daarna een zeiljacht gehuurd en het IJsselmeer bezeild, nu inmiddels als eigenaren van ons derde zeiljacht fanatiek zeiler en waterliefhebber. 

Wat is de naam van je boot, en heeft deze nog een betekenis?

Inmiddels al vier jaar wonend op ons schip, Walk of Life, naar een nummer van onze favoriete band The Dire Straits. Voorheen heette ze Twil. We hebben haar, een Nauticat 44 ft schoener getuigd, herdoopt. We vonden Walk of Life een toepasselijker naam. Het leven loopt zoals het loopt, kent heerlijke tijden, moeizame tijden en tijden waarin je keuzes maakt, voor elkaar, voor het zeilen en voor het wonen op je zeilend schip met als doel het ruime sop te gaan opzoeken zodra Walk of Life volledig is gerestaureerd. 

Willem plakt voorzichtig de nieuwe naam op het schip.

Welk maaltje kook je het liefst aan boord?

Aan boord van Walk of Life wordt altijd goed gegeten en gedronken. Ik heb als hobby koken en kan uit mijn kleine kombuis zonder problemen een 3-gangen menu tevoorschijn koken. Tijdens het zeilen zelf heb ik een voorkeur voor een lunch met een tosti uit de koekenpan, lekker warm waar erg van wordt gesmuld. 

Een verse makreel uit zee als diner heeft mijn voorkeur. Met wat heerlijke groenten en rijst heb je in een korte tijd een fantastische maaltijd. Bijten de makrelen een keertje niet dan is mijn veldertjesschotel een favoriet. 

Waarvan dacht je zonder te kunnen tijdens het zeilen, maar kun je nu niet meer zonder?

We hebben regelmatige gevaren met ons schip, maar weinig kunnen zeilen. De stuurautomaat die in Walk of Life aanwezig was bleek niet te functioneren. Ze draaide alleen maar rondjes. We hebben het de eerste jaren zonder stuurautomaat gedaan. Het is echter een apparaat wat ik niet zou kunnen wegdenken en wat ik als noodzakelijk acht als je gaat zeezeilen. We zijn dan ook erg gelukkig met onze nieuwe stuurautomaat welke net is ingebouwd. Daar gaan we veel plezier van hebben. 

Tijd voor een boekje terwijl de stuurautomaat het werk doet!

Wat is jouw ultieme zeilbestemming?

Eigenlijk heb ik geen ultieme reisbestemming. Ik zie uit naar het moment dat we de trossen kunnen losgooien en voor langere tijd weg kunnen gaan. Onze voorkeur gaat dan uit naar de Middellandse Zee. Voor dit reisplan is het wel nodig dat mijn gezondheid wat beter is en dat ons schip helemaal zeewaardig is. 

Wat is het meest hachelijke moment wat je op het water hebt meegemaakt, en wat heb je ervan geleerd?

Het meest hachelijke moment van mijn zeiltochten vond ik het moment dat we midden op de Atlantische Oceaan, zeilend van Newport (USA) naar Horta (Azoren) de navtex binnenkregen dat we windkracht 10-12 voorspeld werd in het gebied waarin wij zeilde. Ik vond dat echt heel spannend. Voorbereiding voor een dergelijk moment is daarbij cruciaal. Wachten met reven tot het laatste moment is niet verstandig maar bepalen wanneer je dan wel gaat reven is ook best ingewikkeld. Uiteindelijk waren we zo goed als op tijd met het reven. Ik heb hiervan echt wel geleerd, liever vroeg reven dan te laat. Tegen windkracht twaalf, wat het uiteindelijk werd, win je het namelijk nooit. Een stormfok en een heel klein puntje groot zeil is meer dan voldoende.

Op welke klus ben jij het meest trots?

Zij is van boven tot onder door ons onderhanden genomen. We hebben echt alles aangepakt. Onze slaapkamer is door mijn man zelf ingebouwd daar ben ik het meest trots op. Erg degelijk, praktisch en mooi. Dat we dubbel glas in onze Nauticat hebben laten zetten levert heel profijt op. Geen condens meer, echt heel fijn. 

Marielle van Bor geniet midden op de oceaan
Mariëlle genietend midden op de oceaan.

Heb je nog een gouden tip aan de lezers van zeilwereld?

Wij hebben in de loop van de jaren niet alleen veel opgeknapt, ook heel gesloopt. Elke keer weer was de portemonnee de beperkende factor, want als het woordje boot ergens op staat lijkt de prijs te stijgen. Goed googelen heeft ons veel geld gescheeld. Zo hebben we ons teak achterdek gesloopt om daar kurk op te leggen. Je hebt ook bakskisten nodig. Via google kwam ik op een site waar ze opbergkisten voor vrachtwagens verkopen, mooi wit, van staal, en met een slot. Drie voor de prijs van één bakskist als we dit via een bootwinkel hadden gedaan. Mijn gouden tip is dan ook, zoek het juiste woord waarmee je kunt googelen en google verder dan een watersportwinkel. Daar word je echt blij van. 

Net als Mariëlle van Bork in de spotlight komen?

Wil jij jouw zeilleven ook met ons delen door het beantwoorden van een aantal vragen? Of ken je een zeiler die wel eens in de spotlight gezet mag worden? Stuur ons een mail via redactie@zeilwereld.nl met een korte introductie en wie weet sta jij over twee weken wel in de spotlight!

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.