Marloes Andreas in de spotlight

Op hun derde date gingen ze een weekend zeilen. Het was de eerste keer op een kajuitboot voor Marloes Andreas. Sindsdien is ze verkocht, ze viel niet alleen voor Niels maar ook voor het zeilen. Inmiddels zeilen ze al vijf jaar samen!

Door Redactie | 19 oktober 2022

Spotlight Marloes Andreas

Marloes Andreas in de spotlight

Door Redactie | 19 oktober 2022

Advertentie

Het is een verhaal dat we vaker horen, meisje ontmoet jongen. Jongen is zeilfanaat en meisje gaat hierin mee. Ditzelfde geldt ook voor Marloes, ongeveer vijf jaar geleden ontmoette ze haar vriend, op de derde date gingen ze zeilen met zijn boot en ze was verkocht. Zelf was ze al windsurfster, dus vreemd met wind en water was ze zeker niet. Inmiddels mag ze zichzelf ook zeilster noemen en zeilen ze alweer met hun derde boot, een Hallberg Rassy 48 mk II. Tijd om Marloes in de spotlight te zetten. 

Hoe was jouw eerste keer op een kajuitzeilboot?

Mijn eerste keer op een kajuitzeilboot was onze eerste zeildate ongeveer vijf jaar geleden. Niels en ik hebben elkaar iets meer dan vijf jaar geleden leren kennen via een date app. Al heel snel kwamen wij erachter dat we allebei van windsurfen houden, dezelfde muzieksmaak hebben en houden van buiten zijn. Na een eerste diner date en een windsurf date, kwam Niels met het voorstel om een paar dagen te gaan zeilen. Ik had in het verleden wel eens gezeild op een platbodem en in een valk. Maar nog nooit op een kajuitzeilboot. Na die eerste twee dates, zag ik een zeil date zeker zitten. Ik weet nog hoe hij mij vertelde over dat er een mooi weekend aan zou komen met stabiele wind en dat het tij goed zou zijn om het Wad op te gaan. Zo begonnen we op 6 augustus 2017 aan onze eerste zeil avontuur. Van Makkum naar Kornwerderzand, door de sluis en daarna voor het eerst het Wad op. De zon scheen, er stond een stabiele wind en  ’Segrande’ (Niels zijn eerste zeilboot, een Najad 360) zeilde heel stabiel. De uren aan boord vlogen om. Ik genoot met volle teugen. Mijn liefde voor windsurfen was er al, maar zeilen…. Wauw!!

Spotlight Marloes Andreas met vriend Niels
Marloes en Niels

We zeilden naar Vlieland. Ook dat was een eerste keer voor mij. Vraag mij niet waarom, maar ik was gewoon nog nooit eerder op Vlieland geweest. Zoveel mooie indrukken dit weekend.

Dus, mijn eerste keer op een kajuitzeilboot? Mijn eerste keer gaf mij een gevoel van vrijheid. Zo’n gevoel dat je de hele wereld aan kunt en je alleen maar meer energie krijgt. Een lach van oor tot oor. Of het nou kwam omdat ik tot over mijn oren verliefd was of dat het zeilen mij die lach van oor tot oor gaf. Dat moment heeft hoe dan ook een onuitwisbare indruk op mij achtergelaten. Een moment waar ik met plezier aan terug denk.

Hoeveel dagen per jaar ben jij aan boord?

Niels en ik varen eigenlijk altijd samen. Hoeveel dagen we dat doen per jaar? Dit jaar op 8 april begon ons vaarseizoen, wat voor ons betekent dat we elke week vanaf donderdagavond tot zondagavond aan boord zijn. Daarna zijn we drie maanden aaneensluitend aan boord geweest in de maanden juni tot en met augustus. 

Ik denk dat ons vaarseizoen dit jaar ergens in november eindigt. Ze gaat dit jaar toch maar de winterstalling in om het teak deck te sparen en een aantal klussen te doen. Als ik dan alle dagen optel, dan ben ik / dan zijn wij dit jaar 136 dagen aan boord. Dat aantal willen we  de aankomende jaren zeker evenaren of vermeerderen. 

Aan boord zijn, na die eerste keer zo’n vijf jaar geleden, geeft nog steeds dat gevoel van vrijheid en ook nog steeds die lach van oor tot oor. Meer aan boord zijn is ons doel. De stappen die we daarvoor willen nemen krijgen steeds meer vorm. Ook dat is een avontuur, maar dan weer een heel ander avontuur. Wie weet vertel ik daarover een andere keer meer.

Zeilen geeft vrijheid
Gevoel van vrijheid aan boord

Wat is de mooiste bestemming waar je bent geweest, en waarom?

Ik heb in de afgelopen vijf jaar meerdere bestemmingen zeilend bezocht waarvan er zeker meerdere onder de categorie ‘heel mooi’ vallen. Landen die wij met onze zeilboot bezocht hebben zijn Noorwegen, Zweden, Denemarken, Duitsland, de Finse archipel: Aland en natuurlijk hebben we ontzettend veel in Nederland gezeild.

Als ik echt moet kiezen, is mijn mooiste bestemming: Vlieland.  Ik ben dus voor het eerst op Vlieland geweest met de eerste zeilboot samen met Niels. Dit eiland voelt voor mij als thuiskomen. Klein en welkom met een gemoedelijke sfeer. Vanuit de jachthaven loop je zo het bos in of het strand op aan de Waddenzee kant.  De mooiste wandeling vind ik vanuit de jachthaven naar het dorp, via de vuurtoren naar het Badhuys en dan over het strand langs de Noordzee en Waddenzee via Oost terug naar de jachthaven.

Een van de allermooiste plek op dit eiland vind ik de Vliehors. Wij waren hier een keer op een zomerse dag in het weekend. Die enorme zandvlakte en stilte. We hebben uren gewandeld zonder iemand tegen te komen.

Een klein laagje water gaf ontzettend mooie weerspiegelingen van de wolken op het strand. Zo ver als je kon kijken, was er niets. Alleen wij, de natuur en de stilte. Ik geniet enorm van dit soort dingen. Elke keer weer. Ik kan op Vlieland keer op keer hetzelfde rondje wandelen of hardlopen en net zo hard genieten als de keer ervoor. Elke keer voelt weer anders.

Vlieland zeilen
De favoriete bestemming van Marloes blijft Vlieland

De seizoenen geven de omgeving haar eigen kleur. De wind waait net weer even anders door de bomen. Elke keer een andere beleving. De ene keer heerlijk met mijn blote voeten door de branding, de andere keer drie lagen kleding om de kou te weerstaan.

Wat is jouw ultieme zeilbestemming, en waarom?

Onze zeilboot zelf is eigenlijk de ultieme ‘zeilbestemming’. Voor mij is zeilen, sinds ongeveer twee jaar, geen hobby meer. Het is een manier van leven geworden. Thuis zijn is fijn, maar aan boord zijn is ultiem. En dan maakt het eigenlijk niet uit waar we heen zeilen, als we maar aan boord kunnen zijn. 

Zeilen in de Kielerbocht

Wat mij wel ultiem lijkt: ergens voor anker liggen, azuurblauw water, parelwit strand, een stevige side-shore bries en dat we dan onze windsurfspullen in het bijbootje doen en naar het strand varen. Dat ik dan op dat parelwitte strand mijn windsurfset op kan tuigen en in die baai kan windsurfen terwijl ik naar onze zeilboot kijk. Als je dit leest en denkt, ik weet waar dit strand is. Laat het mij dan even weten, dan denk ik dat dat de bestemming gaat zijn waar ik in de (nabije) toekomst heen wil zeilen.

Wie zou je nog wel eens aan boord willen hebben, en waarom?

Wat een lastige vraag. Vanaf het moment dat Niels en ik elkaar kennen, zeilen wij samen. Niels begon met zeilen twee jaar voordat wij elkaar leerden kennen en zeilde voornamelijk solo. Daarna begon ons zeilavontuur, waar we eigenlijk, op enkele uitzonderingen na, altijd samen zeilen. Wat ik hiermee wil zeggen, ik ben enorm gewend geraakt aan ons als duo aan boord. Wie zou ik dan nog wel eens daarbij aan boord willen hebben? 

Wellicht verwacht je dit antwoord niet, maar ik zou wel heel graag een hond daarbij aan boord willen hebben. Meerdere zeilers die wij kennen hebben een Cocker Spaniel aan boord. Ik ben opgegroeid met een Cocker Spaniel van baby tot mijn tiende, dus als ik die dan aan boord zie bij mede-zeilers, dan ben ik verkocht. Dan was er vanaf gisteren ook een bij ons aan boord, zeg maar. Waarom is die er nog niet, vraag je je vast nu af? Wie weet in de toekomst, als we voldoende tijd en aandacht voor een hond hebben. We werken tot nu toe allebei fulltime en bij geen van beide kan een hond mee naar ons werk. Wie weet komt daar ooit verandering in en dan komt er vast en zeker een Cocker Spaniel.

Welk product aan boord kun jij echt niet meer zonder?

Eigenlijk kan ik niet meer zonder mijn film / foto gadgets aan boord. Gopro / Iphone / DJI gimbal. Ik vind het ontzettend leuk om tijdens onze zeilavonturen, foto’s en filmpjes te maken, dit te editen en vervolgens te delen op social media. Ik kan hier mijn creativiteit in kwijt. Onder het motto: ‘Al doende leert men’, Ben ik hiermee begonnen. Als je het leuk vindt om wat van deze foto’s of filmpjes te bekijken, kijk dan op ons Instagram account, of volg ons op YouTube. Mocht je nog film of foto tips hebben, alles is welkom. 

Zeilfotografie
Marloes neemt altijd haar foto en video apparatuur mee aan boord voor de mooiste plaatjes

Wat betekent zeilen voor jou?

Zeilen betekent liefde. Niels en ik doen dit samen en juist dat samen maakt dit zeilavontuur waar wij vijf jaar geleden aan begonnen zijn, heel speciaal. Zeilen betekent vrijheid. Haren in de wind, zon of regen op je gezicht, alleen het geluid van het water en de wind. Alles loslaten en in dat moment zijn. Voor mij een ultiem gevoel van vrij zijn.

Zeilen betekent ontdekken. Ik ben niet opgegroeid met zeilen. Vijf jaar geleden was bijna alles nieuw. Nog steeds ontdek ik nieuwe dingen. Praktische dingen, hoe werkt iets aan boord (we hebben deze zeilboot pas sinds april dit jaar), hoe los je een onverwachte situatie op. Maar ook, hoe ga je zelf om met situaties aan boord? De eerste keer de hele nacht zeilen bijvoorbeeld. Dat was echt een emotionele overwinning voor mij. 

Zeilen is liefde voor Marloes Andreas
Zeilen betekent liefde voor Spotlight Marloes Andreas

Heb je nog een gouden tip aan de lezers van Zeilwereld?

Geniet. Of je nu solozeiler bent, als stel vaart, met vrienden of met je hele gezin zeilt, elke zeiltocht bevat wel een moment van puur genieten.  Als je dat moment kunt pakken, wie doet je dan nog wat? 

Net als Marloes in de spotlight?

Wil jij jouw zeilleven ook met ons delen door het beantwoorden van een aantal vragen? Of ken je een zeiler die wel eens in de spotlight gezet mag worden? Stuur ons een mail via redactie@zeilwereld.nl met een korte introductie en wie weet sta jij over twee weken wel in de spotlight!

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.