Meriam Winterink in de spotlight

Meriam Winterink bereidt zich voor op een grote reis van vier jaar. Een rondje om de wereld ligt voor de hand. Zij vertelt ons hoe ze besmet is geraakt met het zeilvirus en op welke boot ze dit rondje gaat varen.

Door Redactie | 14 juli 2021

Spotlight Meriam Winterink

Meriam Winterink in de spotlight

Door Redactie | 14 juli 2021

Advertentie

In de spotlight: Meriam Winterink en haar man Paul zijn hun schip Walkabout, een Ovni 345, aan het klaarstomen voor een grotere reis. Het is nog onduidelijk wanneer deze reis precies start. In ieder geval wachten ze niet tot hun pensioen. Zelf hanteren ze de regel binnen vijf jaar te vertrekken. Vele cursussen worden gevolgd om goed voorbereid te zijn. Op dit moment maken ze een mooie zeiltrip van een paar maanden naar de Baltische zee om te ervaren welke veranderingen verder nog gewenst zijn. We zijn reuze benieuwd naar de plannen en antwoorden van spotlight Meriam.

Hoe oud was jij toen je voor het eerste besefte dat zeilen echt jouw passie zou gaan worden en waarom?

Ik was 10 jaar oud toen ik door het zeilvirus werd besmet. Mijn vader wilde graag zeilen, maar mijn moeder ging niet mee omdat zij niet kon zwemmen. Mijn vader bedacht dat hij twee leuke dochters heeft die mogelijk bij hem konden bemannen. Wij daarom op zeilles. Mijn zus werd als puber verliefd op de zeilinstructeur en vond zodoende het zeilen leuk. Ik vond het zeilen echt leuk, was vanaf dat moment met het virus besmet en heb vanaf die tijd zeer veel en intensief gevaren. Met andere kinderen spelevaren in  allerlei open bootjes, les geven op een zeilschool tot wedstrijden zeilen in de J22- en catamaran F18 klassen.

Wat voor boot heb je en is dit jullie droomschip?

Wij zeilen alweer 10 jaar op onze Ovni 345, een aluminium schip met ophaalbare kiel. Ons vorige bootje had ook een ophaalbare kiel, we zijn niet anders gewend. Heerlijk droogvallen en die ondiepe plekjes bezoeken. Dit is wel redelijk ons droomschip. Een maatje groter had eventueel wel gemogen, maar we hebben dit schip nu zo naar onze hand gezet dat we hier mee door blijven zeilen. 

Welke aanpassing zou je graag nog doen aan jullie boot?

Onze volgende klus is het verder uitbreiden van de energievoorziening waarbij nog niet besloten hebben welke optie(s) we gaan kiezen.

Walkabout Ovni 345 op het Wad
Droogvallen met Walkabout

Wat is de naam van de boot, en heeft deze nog een speciale betekenis?

Ons schip heet Walkabout en heeft zeker een speciale betekenis. 13 jaar geleden waren wij 3 maanden op sabbatical in Australië. Hier hebben we afgesproken dat we zelf om de zoveel jaar op ‘walkabout’ gaan met ons schip en dat we ooit op eigen kiel aankomen in Australië. Hoe toepasselijk is het dan om  je schip Walkabout te noemen. Het is dat soort van scharrelen en ontdekken wat wij zo geweldig vinden. 

Hoeveel dagen per jaar ben jij aan boord?

Heb dit nooit bijgehouden. De reguliere zomers zijn wij drie weken op vakantie met Walkabout en vanaf april t/m september bijna ieder weekend aan boord. Reken maar uit op hoeveel dagen dit uitkomt.

Wat is je allermooiste ankerplek of haven waar je bent geweest en waarom is deze plek je zo bijgebleven?

Opes, dat is  een lastige. Ik heb  niet specifiek één ankerplek of één haven. Droogvallen op de Waddenzee of een klein haventje in de Wash kunnen wij echt van genieten. Maar we hebben ook hele mooie herinneringen aan liggen in het centrum van Stockholm of een rotsje in de scheren. De variëteit is juist zo mooi. Verder heeft Vlieland een speciaal plekje in ons hart, we zijn hier getrouwd (is natuurlijk kip en ei 😉).

Wat is het mooiste vaargebied waar je ooit hebt gevaren?

Ook hier geen specifiek gebied. We hebben genoten van de Carieb, varen op open zee, de scheren, maar ook ons eigen Zeeland, Friesland of Waddenzee blijven prachtig.

Spotlight Meriam topproduct Parasailor
De Parasailor van Meriam

Heb je nog plannen voor een droomreis? 

Ja, zoals hierboven aangegeven is onze droom om vier jaar lang met Walkabout op reis te gaan. Het ‘reguliere’ rondje om de wereld ligt dan voor de hand.

Heb je een product aan boord, dat je maar bij weinig zeilers zal aantreffen, maar die voor jouw echt helemaal top is?

Wat op dit moment bij me opkomt is onze Parasailor, wellicht ook omdat wij deze op dit moment veel gebruiken nu wij met de zuidwesten wind verder naar het Noorden zeilen. Wat een tof ding is dit, heel makkelijk te zetten en te voeren, vergevingsgezind, laat de boot veel stabieler varen, geeft daarmee rust aan boord (op open zee) en zorgt voor pracht snelheden.

Heb je nog een gouden tip aan de lezers van Zeilwereld?

Een motto welke ik regelmatig hanteer komt dan in mij op: Sail all the waves in the world to the fullest and guide the boat to great destinies!

Net als spotlight Meriam een keer hier staan?

Ben jij net als Meriam gek op zeilen en wil je ook eens op deze plek in de spotlight staan? Of ken je een zeiler die best een in de spotlight mag komen? Neem contact op met redactie@zeilwereld.nl, of vul het formulier onder deze link in.

Andere spotlight artikelen lezen op Zeilwereld? Kijk op deze pagina!

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.