Stemmler-lier: Je schoot als lierhendel

Soms kom je producten tegen die van een oud concept iets nieuws weten te maken. Uwe Stemmler keek naar hoe we een lier gebruiken en bedacht een nieuwe manier om ze te bedienen. Stemmler ging in 2016 naar de tekentafel en nu, drie jaar later, zijn de eerste versies klaar. We spraken met hem over…

Door Riemer Witteveen | 20 februari 2020

Stemmler

Stemmler-lier: Je schoot als lierhendel

Door Riemer Witteveen | 20 februari 2020

Advertentie

Soms kom je producten tegen die van een oud concept iets nieuws weten te maken. Uwe Stemmler keek naar hoe we een lier gebruiken en bedacht een nieuwe manier om ze te bedienen. Stemmler ging in 2016 naar de tekentafel en nu, drie jaar later, zijn de eerste versies klaar. We spraken met hem over de ontwikkeling van deze bijzondere lier.

Onderzoek doen

Uwe Stemmler

Een normale lier zoals we die allemaal kennen, is niet meer weg te denken uit de zeilsport. Maar een fok bedien je in de meeste gevallen aan de lijzijde van de boot. Stel je zit aan de hoge kant van de boot. Het is dan handig als je in een wedstrijd zit of alleen zeilt om dan van de hoge kant de lier aan lij te kunnen bedienen. Stemmler: “Om te onderzoeken hoe ik dat mogelijk kon maken, heb ik in 2016 verschillende gebruikte lieren gekocht, zo’n 15 tot 20 stuks. Ik heb toen gekeken naar hoe ik er een mechanische arm op kon zetten waar de schoot in zou klemmen. In de zomer van 2017 benaderde ik een bureau om een eerste prototype in kunststof te maken. Het werkte. Daarna gingen we naar de details kijken zoals de krachten die er op de lier en de onderdelen komen. Ook keken we naar verschillende materialen; een lier moet natuurlijk wel zeewaterbestendig zijn.”

Als lier en als lierbasis

De arm is gemakkelijk inklapbaar.

Er worden nog geen boten standaard uitgerust met de lieren van Stemmler. Afgelopen zomer gingen de lieren in productie en ze zijn nu te koop op de website van Stemmler Winches, Stemmler-winches.com. Het betreft overigens niet alleen een lier in zijn geheel, maar je kunt voor eigenlijk alle bestaande merken zoals Andersen, Antal, Harken en Lewmar een basis kopen, waar je je huidige lier op kunt monteren. Hierdoor hoef je geen lieren te vervangen, maar kun je het Stemmler-systeem wel toepassen op je eigen boot.
Vanaf dertig voet wordt het lastiger, maar dat is een volgende stap voor 2020 – Uwe Stemmler, lierproducent
Voorlopig is de lier voornamelijk geschikt voor boten tot negen meter. Stemmler: “De lieren zijn eigenlijk voor alle kleinere schepen erg geschikt. Zo ongeveer tot een genua met een oppervlakte van 15m2, maar een van 20m2 zou ook nog moeten kunnen. Voor grotere oppervlakten is de lier nog te zwak. Vanaf dertig voet wordt het lastiger, maar dat is een volgende stap voor 2020.”

Chroom en zwart, links en rechts

De lier is overal ter wereld nu verkrijgbaar via de webshop van Stemmler Winches. De goedkoopste versie, een ST10 model, is verkrijgbaar vanaf 499 euro. De versie in chroom is 100 euro duurder. Mocht je een bestelling willen plaatsen, bekijk dan of je een links- of een rechtsdraaiende versie nodig hebt. Lees ook:

Beeld: Stemmler Winches

Lees meer zoals dit:

Riemer Witteveen zeilt zelf het liefst solo of shorthanded. Interviews en verhalen met zeilers blijven uit zijn pen stromen. Met zijn videoskills en zijn liefde voor zeilen zet hij zich in voor Zeilwereld.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.