Suriname

Dit keer een extra lange blog van Charlotte en haar man Paul over hun ervaringen in Suriname. Ze nemen hier een belangrijk besluit over het vervolg van hun reis..

Door Charlotte Dorren | 05 april 2023

Omslagfoto website Quelinda Suriname

Suriname

Door Charlotte Dorren | 05 april 2023

Advertentie

‘Hoor jij dat ook? Het is er weer.’ Ik tik Paul aan. 

‘Huh, wat?’ mompelt hij slaperig.

‘Dat geluid?’

‘Welk geluid?’

‘Dat gebrom buiten. Net machines.’ 

‘Hoe laat is het?’

‘Half zes. Het wordt al licht.’

Charlotte, alsjeblieft. Ga slapen. Ik weet het niet.’ 

Maar ik kan niet meer slapen. Blijf maar luisteren. En dan herinner ik me een verhaal over Suriname op de vertrekkersdag van de Toerzeilers. Het is het geluid van brulapen. Mijn hart maakt een sprongetje. Het machtige, diepe gebrom van de met elkaar communicerende mannetjes galmt over de rivier en ik heb kaartjes voor dit concert. 

Quelinda op de Surinamerivier

Ik wil geen toerist zijn

Er zijn zeilers die hier zo aan voorbij varen. Er niet aan denken naar Suriname te gaan. Ik kon niet wachten. Toen we nog besloten op wereldreis te gaan was het eerste wat ik riep: ´Dan kunnen we naar Suriname!´ Ja, je las het zojuist goed. Ik schreef: nog. Maar daarover later meer. 

Jaren geleden was er al een vuurtje aangewakkerd waarom ik naar Suriname wilde. Kwam het door de vriendelijke mensen van de roti shop? Of was het die ene patiënt die me, tijdens haar verhalen, meenam naar de jungle die zo ze miste. Ik had al zo vaak een reis willen boeken, maar bladerend door gidsen, vond ik niet wat ik zocht. En nu weet ik waarom. Ik wil eigenlijk geen toerist zijn.

Omdat het kerstperiode was en we geen idee hadden van zeilersdrukte, reserveerden we een mooring bij RiverBreeze in Domburg. De mooring, voor 11 euro per nacht, paste het beste in ons budget. Het miniresort aan de kade is een favoriete uitgaansgelegenheid voor veel Surinamers en ligt midden tussen winkels en restaurantjes. Het heeft zelfs een zwembad. En dat is heel verfrissend bij het uitdagende, hoge luchtvochtigheidsgehalte. Want zwemmen in de rivier dat gaat niet. Het is te gevaarlijk. De stroming is fors met soms wel vier knopen en het onderwaterleven ongenadig wordt gezegd. De bijna 500 kilometer lange Surinamerivier is indrukwekkend. Het verzorgt de afvoer van water naar zee en de doorgang naar kreken, mangroven en kanalen van voormalig plantagegebied. Het is de route naar de mijnen. En vanaf Atjoni, het meest zuidelijke punt waar het asfalt ophoudt, is het de transporthub naar dieper gelegen dorpen. Hier stap je niet in de auto, maar in de korjaal. De rivier is de levensader waarin wordt gevist, eten gespoeld, gespeeld en kleding en lijven worden gewassen. 

De tuinman die een kokosnoot kapt

Toe aan vertragen

Ik neem een hap van het typische maïzena koekje met spikkeltjes bij mijn koffie. We zijn hier nu een week en blijven drie maanden. Paul en ik zijn toe aan vertragen en we zijn uitgelaten. Zijn vader komt op vakantie. In het cafeetje van het resort wat uitkijkt op de tuin, maken we een plannetje hoe we de dagen samen zullen doorbrengen. Ik kijk naar Wiedjay, de tuinman. Nederlands spreken neemt elke barrière weg en sinds ik hier ben hebben we een bondje. Hij leert me over het leven in Suriname en zijn tuin. Amper een voet aan land na de oversteek, kapte hij met zijn machete een kokosnoot voor me open. Onhandig, slurpte ik het weg. Hij moest lachen. Het bovenste deel van mijn T-shirt was nat geworden, zoals dat bij een peuter zou zijn.  En gisteren bracht hij een zak pommerak. Een vuurrode zure vrucht waar ik nog nooit van gehoord had. Ik bakte er meteen een taart van, voelde me te bezwaard dat ik zo’n grote hoeveelheid kreeg en gaf het aan hem en iedereen die er werkte om te delen. De meesten hebben niet veel. Door de hoge inflatie is er vaak geen ruimte meer om te sparen. Er wordt gedobbeld om welke rekening het eerst betaald moet worden. 

Pommeraktaart

Ik moffel de boodschappen vanuit de auto in onopvallende tassen en breng ze vlug naar de dinghy. Ik schaam me een beetje om hier zo luxe boodschappen te doen. We zijn net bij de Choi in Paramaribo geweest. Een supermarkt die Nederlandse producten aanbiedt tegen prijzen die ik er in Nederland nooit voor zou betalen, maar het verleidt ons. Zojuist hebben we bijna een half Surinaams maandloon uitgegeven aan guilty pleasures zoals peperkoek, hagelslag en oude kaas. Niet eens zozeer aan echt eten want dat doen we veel op straat. Bij een rotishop of warung, een klein Javaans eethuisje. Nasi, Saoto soep, bakabana met een glas dawet. De mierzoete roze kokosdrank met citroengras. Light? Dat kennen ze niet, dan wordt het gewoon water. 

Ongenode gasten

Zo stond het ook keurig uitgelegd op het uithangbord bij de dokterspost van Jaw Jaw, een Saramaccaans dorp langs de Surinamerivier, waar we een paar dagen te gast waren. Het is een traditioneel stukje Suriname en vertelt de geschiedenis van de marrons, de gevluchte, tot slaaf gemaakten. Bewustwording van suikers in dranken komt hier net op gang. Net als het niet meer weggooien van afval op straat of in de rivier. De zandstraatjes in het dorp zijn keurig schoon en aangeharkt. Wat netjes, dacht ik nog naïef. Maar het wordt zo bijgehouden om een heel andere reden. Bladeren zijn heerlijke schuilplaatsen voor slangen en andere ongenode gasten. Daar had ik niet bij stilgestaan maar blij dat ze dat doen!

We ontdekken het allemaal. Gaan op zoek naar boomvruchten en boomkippen en leren Even wachten kennen. Het vlijmscherpe plantje wat je zorgvuldig aan de kant duwt om niet gesneden te worden. Maar als dat gebeurt is er een stukje boomschors wat het zal stelpen. De hele apotheek is voorhanden in de natuur. Hier leeft een wijsheid voort die we in Nederland alleen nog maar in poeders, pillen en dure merkendoosjes kennen. 

We zoeken verkoeling in de stroomversnelling van de rivier ook al zitten er piranha’s en anaconda’s. ’s Avonds spotten we kaaimannen en genieten van rituelen en gebruiken van het dorp. 

‘Ik wil geen tweede of derde vrouw zijn.’ Ze schudt resoluut haar hoofd. ‘Maar andere vrouwen zijn dat wel hoor.’ Polygamie komt voor bij de Marrons. Er wordt ook gescheiden. ‘Vind jij het normaal dat een man zijn nieuwe vrouw een paar dagen het huis uit stuurt omdat hij kerst wil vieren met zijn ex- vrouw en kinderen, Charlotte?’ 

‘In Nederland zouden de kinderen bij de deur worden afgezet, maar de nieuwe vrouw die blijft waar ze is.’ Zeg ik zo neutraal mogelijk. Wat een prachtig gesprek, hier midden in het binnenland van Suriname.   

Een heel andere kant van Suriname zie je terug op de vele voormalige plantages. Teruggegeven aan de jungle of ze hebben een nieuwe bestemming gekregen. Pareltjes vonden we het kleine Laarwijk aan de overkant van Domburg, waar je met de dinghy of watertaxi naar toe kan, en de plantages langs de Commewijne rivier. Eenmaal toestemming van de Maritieme autoriteit in Suriname is dat een  heerlijke trip met de zeilboot. Weliswaar op de motor en opletten waar je de dinghy parkeert! Je waant je alleen op de wereld tussen roepende papegaaienpaartjes en opspringende vissen. De plantages Peperpot, Frederiksdorp met zijn verhalenmuseum en plantage Bakkie waren favoriet.  

Dit nooit meer

Is er dan niets wat ik zou overslaan in dit land? Ja! 

Op nog geen halve meter afstand staar ik in de donkerte naar haar vagina. Als gladde golfballen legt ze stuk voor stuk haar eieren. Het licht van de hoofdlamp maakt alles rood terwijl een weeë, warme geur opstijgt uit het door haar zorgvuldig gegraven gat. Wat doe ik hier, vraag ik me af. 

Moeder zeeschildpad heeft een uur nodig om tot wel 100 eieren te leggen en doet dit in trance. Ze merkt niet dat er iemand vlakbij staat. En hier sta ik, overdonderd, samen met zeven andere mensen en een gids. Ik voel me misselijk. Een indringer van moeder natuur. Een toerist die zo nodig dit natuurfenomeen moet zien. Dit nooit meer. 

Wiedjay zwaait me uit. Ik neem de allerlaatste door hem gekapte kokosnoten mee de dinghy in en vaar terug naar Quelinda. Paul heeft alles vaarklaar gemaakt. Ik huil. Het afscheid valt me zwaar. Het meest genoten hebben we daar waar het echte leven zich afspeelt en er geen recreatief programma is voor de toerist. Gewoon, op dat kleine pleintje in Domburg tussen de Surinamers. Dat wat niet in reisbrochures beschreven staat en reizen met de zeilboot zo uniek maakt. 

Paul drinkt uit een kokosnoot

Een werelds avontuur

Het is de plek waar we onze reis, ook noodgedwongen, evalueren en heroverwegen. Voor Paul gebeurt het ondenkbare tijdens ons verblijf hier. Al deze unieke ervaringen zouden we namelijk samen met zijn vader beleven. Dat is niet gebeurd. Hij overleed plotseling in Nederland. Een maand later stief zijn moeder. Paul, ineens wees. In Suriname. Twee keer reisden we op en neer. Verdriet, pijn en het warme bad van familie en vrienden. Het was er weer.  

Het besluit is genomen. De wereldreis wordt niet de aarde rond. De Pacific laten we over aan andere zeilers, hoe puur ook. Na de oversteek wisten we het eigenlijk al en na drie maanden Suriname helemaal. De duur, de kwetsbaarheid, misschien wel niet in controle te zijn. De aanslag op ons lichaam en het tempo blijven maken. We blijven liever langer op één plek, dichter bij huis. Nergens hebben we het nog niet naar ons zin gehad. Dus waarom zo ver?

Daar waar we deuren gesloten blijven, gaan andere open. Costa Rica, Mexico, Cuba en de Oostkust van Amerika ligt aan onze voeten. En weet je wat het ergste is? Dat ik me in het begin schaamde om dit uit te spreken. Alsof het een zwaktebod zou zijn om niet die wereldbol rond te gaan. Maar het is onze reis. Nog steeds een werelds avontuur. Blijf je volgen? Was getekend bij hoog water, Charlotte.    

Lees meer zoals dit:

Charlotte Dorren vaart met haar man, Paul op Quelinda. In mei zijn ze vertrokken voor een wereldreis met deze Northwind. Veel is nog nieuw voor Charlotte, zij kwam enkele jaren geleden in aanraking met zeilen. Hier schrijft ze over alledaagse belevenissen in haar zeilwereld. Bijzondere momenten, klein en groot en lang niet altijd rozengeur en maneschijn. Gewoon zoals het leven is!

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

4 reacties

  1. Viviane Goethals op april 7, 2023 om 5:04 pm

    Hoi Charlotte, wat een mooie blog. Waarom zou je je moeten schamen? Het is jullie reis en leven en je moet toch af en toe de tijd kunnen nemen om je ergens ‘thuis’ te voelen? Toch? Wij zijn blijven hangen in de Canarische en doen gemiddeld een maand over 1 eiland. Het ‘zeilen’ is niet het doel, het is het beleven en genieten van de ontdekkingen. En niet te vergeten… de rust.
    Groetjes
    Het Equilibre team

    • Charlotte Dorren op april 12, 2023 om 1:10 pm

      Dag Viviane,

      Dank je wel voor het compliment en jullie reactie. Schaamte, negatieve gevoelens ervaren wanneer je indruist tegen de norm, het is een raar iets. Een bewijsdrang die nergens voor nodig is in mijn geval. En uiteindelijk worden deze gevoelens je kompas dat het anders moet. En helemaal eens, ook wij zijn rustzoekers en blij met ons besluit. Hartelijke groet,
      Charlotte

  2. Ton Scholte op april 9, 2023 om 9:48 am

    Het artikel van Charlotte Dorren heb ik met plezier gelezen en ik hoop dat zij haar verhaal in boekvorm gaat uitbrengen. Meerdere malen hebben wij Suriname bezocht en zij omschrijft onze ervaringen. Haar betrokkenheid met de mensen die zij ontmoet is groots. Daarnaast schrijft zij niet onverdienstelijk. Alles wat er aan zeilverhalen, in het Nederlands, is uitgebracht heb ik gelezen. Veel van deze zeilers hebben mijn droom verwezenlijkt en kunnen ongetwijfeld zeilen. Schrijven en betrokkenheid bij de mensen die je ontmoet is bij menigeen een ander verhaal.
    Mijn complimenten aan Charlotte.

    • Charlotte Dorren op april 12, 2023 om 1:27 pm

      Dag Ton,

      Wat geweldig dat ook jullie Suriname hebben mogen beleven! Eigenlijk ben ik best heel trots dat je precies omschrijft en terugleest wat reizen voor mij waardevol maakt. Ergens zijn, contact maken en verbinding zoeken.
      Ik hoop dat het me gegeven is een boek te schrijven. Dank je wel voor het enorme compliment.

      Hartelijke groet,

      Charlotte

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

4 reacties

  1. Viviane Goethals op april 7, 2023 om 5:04 pm

    Hoi Charlotte, wat een mooie blog. Waarom zou je je moeten schamen? Het is jullie reis en leven en je moet toch af en toe de tijd kunnen nemen om je ergens ‘thuis’ te voelen? Toch? Wij zijn blijven hangen in de Canarische en doen gemiddeld een maand over 1 eiland. Het ‘zeilen’ is niet het doel, het is het beleven en genieten van de ontdekkingen. En niet te vergeten… de rust.
    Groetjes
    Het Equilibre team

    • Charlotte Dorren op april 12, 2023 om 1:10 pm

      Dag Viviane,

      Dank je wel voor het compliment en jullie reactie. Schaamte, negatieve gevoelens ervaren wanneer je indruist tegen de norm, het is een raar iets. Een bewijsdrang die nergens voor nodig is in mijn geval. En uiteindelijk worden deze gevoelens je kompas dat het anders moet. En helemaal eens, ook wij zijn rustzoekers en blij met ons besluit. Hartelijke groet,
      Charlotte

  2. Ton Scholte op april 9, 2023 om 9:48 am

    Het artikel van Charlotte Dorren heb ik met plezier gelezen en ik hoop dat zij haar verhaal in boekvorm gaat uitbrengen. Meerdere malen hebben wij Suriname bezocht en zij omschrijft onze ervaringen. Haar betrokkenheid met de mensen die zij ontmoet is groots. Daarnaast schrijft zij niet onverdienstelijk. Alles wat er aan zeilverhalen, in het Nederlands, is uitgebracht heb ik gelezen. Veel van deze zeilers hebben mijn droom verwezenlijkt en kunnen ongetwijfeld zeilen. Schrijven en betrokkenheid bij de mensen die je ontmoet is bij menigeen een ander verhaal.
    Mijn complimenten aan Charlotte.

    • Charlotte Dorren op april 12, 2023 om 1:27 pm

      Dag Ton,

      Wat geweldig dat ook jullie Suriname hebben mogen beleven! Eigenlijk ben ik best heel trots dat je precies omschrijft en terugleest wat reizen voor mij waardevol maakt. Ergens zijn, contact maken en verbinding zoeken.
      Ik hoop dat het me gegeven is een boek te schrijven. Dank je wel voor het enorme compliment.

      Hartelijke groet,

      Charlotte

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.