Op wereldreis voor je pensioenleeftijd in zicht komt, Julien en Lisa doen het!

Julien en Lisa hebben hun droom werkelijkheid gemaakt. Een wereldreis met hun eigen zeilboot, SV Remy. Een inspirerend verhaal van een jong stel!

Door Anke Haadsma | 05 juni 2024

SV Remy

Op wereldreis voor je pensioenleeftijd in zicht komt, Julien en Lisa doen het!

Door Anke Haadsma | 05 juni 2024

Advertentie

We zien steeds meer jonge stellen die ervoor kiezen huis en baan op te zeggen en op wereldreis te gaan. Onlangs zijn ook Julien (44) en Lisa (31) Guittet vertrokken met hun SV Remy, een Jeanneau Sun Odyssey 52.2. “Ik hoop dat we meer mensen inspireren dit te doen voordat ze met pensioen gaan.”

Julien is zijn hele leven al een zeiler, hij is grotendeels opgegroeid in Scheveningen, aan de zee. De boot van zijn familie ligt nog steeds in de haven van Scheveningen. “Ik was nog geen week oud toen ik al aan boord zat. Deze wereldreis is dan ook wel een levenslange droom van me die uitkomt.”

Lisa raakte in aanraking met zeilen toen ze iets ouder was. “Ik ben rond mijn twaalfde met mijn ouders naar Spanje verhuisd. Hier kwam ik op zeilscholen terecht waar ik les ging geven. Het water trekt mij altijd, daardoor ben ik eenmaal terug in Nederland ook in Scheveningen terecht gekomen.”

Het stel ontmoette elkaar op de werkvloer, Julien werkte als chefkok bij een strandtent, daar klopte Lisa aan voor een baan in de bediening. De vriendschap tussen de twee werd steeds hechter. “Alleen aan het begin wisten we niet eens van elkaar dat we allebei zeilers waren!”

SV Remy Londen
Naar Londen met SV Remy!

Droom werd werkelijkheid

Inmiddels weten ze wel beter, drie jaar geleden begon hun droom steeds meer werkelijkheid te worden. Ze kochten SV Remy op Mallorca. Lisa: “Daar hebben we wel geluk mee gehad, het was toen nog coronatijd en de Duitse eigenaar wilde graag van zijn boot af. Het was het einde van het seizoen, en hij wilde hem verkocht hebben voordat hij weer een seizoen aan ligkosten moest betalen. Omdat hij dus best haast had bij de verkoop, konden we de boot voor een goede prijs overkopen.”

In oktober zijn ze naar Mallorca gevlogen en hebben ze de boot in drie-en-een-halve week teruggevaren naar Nederlands. “Dat is niet de beste periode om die tocht te maken. Maar we hadden vrienden mee die ook konden zeilen, dat scheelde veel. En we hebben de boot ook goed leren kennen in die weken.”

Klussen aan SV Remy
De afgelopen drie jaar is er flink geklust aan SV Remy

In de haven van Scheveningen hebben ze zich de afgelopen drie jaar verder voorbereid. “We verbleven sindsdien ook fulltime aan boord”, vertelt Julien. “Ik denk dat het voor vertrekkers belangrijk is om al veel aan boord te zijn. Het is wel even uitzoeken hoe je dit kunt doen, omdat dit een verenigingshaven is mag je er niet ingeschreven staan. Wij konden ons gelukkig bij mijn vader inschrijven, die woont hier in de buurt.”

Wereldreis financieren

De reden dat veel mensen wachten tot hun pensioen, is geld. Maar dat vonden Julien en Lisa geen reden om te wachten. “Er is nooit een goede tijd. Als je wacht tot je pensioen ben je op zo’n leeftijd dat je misschien niet meer fit genoeg bent”, legt Julien uit. “Mijn vader is inmiddels bijvoorbeeld 75, hij zou zo’n wereldreis niet meer kunnen maken. Al komt hij ons natuurlijk wel opzoeken!”

“Wij hebben veel gespaard”, vertelt Lisa. Naast dat Julien zijn huis had verkocht, kon Lisa ook een deel van de verkoop van haar ouders huis in Spanje gebruiken. “Daarnaast hebben we wat kunnen lenen en zo hebben we vanuit allerlei hoeken geld bij elkaar gespaard.”

“Onderweg willen we zo zelfvoorzienend mogelijk zijn. Daar hebben we de boot ook op voorbereid. We hebben zonnepanelen gelegd, een watermaker geïnstalleerd en geïnvesteerd in een goed anker. We willen namelijk veel ankeren en zelf vis vangen, dat scheelt ook enorm in de kosten. En Julien weet natuurlijk wel raad met die vis!”

Lees ook: Remote werken aan boord; de ultieme vrijheid, of toch niet?

Ze nemen overigens geen onuitputtende zak met geld mee, die hebben ze namelijk niet. Maar daar is natuurlijk ook over nagedacht zegt Julien. “We willen gaan charteren op de Middellandse Zee. Dat is namelijk onze eerste bestemming, daar willen we ongeveer een jaar rondvaren. We hebben aan boord plek voor 4 of hooguit 5 mensen. Die kunnen we relaxte tochtjes aanbieden, waarbij we een paar uurtjes gaan zeilen en dan voor anker gaan om bijvoorbeeld te gaan vissen of SUPpen, net waar zij zin in hebben.”

Charter SV Remy
Zeilen met gasten, in dit geval vrienden, is een manier om inkomsten te verwerven voor Julien en Lisa

“Dat zijn vooral charters voor mensen die weinig ervaring hebben met zeilen”, vult Lisa aan. “Met meer ervaren zeilers kunnen we ook langere tochten maken bijvoorbeeld. Eigenlijk willen we voor ieder wat wils aanbieden. En we willen ons ook bij superyachts, die je in die omgeving veel hebt, aanbieden. Julien kan hier bijvoorbeeld als chefkok aan de slag.”

Julien geeft nog aan dat ze ook deliveries doen, dus het stel maakt zich geen zorgen over de financiering van hun wereldreis. Net als ze zich niet van plan zijn veel zorgen te maken onderweg. Julien: “We beginnen dus op de Middellandse Zee, daarna willen we oversteken naar de Carieb. En daarna, geen idee. Dat zal ook afhankelijk zijn van de charters denk ik. We zien het wel!”

Volg SV Remy

Zondag 2 juni voer SV Remy de haven van Scheveningen uit. Voor onbepaalde tijd is het stel nu officieel op wereldreis. Het kan dus al ruim voor je pensioen, zo laten Julien en Lisa zien. Ze zijn te volgen via Svremy.com en op hun YouTube kanaal.

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.