De Tall Ships Race Lerwick, een waar zeilersfeest!

Paul Hanraets is bezig met een mooie reis richting de Shetlands. Onderweg belandt hij per ongeluk in de Tall Ships Race in Lerwick, en dat blijkt een wel heel leuk zeilersfeestje!

Door Redactie | 05 september 2023

Tall Ships Race Lerwick

De Tall Ships Race Lerwick, een waar zeilersfeest!

Door Redactie | 05 september 2023

Advertentie

De Tall Ships Race Lerwick waren als toevallige samenloop de kers op de taart aan het eindpunt van onze zeiltrip. Met z’n vieren zijn we op een Ovni 385 vertrokken in Reykjavik om drie weken later via de Faroer in Lerwick op de Shetlands aan te komen. Die tocht is een ander verhaal, hierover binnenkort meer. Een betere afsluiting hadden we in ieder geval niet kunnen wensen.

Tekst en foto’s: Paul Hanraets

Dinsdag 25 juli meren we rond drie uur in de middag aan midden in het centrum van een bomvol Lerwick bij de Victoria Pier. Pal naast een van de twee locaties waar de tall ships liggen. Het is een aardige kluwen van bezoekende zeilboten die rijen dik liggen. Nu is het daar niet zo groot, dus dat stapelt zich al snel op. Iedereen wil tenslotte op de eerste rang zitten. Alles wat na ons aankomt knoopt gewoon door, de rijen worden steeds breder. Er heerst een gezellige en gemoedelijke sfeer terwijl de voorbereidingen nog in volle gang zijn voor de festiviteiten die de volgende dag beginnen.

Lees hier meer over de Tall Ships Race Lerwick

Bekende Nederlandse Tall Ships

De plaatselijke jachtclub serveert voor bezoekende schepen een echt Engels ontbijt. Dat laten we ons geen twee keer zeggen en woensdagochtend schuiven we als een van de eersten aan, terwijl met een schitterend uitzicht op de haven verschillende schepen voorbij trekken. Later op de dag houden meerdere schepen ‘open ship‘, zodat we ook aan boord rond kunnen kijken. In totaal noemt het programma 39 schepen van groot tot klein en van oud tot nieuw. Ook in Nederland bekende namen, zoals Urania van de Nederlandse marine en Eendracht zijn present. Opvallend zijn verder enkele moderne zeiljachten die niet direct een associatie met tall ships oproepen en in een andere klasse meedoen.

Lerwick is een stuk kleinschaliger dan bijvoorbeeld de dagen in Den Helder en dat maakt het ook veel leuker en gezelliger. Als zeilers onder elkaar in een uithoek van de wereld, wat Lerwick toch wel is, leg je sneller contact en maak je sneller een praatje om belevenissen uit te wisselen. De bemanning van Urania vertelt bijvoorbeeld hoe in de reis naar Lerwick, met een cruise in company, bemanningsleden van verschillende schepen werden uitgewisseld om ervaringen op elkaars schepen te delen. Sommige schepen zijn we de dag ervoor zelf ook tegengekomen toen we vanaf het noorden langs de verschillende eilanden richting Lerwick gingen en ook nog een tussenstop maakten op het eiland Whalsey.

Crew parade Tall Ships Race Lerwick

Tall Ships Race Lerwick Crew Parade

Die middag presenteren de bemanningen van alle tall ships zich met een heuse crew parade door de straten langs de pier. Vooral de muziekkapel van Bima Suci uit Indonesie, het grootste tall ship dat meedoet, verzorgde een indrukwekkende show.

In de avond barst het feest pas echt los wanneer we de bemanningen van enkele schepen tegenkomen in The Lounge, wat inmiddels ook onze stamkroeg is geworden. Als de avond vordert wordt op de muziek van de live band op tafel gedanst en komen zelfs de muziekinstrumenten van de muur om de feestvreugde verder te vergroten. Een avond die je niet snel vergeet, totdat we de volgende avond het feest nog eens herhalen.

Ook donderdag nemen we de tijd om verschillende schepen te bekijken. Maar donderdag is voor ons ook een dag van afscheid. Vrijdagochtend vliegen we met z’n drieën weer naar Amsterdam, terwijl de schipper met een nieuwe crew ‘onze’ boot naar huis zal varen. Dat betekent ook opruimen en schoon schip maken. Uiteraard is alles op tijd klaar voor een nieuw bezoek aan The Lounge.

De Parade Of Sail waarmee alle schepen zaterdag vanaf 11:00 uur vertrekken moeten we helaas missen. Het is niet anders. Achteraf horen we dat deze sail out wegens dichte mist niet is doorgegaan en de schepen later op de dag onder luid getoeter zijn vertrokken toen het weer opklaarde.

De foto’s: beleef het feest mee

Paul heeft prachtige foto’s gemaakt, hieronder een sfeerimpressie!

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

2 reacties

 1. W.R.Bouwman op september 6, 2023 om 7:04 pm

  het bekenste en tall ship van het eerste uur 1956 de Maybe van Nederlandse makelij was ook aanwezig.

  • Anke Haadsma op september 7, 2023 om 10:40 am

   Deze heeft Paul ongetwijfeld ook ergens gespot!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

2 reacties

 1. W.R.Bouwman op september 6, 2023 om 7:04 pm

  het bekenste en tall ship van het eerste uur 1956 de Maybe van Nederlandse makelij was ook aanwezig.

  • Anke Haadsma op september 7, 2023 om 10:40 am

   Deze heeft Paul ongetwijfeld ook ergens gespot!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.