10 Tips voor een meerjarige zeilreis

Ben je van plan een meerjarige zeilreis te maken? Lees dan zeker de tips van Liza en Akko van Sailing Choctaw even door. Simpele tips die jouw leven aan boord zoveel makkelijker kunnen maken!

Door Redactie | 17 november 2021

10 tips voor vertrekkers

10 Tips voor een meerjarige zeilreis

Door Redactie | 17 november 2021

Advertentie

Liza Elburg en Akko van der Veen vertrokken twee jaar geleden voor onbepaalde tijd met hun Choctaw, een Transworld 41. In deze mini serie vertelt Lisa hoe het leven aan boord eruitziet, hoe ze steeds meer in hun rol van vertrekker zijn gegroeid en de bijzondere vriendschappen die onderweg gesloten worden. In dit derde en laatst deel geeft Liza tips voor vertrekkers, of toekomstige vertrekkers.

“Happiness is a way of travel not a destination”

Veel mensen zeggen: dat wil ik ook, of dat heb ik ook altijd willen doen, maar…… Wacht niet te lang, van uitstel komt afstel. Je bent nooit helemaal klaar en vindt dan ook altijd een excuus om het nog een jaar uit te stellen. Onderweg heb je tijd genoeg om te klussen en te upgraden. Als de basis maar goed is. Je komt er gaandeweg toch achter dat je dingen anders wil of dat dingen beter kunnen.

Zo is onze meterkast nog één grote bundel kabels bij vertrek, het liefst hadden we dat ook netjes in kabelgootjes willen hebben. Of onze switch naar lithium batterijen terwijl we eerst voor loodaccu’s gingen omdat daar nog een hele studie op gedaan moest worden. Want zelf doen is een must bij ons aan boord, maar door deze dingen hadden we onze reis ook uit kunnen stellen. Trossen los en gaan! Wij hebben nog geen moment spijt gehad en hopen het met ons budget nog lang te kunnen rekken.

10 tips voor vertrekkers

Watermaker: Voor ons vertrek hebben we lang getwijfeld of we een watermaker wilden nemen. Onze watermaker, een schenker Zen30, brengt zoveel voordelen en maakt het leven aan boord erg aangenaam.

Lees hier terug hoe Roel zelf een watermaker bouwde en installeerde in zijn boot

Wasmachine: In combinatie met een watermaker. Scheelt een heleboel tijd en geld aan dinghy ritjes naar de wasserette. Door het centrifugeren is de was zo droog, maar bij mooi weer drogen we de was lekker natuurlijk! Wij hebben gekozen voor een Daewoo. Model: DWD CV702WP

Tips voor vertrekkers: meterslange ankerketting
Akko met de meterslange ankerketting

Lithium: Wij zijn begonnen met accu’s, maar Akko wist al wel dat er litium voor in de plaats zou komen, als de oude accu’s slechter werden. In combinatie met onze 400 watt zonnepanelen en onze omvormer van 2000 watt kunnen we eigenlijk alles doen als we voor anker liggen. Zolang we maar niet alles tegelijk aanzetten!

Je moet niet inleveren op comfort!

Liza Elburg

Zonnepanelen: Ze leveren verre weg het meest op. Wij hebben na 1 jaar cruisen de windmolen opgeborgen. Ondanks dat de Silentwind redelijk stil is, zorgde hij ook voor onrust en brengt hij veel te weinig op. Heb je genoeg ruimte voor zonnepanelen dan heb je de windmolen niet nodig is onze mening.

Ankerketting: 50 meter minimaal! Met nog een paar extra meters ankerlijn ben je echt helemaal geholpen.

Interieur: Je moet niet inleveren op comfort. Een goed bed, praktische keuken en een goede douche was voor ons essentieel, wij hebben er nog steeds erg veel profijt van.

Naaimachine: Is onmisbaar als je weet hoe je ermee om moet gaan. Onze pfaff 230, een zwaarder model, heeft er al heel wat uurtjes opzitten. Niet om zeilen te repareren, dat is te veel gevraagd, maar door canvas met meerdere lagen is geen probleem.  De speedy stitcher brengt uitkomst bij kleine zeilreparaties.

Naaimachine op zeilreis
Liza aan het werk aan de Pfaff 230

Koelkast: Een goed geïsoleerde koelkast. In Europa ben je daar niet zo mee bezig. Hier in de Carieb en en Suriname ga je merken dat je koelkast het moeilijk krijgt als hij niet goed geïsoleerd is. Wij hebben de koelkast zelf gebouwd met het isotherm systeem. Deze koelt zich met het buitenwater, wat weer stroom bespaard.

Ventilatoren: Ver voor ons vertrek kregen wij al de tip om deze dingen in elke ruimte neer te hangen als je naar warme oorden gaat. We hebben er heel veel profijt van en ze hebben al heel wat draai uurtjes achter de rug. Een continue luchtstroom door de boot maakt het erg aangenaam aan boord. Het merk Caframo werkt voor ons het beste!

Stofzuiger 12 volt: Wordt bij ons met veel liefde gebruikt!

Dat waren er 10. Ik kan nog wel even doorgaan als ik wil maar deze zijn denk ik wel heel belangrijk uit onze eigen ervaring!

Benieuwd hoe het Liza en Akko nu afgaat? Volg het stel hier, waar je kunt meegenieten van hun avonturen.

Lees meer zoals dit:

Loslaten afscheid nemen

Loslaten

Door Charlotte Dorren op 02 november 2021
Bernard Moitessier

De schim van Moitessier

Door Riemer Witteveen op 15 februari 2022
Vissen op zee

Tips voor vissen op zee

Door Herco Tibboel op 21 december 2021

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.