Toine en Mira in de spotlight

Toine en Mira varen met een Hallberg Rassy 48. Sinds februari wonen ze fulltime aan boord en worden de plannen voor een wereldreis bijna werkelijkheid!

Door Redactie | 02 juni 2021

Toine en Mira in de spotlight

Toine en Mira in de spotlight

Door Redactie | 02 juni 2021

Advertentie

Ruim 10 jaar geleden kwam de droom van Toine en Mira al uit. Samen met hun dochters Eline en Marinthe zeilden ze een ‘Rondje Atlantic’ in hun toenmalige schip Brandaan. Deze prachtige Hallberg-Rassy 40 werd in 2014 omgeruild voor een HR 48, een flinke maat groter maar met het oog er ook langere tijd op te gaan wonen. Met SeaQuest zijn inmiddels ook al schitterende zeiltochten ondernomen en vele verre bestemmingen bereikt. De boot is de afgelopen jaren volledig klaargestoomd om er op te kunnen wonen en te werken. Het huis is onlangs verkocht en SeaQuest ligt met bemanning nu in Bruinisse.

Hoe oud was jij toen je voor het eerste besefte dat zeilen echt jouw passie zou gaan worden en waarom?

We zijn allebei in onze tienerjaren gestart met het regelmatig varen in een valkje in Friesland. Toine wat fanatieker dan Mira. Toen we elkaar leerden kennen waren we beiden 30 jaar en vanaf het begin van onze relatie dromen we al weg bij het langer op reis gaan met een zeilboot. Toine had toen al twee jaren in Griekenland gecharterd. De eerste jaren hebben we tijdens ons zomervakanties een boot gehuurd, meestal in het Caribisch gebied. Hier hebben we ervaren hoe het trekkende zeilleven eruit kan zien. 

Wat voor boot heb je en is dit jullie droomschip?

In 2006 kochten we onze eerste eigen boot, een Hallberg-Rassy 40. Toen al met de oog op een rondje Atlantic dat we in 2009/2010 met onze dochters hebben gemaakt. We hebben toen goed de waarde van een HR leren kennen. In 2014 hebben we de stap gemaakt naar een maatje groter, een Hallberg-Rassy 48.

Hallberg-Rassy’s zijn fantastische boten voor langere zeilreizen met een mooie combinatie van veiligheid, comfort, makkelijk te zeilen en een luxe en stoere uitstraling. Door het ontwerp en het gewicht (SeaQuest weegt ca. 22 ton) is de zeegang stabiel, en ook nog best snel. De midden kuip zorgt voor een veilig gevoel, ook doordat we alle zeilhandelingen vanuit de kuip kunnen doen. Voor ons het perfecte schip om op te wonen en langere reizen mee te maken. 

SeaQuest Hallberg Rassy 48 op het Grevelingenmeer
SeaQuest op het Grevelingenmeer

Welke aanpassing zou je graag nog doen aan jullie boot?

We hebben de afgelopen jaren vele aanpassingen gedaan, zoals een centrale verwarming met radiatoren, dubbele stuurautomaat, watermaker, ventilatoren vervangen, hoge kwaliteit wifi en 4G installatie geïnstalleerd, nachtzicht camera en uitgebreid alarmsysteem. Niet zozeer uit veiligheid, maar vooral voor water en hitte detectie op de verborgen plaatsen van de boot. 

Het afgelopen jaar hebben we bij een werf in Zweden een aantal grote verbouwingen laten doen, vooral gericht op het comfortabel kunnen wonen aan boord. Zoals center bed indeling in de achterkajuit, stapelbed vervangen door super cabin indeling, twee volwaardige werkplekken (nu we allebei volledig vanuit huis/ boot werken), en een full size was-droogcombinatie. Zoals het hoort, blijven er altijd wensen. Zo staat de verzinkbare toegangsdeur in plaats van de twee luikjes nog op de lijst. Een beetje uitdagend om Hallberg Rassy ervan te overtuigen dat dit kan, maar het kijkt erop dat ze nu om zijn en de deur aan ons gaan leveren.

Wat is de naam van de boot, en heeft deze nog een speciale betekenis?

Onze boot heet SeaQuest, wat ‘zeeverkenner’ betekent. We vonden het een mooie chique naam die symboliseert dat we verre tochten op zee maken, altijd weer op zoek naar mooie nieuwe bestemmingen. 

Hoeveel dagen per jaar ben jij aan boord?
Sinds 15 februari wonen we fulltime aan boord, dus inmiddels 365/366 dagen.

Hallberg Rassy 48 aan steiger
SeaQuest komt mooi tot haar recht in deze prachtige natuur

Wat is je allermooiste ankerplek of haven waar je bent geweest en waarom is deze plek je zo bijgebleven?

We zijn op heel veel mooie plekken geweest. Een plek in de top 10 is voor ons een ankerbaai in een mooie natuur, wat verder weg van de gebaande paden met wat uitdaging om er te komen. Een greep uit onze favorieten:

  • Voor anker in de Hals op de Grevelingen, rust en natuur en heel dichtbij.
  • Aan de ankerbal bij Manhattan/ New York City, ter hoogte van 79 St. Op je boot in één van de drukste metropelen van de wereld …
  • Schotland, vrijwel het gehele land is onze favoriet, maar het Crinan Canal is echt heel bijzonder en een aanrader.
  • Gambia rivier, en dan vooral het laatste deel waar je met je boot in het natuurpark voor anker ligt. Erg hoog op de lijst
  • Bahama’s/ Exuma’s: Conception Island (boven aan de lijst) maar ook Waderick Wells. Blauwer water vind je niet. Je anker naduiken is niet nodig, je ziet ‘m prima liggen op 8 meter diep.
  • Azoren overal prachtig maar met name Sao George (Velas haven). Heel bijzondere sfeer met kwetterende vogeltjes en de aardigste havenmeester van de Atlantic.
  • Frenchboro Maine. Prachtige natuur, bijzondere plek, zeer afgelegen
  • Zuid Bretagne, Ile-d’Houat. Heerlijke plek om te ankeren, zwemmen, prachtig strand.

Wat zijn jullie plannen voor een droomreis? 

We hopen over 4-5 jaar voor onbepaalde tijd los te gooien voor een uitgebreid rondje wereld. Waaronder Patagonië, Nieuw-Zeeland, Japan, Alaska, etc.

Blauwe wateren en witte strand Hallberg Rassy 48
Op naar de droomreis!

Wat vind jij nu echt een handige accessoire in het zeilen die je veel gebruikt?

  • We hebben de Cobb vervangen door een Kamado Joe junior, die precies in achterste bakskist past. Heerlijk Kamado grillen aan boord …. Ongeëvenaard!
  • Centrale verwarming inclusief boiler regeling. Nooit meer gebrek aan warm water, stille comfortabele warmte en bestand tegen arctisch weer.
  • Een hoge kwaliteits 4G installatie met een mast antenne en 4G router die wereldwijd alle 4G frequenties aankan. Deze router zendt in de boot een wifi signaal uit, en in combinatie met een unlimited 4G abonnement, is het nu net als thuis. Veelal 50-80 Mbit aan boord, dat is glasvezel snelheid.
  • Wat trivialer: AIS (zend/ ontvang) en radar. Zeker na ons ongeval op zee bij Dujinkerken, waar bleek dat ondanks best een boel ervaring er nog steeds iets echt mis kan gaan. Voor ons in nachttochten, ook met helder weer, een must.

Heb je nog een gouden tip aan de lezers van Zeilwereld?

Droom je over een lange zeilreis? Blijf dan niet te lang dromen en maak plannen om het daadwerkelijk te gaan doen. 

En bedenk je, het meest gevaarlijke en meest complexe vaarwater ligt hier voor de deur: het kanaal met z’n getij, verkeer, ondieptes, nare golfslag, etc. Als je hier kan varen, kan je de wereld over! 

Kinderen aan boord Hallberg Rassy 48
Dochters genieten ook van het zeilende leven

Net als Toine en Mira in de spotlight staan?

Ben jij net als de familie Straathof gek op zeilen en wil je ook eens op deze plek in de spotlight staan? Of ken je een zeiler die best een in de spotlight mag komen? Neem contact op met redactie@zeilwereld.nl, of vul het formulier onder deze link in.

Andere spotlight artikelen lezen op Zeilwereld? Kijk op deze pagina!

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.