Tom van Erven Dorens in de spotlight

Zeilers zonder boot, zeilers met eigen boot, wedstrijdzeilers én zeilers die een boot delen. We hebben intussen alle soorten zeilers wel eens gezien in deze rubriek: in de spotlight. Deze keer is het een zeiler die zijn boot deelt met twee vrienden. Tom van Erven Dorens staat in de spotlight.

Door Redactie | 02 november 2021

Spotlight Tom van Erven Dorens

Tom van Erven Dorens in de spotlight

Door Redactie | 02 november 2021

Advertentie

Je hoort wel eens over het delen van een boot. De voordelen zijn duidelijk, buiten het feit dat je verantwoordelijke bent voor slechts 50% van de kosten, is het ook leuk om samen te zeilen. Zo kan de ene eigenaar de boot naar een bestemming kan brengen, de ander zeilt de boot weer terug. Je actieradius in de zomervakantie wordt zo veel groter. In het kader van boot delen, komen we Tom van Erven Dorens tegen op de steiger in Workum. Samen met twee vrienden zijn ze eigenaar van een hele degelijke Catalina 34. Tom is de grootste zeilfanaat van de drie en pas recent ingestapt in dit avontuur.

We zetten Tom met zijn gedeelde boot in de spotlight.

Hoe oud was jij toen je voor het eerste besefte dat zeilen echt jouw passie zou gaan worden en waarom?

In eerste instantie was ik de enige in ons gezien die het zeilen van mijn vader heeft overgenomen. Niet zo gek, in mijn jeugdige jaren ging ik vaak met mijn vader op pad. Grote kapiteinspet op, en vooral het motoren vond ik toen heel leuk. Nu wil ik vooral vooruit komen op de wind. Dat vind ik een prachtig idee. Inmiddels heeft mijn zus alsnog de liefde voor het water overgenomen.

Wat voor boot heb je en is dit jullie droomschip?

Ik heb het geluk gehad om me in te kunnen kopen bij het schip van twee goede vrienden. Met één van hen heb ik eerder al schepen samen gehad. Dat werkte toen eigenlijk altijd al prima. Ik heb er dus ook alle vertrouwen in dat we dit samen fijn kunnen doen. We delen een Catalina 34. Een zeer comfortabel en fijn stabiel schip. Het schip is heel breed, waardoor de leefruimte ook erg ruim is. Net als bij Amerikaanse auto’s neemt ook bij dit Amerikaanse schip comfort een belangrijke plaats in. Dat geldt ook voor het zeilen. Met een rol-hijs-systeem vanuit de giek, en een rolfok, hoef je niet meer het dek op, en zijn de zeilen ook simpel weer opgeborgen. Wel zo handig bij onverwacht wat hardere wind. Daarnaast een zeer ondiepe ‘wingkeel’ waardoor ook prima te varen is op binnenwateren. ‘Droomschip’ is wellicht niet het juiste woord, maar ik ben er heel blij mee en ook erg trots op. Voor de komende jaren zit onze vakantie gebakken!

Welke aanpassing zou je graag nog doen aan jullie boot?

Eigenlijk is het schip nu al zeer compleet. Alles is aan boord om een langere tijd prima te kunnen toeven. Het comfort is groot. Maar als ik dan toch een ding moet noemen, dan zou ik elektrische lieren om de zeilen te hijsen of te strijken wel ideaal vinden. Het is heel karwei om dit handmatig te doen. Nogmaals, dat is wel luxe, en niet noodzakelijk. 

Wat is de naam van de boot, en heeft deze nog een speciale betekenis?

De boot heet Osprey. Ik ben mede eigenaar geworden toen het schip deze naam al had. Even googelen leert ons dat het een Engelse benaming is voor Visarend. Water is dus eigenlijk de link met de naam. 

Tom van Erven Dorens deelt deze Catalina 34 met twee vrienden
De boot die Tom van Erven Dorens deelt met twee vrienden

Hoeveel dagen per jaar ben jij aan boord?

Als je de boot deelt, dan heb je rekening te houden met anderen. En dat is ook prima, want wij zijn niet dusdanige fanatici dat we elk vrij uurtje aan boord willen zitten. Af en toe, met familie, met vrienden, of samen met de andere ‘kapiteins’. Dat maakt het leuk. Samen is altijd beter dan alleen!

Wat is je allermooiste ankerplek of haven waar je bent geweest en waarom is deze plek je zo bijgebleven?

Met één van mijn eerdere schepen hebben mijn echtgenote en ik twee seizoenen lang gevaren in zuid-Bretagne. Daar zijn wij meerdere dagen geweest in de haven van het Franse eiland ‘Belle Isles’ (=mooi eiland). Dat vonden wij beiden een unieke plek, met mooi weer, prachtige gezellige kade, en toch ook de rust en ruimte van ankeren in de baai.

Wat is het mooiste vaargebied waar je ooit hebt gevaren?

Wat mij betreft zijn dat nog steeds de Wadden in Nederland. Het gebied heeft iets mystieks. Daar varen is ook leuk, je moet overal op letten: stroming, boeien volgen, de veerboten, en natuurlijk ook de natuur om je heen. De eilanden zelf zijn gezellig met leuke plaatsjes en prachtige stranden. Een uniek vaargebied.

Heb je nog plannen voor een droomreis? 

Nou eigenlijk niet. Hoewel ik het zeilen leuk vind, heb ik niet de ambitie om heel erg ver te gaan reizen of lange tijd weg te gaan. Mijn vrouw ook niet overigens, dus daar verschillen wij gelukkig niet van inzichten. Voor mij is de boot vrijheid, buiten, gezelligheid, Friesland en de Wadden. Voorlopig genoeg. Misschien dat we nog eens de oversteek naar Engeland willen maken, maar dat zien we nog wel.

Tom van Erven Dorens in de spotlight
Osprey in actie!

Wat vind jij nu echt een handige accessoire in het zeilen die je veel gebruikt?

Ik heb van mijn vader een verrekijker gekregen. Die ligt ook aan boord. Mijn vader heeft die circa zeventig jaar geleden aan zijn diensttijd overgehouden. Een echt perfecte verrekijker. Er zit een kompas in verwerkt, zodat je overal weet welke windrichting je op kijkt. Het is niet onmisbaar uiteraard, maar omdat ik hem van mijn vader heb gekregen is de emotionele waarde voor mij groot.

Heb je nog een gouden tip aan de lezers van Zeilwereld?

Als je er voor kiest om ook in een schip te investeren, denk dan ook aan de optie van gedeeld eigendom. Doe dit alleen met vrienden, die er hetzelfde inzitten, zodat er nooit strubbelingen ontstaan. Je kunt veel afspraken vooraf maken, maar gedeeld eigendom komt ook vaak aan op elkaar wat gunnen. Lukt dat goed, dan is het vooral erg leuk. Samen delen is voor ons een uitkomst!

Meer lezen over het delen van een boot? We schreven eerder al eens een artikel over boot delen, lees deze hier terug

Net als Tom van Erven Dorens een keer in de spotlight staan?

Ben jij net als Tom gek op zeilen en wil je ook eens op deze plek in de spotlight staan? Of ken je een zeiler die best een in de spotlight mag komen? Neem contact op met redactie@zeilwereld.nl, of vul het formulier onder deze link in.

Andere spotlight artikelen lezen op Zeilwereld? Kijk op deze pagina!

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.