Bikkelen in de winter op de Noordzee

Erik Aanderaa is inmiddels niet meer weg te denken uit de lijst met noemenswaardige vloggers op YouTube. Zijn vlogs gaan niet over champagnezeilen in de Carieb, maar zijn wat ‘frisser’. In januari vertrok de Noor vanuit Haugesund richting Lerwick, de hoofdplaats van de Shetlandeilanden. Die tocht ging niet zonder slag of stoot. Water scheppen Al…

Door Riemer Witteveen | 29 februari 2020

ErikShetland2020

Bikkelen in de winter op de Noordzee

Door Riemer Witteveen | 29 februari 2020

Advertentie

Erik Aanderaa is inmiddels niet meer weg te denken uit de lijst met noemenswaardige vloggers op YouTube. Zijn vlogs gaan niet over champagnezeilen in de Carieb, maar zijn wat ‘frisser’. In januari vertrok de Noor vanuit Haugesund richting Lerwick, de hoofdplaats van de Shetlandeilanden. Die tocht ging niet zonder slag of stoot.

Water scheppen

Het ijskoude water van de Noordzee baant zich een weg richting omvormer en laadregelaar.

Al op een kwart van de 40 minuten durende video zien we Aanderaa in de weer met een bekertje. Hij schept een kleine hoeveel water weg uit de kajuit. Hij legt uit: “Het is de fout van de schipper zelf. Zeewater stroomt de ankerkluis binnen waar de ankerketting door het dek gaat. Om de ankerkluis af te wateren hebben boten doorgaans loosgaten. Maar mijn ankerkluis ligt dieper dan de waterlijn. Om het water af te voeren heb ik een slang aangelegd vanaf de kluis naar de bilge, met het idee om het water dan met de bilgepomp weg te kunnen pompen. Maar als de boot onder helling vaart, stroomt het water juist weg van de pomp waardoor het onmogelijk is om erbij te kunnen. Daardoor komt er met elke golf meer water bij.” Al snel is er zoveel water in de boot gekomen dat zijn omvormer en laadregelaar in gevaar komen. Een kleine MacGyver-oplossing met wat tupperware en de omvormer lijkt gered. Maar het hozen met het koffiekopje gaat onverminderd door. Yikes!

Blauwe plekken

Het kost nogal wat inspanning om naar de wc te gaan…

Naar de wc gaan is ook geen pretje tijdens de barre tocht. Inmiddels waait het tegen de 30 knopen en flinke golven gooien de de boot alle kanten op. De deur naar zijn natte cel is maar krap en de bewegingen maken het Aanderaa bijna onmogelijk om bij het toilet te komen. Het lijkt alsof hij zich niet goed schrap kan zetten. Maar met dit weertje is de emmer in de kuip ook niet echt een optie! Aanderaa: “Zeilen is zwaar, het zeilen filmen is zwaarder, maar naar de wc gaan is het zwaarst.”

40 minuten vermaak

Netflix is leuk, maar gave zeilvideo’s zijn vaak leuker. De meeste zeilvlogs zijn zo’n 20 minuten lang, maar Aanderaa trakteert ons op 40 minuten kijkplezier. De video eindigt met het Up Helly Aa-festival in Lerwick, dus misschien kunnen we nog een video verwachten van de terugreis. In de zomer wil de Noor richting Groenland en uiteraard neemt hij de zeilers thuis dan ook mee met zijn vlogs.
Lees en bekijk ook:

Lees meer zoals dit:

Riemer Witteveen zeilt zelf het liefst solo of shorthanded. Interviews en verhalen met zeilers blijven uit zijn pen stromen. Met zijn videoskills en zijn liefde voor zeilen zet hij zich in voor Zeilwereld.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

1 reactie

  1. Cor op maart 2, 2020 om 1:15 pm

    Leuk, online zeil-leesvoer nu Zilt er niet meer is.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

1 reactie

  1. Cor op maart 2, 2020 om 1:15 pm

    Leuk, online zeil-leesvoer nu Zilt er niet meer is.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.