Alleen naar de Faeröer, omdat het kan

No Bullshit, Just Sailing. Dat is Erik Aanderaa’s motto. De Noorse zeiler heeft inmiddels behoorlijke bekendheid vergaard door mooie zeilvideo’s te maken van zijn tochten in het hoge noorden, in de kou. Inmiddels staan er tientallen video’s op zijn kanaal, allemaal het bekijken waard. Eriks laatste video biedt drie kwartier zeilplezier. Zijn jongensdroom gaat in…

Door Riemer Witteveen | 20 februari 2020

Solozeilen naar Faroer

Alleen naar de Faeröer, omdat het kan

Door Riemer Witteveen | 20 februari 2020

Advertentie

No Bullshit, Just Sailing. Dat is Erik Aanderaa’s motto. De Noorse zeiler heeft inmiddels behoorlijke bekendheid vergaard door mooie zeilvideo’s te maken van zijn tochten in het hoge noorden, in de kou. Inmiddels staan er tientallen video’s op zijn kanaal, allemaal het bekijken waard. Eriks laatste video biedt drie kwartier zeilplezier. Zijn jongensdroom gaat in vervulling: hij zeilt naar de Faeröer vanaf de Shetlands. Het is een plek die voor de gemiddelde Nederlandse zeiler behoorlijk ver weg is, maar met een beetje vrije tijd zijn de ongerepte eilanden goed te bereiken. We spraken kort met Erik Aanderaa over zijn filmpjes en drijfveer achter het zeilen in de vrieskou, over zijn Contessa 35 en zijn aanstaande tochten. Erik, al die gekke avonturen, waarom!? “Ik wil mijn ervaringen met anderen delen en mensen inspireren om ook te gaan zeilen. Zeilen in de kou is een grotere uitdaging. Je leert de andere kant van zeilen kennen waarbij je niet alleen comfortabel door het water glijdt in de hitte. Ook leer je in de kou zoveel meer over jezelf. Je moet warm blijven, goed gevoed en droog en natuurlijk plezier beleven aan wat je doet! Ik vind het leuk om in kustwateren met bemanning te varen, maar het is geweldig om alleen op zee te zitten. Het geeft je een ongekende vrijheid; je hoeft geen rekening te houden met de wensen van je bemanning.”
Boot en plannen: “‘Tessie is een Contessa 35. Ze is in 1975 gebouwd in Lymington in Engeland. Ze is ontworpen voor toerzeilen op de oceaan en dat is precies waarvoor ik haar gebruik, perfect! Mijn droom was om naar Jan Mayen en Groenland te zeilen. Hopelijk ga ik dit jaar in de zomer richting Groenland. Steeds wat verder…”

Zeilen in windkracht 10…

Na zijn Faeröer -avontuur zat Erik niet in z’n luie stoel bij de open haard. Hij wilde weten hoe is het om met storm op zee te zitten en voer met windkracht 10 uit. Een spectaculaire vlog is het resultaat:
Zie ook:

Lees meer zoals dit:

Riemer Witteveen zeilt zelf het liefst solo of shorthanded. Interviews en verhalen met zeilers blijven uit zijn pen stromen. Met zijn videoskills en zijn liefde voor zeilen zet hij zich in voor Zeilwereld.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.