Vita Erkelens Lie-A-Fo in de spotlight

Sinds enkele weken heeft Vita Erkelens Lie-A-Fo haar huis verruild voor een zeilboot. Ze heeft geen zeilervaring maar is bereid er alles voor te doen om zich klaar te maken voor een vetrek als haar jongste uit is gevlogen.

Door Redactie | 15 juni 2022

Spotlight Vita

Vita Erkelens Lie-A-Fo in de spotlight

Door Redactie | 15 juni 2022

Advertentie

Na jaren van verdriet om het verlies van haar man heeft Vita besloten om haar huis te verruilen voor een zeilboot, en dat zonder ervaring. Want waarom niet? Vita blijft eerst samen met haar dochters in Nederland waar ze op de boot gaan wonen totdat haar jongste uitvliegt. Dan gaat ze vertrekken. Wij zijn heel benieuwd naar Vita haar indrukwekkende verhaal en legden haar een aantal vragen voor. Deze keer dus Vita Erkelens Lie-A-Fo in de spotlight!

Wanneer ben je begonnen met zeilen?

Ehm wel… Ik begin 15 juni met mijn eerste les! Ooit lang geleden, toen ik nog geen twintig jaar was, heb ik drie weken mee mogen zeilen met vrienden van mijn ouders. Dat is mijn enige zeilervaring geweest. Toch heeft het mij zes maanden geleden doen besluiten om ons huis te verkopen en deze te verruilen voor een zeilboot welke wij nu pas enkele weken in ons bezit hebben.

Waarom La Belle Bleu?

La Belle Bleu is een Jeanneau Sun Odessey 45. Omdat ik met mijn drie dochters (plus twee katten en een toypoedel) op de boot wilde gaan wonen wist ik, ook al was ik onervaren, wel wat wij nodig hadden 😅: vier hutten, een grote kuip zodat ze ook met hun vrienden kunnen chillen, boegschroef en elektrische lieren omdat ik wel het doel heb om te vertrekken wanneer mijn jongste ook gaat uitvliegen. 

La Belle Bleu

Wat is je favoriete plek aan boord?

Jeetje… Ik vind alle plekjes heerlijk! De kuip en op het dek, binnen in de salon wanneer het wat frisser is, mijn hut omdat het heerlijk wakker worden is met daglicht en dan door het luik de mast zien. Nu nog de hangmat ophangen en dan zal ook deze een van mijn favoriete plekken zijn.

Wat trekt je zo aan het wonen op een zeilboot?

Goh, waar begin ik? Het vrije leven! Buiten zijn, leuke sociale contacten van onder andere vertrekkers, niet vertrekkers, weekend vertrekkers. Gewoon de wereld kunnen gaan ontdekken in jouw eigen tempo. Elke dag is anders omdat de natuurelementen hun eigen ding doen. Het avontuur. Terwijl ik dit schrijf kijk ik naar buiten vanuit de salon en zie de masten heel zachtjes dansen, de boot die mee schommelt met het water. Niets staat stil. Je huis ademt en ik adem mee. Zo voelt het voor mij.

Op een dag zal ik mijn eigen kleine familie daar naartoe brengen en Coen vaart mee.

Vita

Waar hoop je nog eens voor anker te liggen? 

Musquito Island bij de Grenadine eilanden! Het is dáár tijdens zonsondergang dat ik op het dek zat en ik een kleurenpallet zag van zoveel gradaties blauw naar wit van het water en rood naar geel van de lucht dat ik zei: ‘hier wil ik mijn gezin ooit naar toe brengen’. Ik was toen negentien. Het trieste is dat mijn man Coen zes jaar geleden plotseling zomaar is overleden. Maar het is wel mede dankzij hem dat ik onze boot heb kunnen kopen. Op een dag zal ik mijn eigen kleine familie daar naartoe brengen en Coen vaart mee.

Welke vooroordelen over zeilers kun je ontkrachten en bevestigen? 

Oeh! Daar kan ik geen antwoord op geven. Ik ben zo’n groentje in deze zeilwereld of beter gezegd ‘Bleu’. Het maakt mij wel nieuwsgierig wat de vooroordelen dan zijn, haha! Misschien kan ik ze dan ontkrachten. Ik weet alleen dat velen een menig hebben over hoe ze iets zouden aanpakken en dat dat vaak allemaal verschillende manieren zijn. Ik vind dat alleen maar mooi want dan heb je wat om uit te proberen en het geeft aan hoe creatief men is. Is dat ook een van de vooroordelen?

Het nieuwe huis van Vita en haar dochters

Hoe ziet jouw komende zeiljaar eruit? 

Lessen en lessen, en veel erop uit gaan zodat de boot en ik één worden. Ik wil mijn marifooncertificaat en vaarbewijzen halen, een zeebrief regelen, een arch laten maken en zonnepanelen plaatsen. Dan de uitdaging om de winter op de boot mee te maken.

Mocht ik nu moeten gaan, dan ga ik zielsgelukkig!

Vita

Waar heb je de komende jaren het meeste zin in?

Zelfstandig erop uit kunnen trekken met mijn gezin, familie en vrienden en elke dag genieten van deze levensstijl. Vrij zijn! Er is eigenlijk niets waar ik tegenop zie. Ik ben positief ingesteld en volg mijn hart.

Wat is jouw tip voor de lezers van Zeilwereld?

Volg je hart en stel niets uit! Ik heb van dichtbij mee gemaakt dat het ook zo van het ene moment naar het andere over kan zijn. De laatste paar maanden na het besluit om voor het wonen op een zeilboot te gaan heb ik weer zo geleefd! Mocht ik nu moeten gaan, dan ga ik zielsgelukkig!

Ben jij ook zo onder de indruk van deze powervrouw? Ze heeft een YouTube-kanaal waar je haar belevenissen met La Belle Bleu kunt volgen.

Vita Erkelens Vie A Lo in de spotlight
Vita straalt achter het roer van haar La Belle Bleu

Net als Vita Erkelens Lie-A-Fo een keer in de spotlight?

Wil jij jouw zeilleven ook met ons delen door het beantwoorden van een aantal vragen? Of ken je een zeiler die wel eens in de spotlight gezet mag worden? Stuur ons een mail via redactie@zeilwereld.nl met een korte introductie en wie weet sta jij over twee weken wel in de spotlight!

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.