Gestrand, geplunderd en gered

Tijdens de eerste trip op zee met hun nieuwe boot, worden Stefan en Imke overvallen door een enorme golf. Waarschip 'Puur' slaat plat en Stefan verdwijnt in het water. Het stel krijgt naderhand hulp van het Zeilersforum en vindt weer moed om de boot snel zeilklaar te maken. Een podcast met Stefan en Imke.

Door Riemer Witteveen | 13 januari 2021

Waarschip 900 Petten stranding

Gestrand, geplunderd en gered

Door Riemer Witteveen | 13 januari 2021

Advertentie

“Hou je vast!” Stefan ziet een enorme golf op zich afkomen en waarschuwt zijn vriendin Imke. Het mag niet baten. De golf raakt het Waarschip en lanceert Stefan van achter de helmstok overboord. Imke hangt aan de kuiprand en weet binnen te blijven. “Je verwacht niet dat je om kunt slaan,” zegt Imke later.

Podcast:

Dit artikel is op basis van de onderstaande podcast. Het hele verhaal en al de details rondom de gebeurtenis hoor je in de podcast. Deze duurt zo’n 55 minuten.
Liever luisteren op Spotify? Dat kan! klik hier.

Paniek en adrenaline

Aan tafel in Capelle aan de IJssel spreken we met Stefan en Imke. Inmiddels slapen ze weer wat beter en beheerst het ongeval voor de kust bij Petten niet meer elke seconde van hun leven. Dat was de eerste weken na het ongeval wel anders.

Waarschip 900 Texel
Stefan en Imke op Texel met op de achtergrond het nieuwe Waarschip

Imke: “Ik heb één keihard gegild aan boord. Paniek. Toen kickte de adrenaline in. Ik zag Stefan en dat hij niet bewusteloos was.” Het lukte haar niet om Stefan aan boord te krijgen. Een tweede grote golf slaat de boot wederom plat. “Ik moest keuzes maken in een split second. Na de tweede keer dat de boot platsloeg zag ik Stefan niet meer.” Ze maakte de keuze om de zoektocht naar Stefan te staken en zette koers richting het strand en legde daar de boot neer, geholpen door haar ervaring als kitesurfer.

Je kunt weinig doen

Nog een keer omslaan. Wel erop gebleven. “Stefan: “Ik zag voor de tweede keer die boot plat gaan. Dat je één keer aan boord blijft dat is puur geluk, maar dat het nog een keer lukt…” Stefan dobbert in zijn reddingsvest en ziet weinig kans voor actie, maar weet ook dat hij, geholpen door de wind, uiteindelijk wel bij het strand uit zal komen. “Je kunt helemaal niets doen. Ik had het in principe vrij makkelijk en met een reddingsvest en de watertemperatuur van begin oktober red je het wel.”

Strand Petten Puur
Een innige knuffel op het strand als Imke en Stefan elkaar weer zien. Foto: Coby van Noort

De reddingsdiensten zijn ingeschakeld door Imke, maar ook door mensen aan het strand. Met behulp van een surfer weet Stefan op het strand te komen. “Ik rende naar hem toe en we hebben elkaar toen een hele dikke knuffel gegeven,” zegt Imke. “Dat was een heel bijzonder moment,” voegt Stefan toe.

Tweede klap: Plundering

Het nieuws van de stranding gaat rap. Voordat ze het weten staat het verhaal van Stefan en Imke met foto’s online. Als ze de volgende dag bij de boot komen treffen ze een ravage aan. Van accu’s tot olielamp, alles is meegenomen. “De hele boot stonk naar de diesel,” vertelt Imke. De plunderaars hadden zelfs de diesel uit de tank gehaald. “Het stinkt nog steeds!” vult Stefan aan. Zelfs het zeilnummer is als een soort trofee uit het grootzeil gesneden.

Uiteindelijk komt ook de hulp uit lokale hoek. Een beller geeft aan hulp te kunnen bieden met het bergen van het schip. Binnen een dag staat de boot al weer overeind.

Hulp van het Zeilersforum

Op het Zeilersforum ontstaat een gesprek. De leden vragen zich af wat er gebeurd is. Het helpt Stefan en Imke om te reflecteren en van het ongeval te leren. De leden van het Zeilersforum hebben het vooral heel erg te doen met Stefan en Imke. Er wordt een Crowdfunding-actie opgestart op het stel weer op weg te helpen. Stefan: “Het was zoveel meer steun in alles dan dat we ooit hadden durven dromen. We hebben daarna nog een rondje Nederland gereden langs mensen van het forum die allemaal spulletjes voor ons hadden liggen.”

Waarschip 900 gestrand
De hulpdiensten proberen het Waarschip zo goed mogelijk achter te laten. In de nacht na de stranding wordt het schip van Imke en Stefan helemaal leeggeroofd. Foto: Coby van Noort

“Het was ook leuk om al die mensen persoonlijk te spreken,” zegt Imke. “Even een praatje over de boot van een ander en over onze boot. Dat geeft moed. Dan ga je het ook weer hebben over de mooie dingen in plaats van het enge.” Stefan: “We hebben supermooie spullen gekregen van mensen en dat helpt zoveel om weer te willen bouwen aan de boot.”

Reddingsvest

Het geluid van een opblazend reddingsvest is het meest geruststellende wat je op zo’n moment kunt horen,” vertelt Stefan. Hij weet nu zeker dat er een ander reddingsvest komt, een met toeters en bellen. “Aanlijnen in de kuip heb ik nooit gedaan, behalve als ik solo voer” zegt Stefan. Maar een ander reddingsvest met sprayhood staat zeker op het verlanglijstje. Ook allebei een eigen handheld-marifoon en AIS-baken lijken logische investeringen. “Het is wel heel duur, maar het red wel je leven. Die middelen worden wel echt onderschat,” mijmert Stefan. “Het gaat altijd goed, totdat het niet goed gaat.”

Waarschip 900 strand
Nog dit jaar vaart het Waarschip 900 ‘Puur’ weer rond. Foto: Coby van Noort

Mooie reizen in het verschiet

“We zijn hier alleen maar krachtiger uitgekomen,” vertelt Imke. “We zijn ons heel bewust geworden van dit soort situaties.” De liefde voor de zee blijkt sterker dan het trauma en het avontuur op zee lonkt alweer. Niet alleen met het Waarschip, maar ook met Imke’s camper staan er mooie reizen op de planning. Langs Europese kusten toeren om te surfen staat hoog op Imke’s lijstje. Bij Zeilwereld kijken we uit naar de verhalen over die mooie reizen!

Lees ook:

Met dank aan Coby van Noort voor de foto’s op het strand bij Petten en dank aan Hans Grul voor de ideeën en hulp bij de eindmontage van de podcast.

Beluister ook deze podcasts:

Riemer Witteveen zeilt zelf het liefst solo of shorthanded. Interviews en verhalen met zeilers blijven uit zijn pen stromen. Met zijn videoskills en zijn liefde voor zeilen zet hij zich in voor Zeilwereld.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.