Wereldreis met kinderen: grote dromen beginnen klein

De oceanen heeft Frieda al gezien met haar man. Zeilen met haar kinderen is anders, maar minstens net zo leuk. Met een nieuwe boot ontdekt Frieda met haar jonge gezin de uithoeken van de Nederlandse wateren.

Door Redactie | 03 mei 2021

Frieda Fennell Kinderen

Wereldreis met kinderen: grote dromen beginnen klein

Door Redactie | 03 mei 2021

Advertentie

Frieda Fennell is levensgenieter, zeiler en schrijver van het boek ‘Kapitein van mijn Geluk’. Na een oceaanreis langs Atlantische kusten van 2014 tot 2017 met haar man Léon probeert ze nu het zeilvirus over te brengen op haar zoontjes Bent (4) en Bruis (1). Grote dromen beginnen klein…

Moe, koud maar voldaan laat ik me in een heet bad zakken. Een diepe zucht ontsnapt uit mijn mond als de hete weldaad mijn spieren ontspant. Het is de afsluiting van een memorabele dag.

Frieda Fennell Kinderen
De nieuwe Gib’Sea in de Stadshaven van Harderwijk

De eerste mijlen

Het is begin mei maar de kou is nog niet uit de lucht. Vriendelijke wolken drijven langs donkere plukken lucht tegen een helder blauwe achtergrond. Een frisse noordelijke wind verweert mijn lippen terwijl ik voor me uit tuur naar de volgende ton. “Mama, ik zie een rode ton daar!”, roept Bent enthousiast. Hij zit op zijn knieën uit de wind achter de buiskap en jaagt op tonnen. Het is zijn taak aan boord welke hij kinderlijk serieus neemt.

We zijn op weg naar de stadshaven van Harderwijk; de eerste mijlen op onze nieuwe boot, een Gib’Sea 282. We kochten haar afgelopen winter na een uitgebreide zoektocht. Ze voldoet aan al onze criteria voor de ideale gezinsboot: ze beschikt over veel binnenruimte, heeft twee hutten en is geschikt voor ondiepe wateren doordat ze een hefkiel heeft. Daarmee zijn de Randmeren nabij onze woonplaats, de Friese meren en de Wadden binnen handbereik.

Frieda Fennell Kinderen
Bent houdt zich aan het pas gemonteerde railingnet vast

De afgelopen dagen hebben we onze boot uitgebreid gepoetst, een railingnet gemonteerd voor de veiligheid van onze kroost, het interieur kindvriendelijker gemaakt en de kinderen geënthousiasmeerd voor het leven aan boord met lekkere lunches en speeldates. Nu worden we in natura uitbetaald voor de gedegen en geduldige voorbereiding. Geen golven op het Wolderwijd (daar houdt Bent niet van 😆), veel tonnen voor onze spotter, een bezeilde tocht en meestal een zonnetje. Ik klem mijn hand om de helmstok, mijn vingers zijn ijskoud. ‘Zo koud als een bout, want bouten zijn koud toch mama?’ hoor ik de logica van Bent in mijn gedachten. Liever had ik het ‘zo heet als een scheet’, maar vandaag kan niets de pret drukken.

Frieda Fennell Kinderen
Leon vermaakt zich wel met de kinderen in de kuip

Opwarmen op het terras

We draaien met de geul mee en laten de genua vieren. We glijden voordewind richting het aquaduct. Je kunt in Nederland over auto’s heen varen, hoe mooi wil je het hebben. Leon zet Bent op zijn schouders en die kijkt zijn ogen uit. Tien minuutjes later meren we af in het stadscentrum waar we ons laten opwarmen door de zon achter het glas van een terras aan de boulevard. Het leeft weer.

Frieda Fennell Kinderen

Gezinnen drommen langs met opgetrokken kragen, likkend aan een ijsje. Terrassen zijn in een nieuw jasje gestoken en geurige gerechten zweven langs op vingertoppen van een popelende bediening. “Een warme chocomelk met slagroom en een pannenkoek”, zegt Bent tegen de serveerster. Bruis hapt in een krentenbol en roept ‘uhhh’ naar ieder hondje dat langsloopt. Met de cappuccino aan mijn lippen kijk ik naar ons scheepje aan de kade. Harderwijk staat haar goed. Net zoals mijn mannen haar goed staan.

Zeilen is voor mij een way of life, een antwoord op mijn hang naar vrijheid

Frieda Fennell

De hang naar vrijheid

Ook de terugtocht is bezeild. Bruis slaapt in zijn autostoel aan stuurboord en Bent nestelt zich in een slaapzak aan de bakboordzijde van de kuip. Leon en ik genieten in stilte. Ik denk terug aan de afgelopen jaren. Sinds de geboorte van Bent hebben we ieder jaar gezeild, ondanks de uitdagingen van het zeilen met koters. Ik kan niet zonder. Zeilen is voor mij een way of life, een antwoord op mijn hang naar vrijheid.

Frieda Fennell Kinderen

Het roer van je leven en je geluk in eigen hand nemen; ook dat wil ik mijn kinderen bijbrengen. Deze dag markeert een nieuw begin. Het begin van onze wereldreis met kinderen. Alhoewel die wereld zich voorlopig nog in Nederland afspeelt, op deze ‘leerboot’. Grote dromen beginnen klein, weten we uit ervaring. Over niet al te lange tijd hopen we het grote water op te zoeken. Zodra de mannen zeebeentjes hebben, dat is. Vandaag was de intro. We slaan weldra de bladzijde om naar hoofdstuk 1.

In het boek Kapitein van mijn Geluk, dat ze schreef naar aanleiding van haar oceaanreis, neemt Frieda de lezer mee op haar reis over onbekende zeeën en op haar zoektocht naar vrijheid en naar zichzelf. Het boek is onder andere te koop via bol.com en de webshop van Watersportmedia.

Lees ook:

De foto’s in dit artikel zijn afkomstig uit het privéarchief van Frieda Fennell

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links. Wanneer een lezer via deze link een product koopt, ontvangen wij hier een percentage van. Als lezer betaal je niets extra’s.

Frieda Fennell Kinderen

Lees ook deze nieuwe Zeilwereld Verhalen:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.