X-zeilers willen altijd harder varen

'De X-zeiler wil altijd harder varen en heeft een BMW-imago.' Kloppen deze beweringen wel? We spreken met Michael en Pieter van X-Yachts Club Nederland, zij leggen ons het DNA van de X-zeiler en die mooie boot uit.

Door Anke Haadsma | 30 december 2020

X-yachts club Nederland

X-zeilers willen altijd harder varen

Door Anke Haadsma | 30 december 2020

Advertentie

Hoewel de X-Yacht zeiler altijd harder wil varen als de buurman, varen veel X-zeilers geen wedstrijden. We spreken Pieter van Bekkum en Michaël Kortbeek, bestuursleden van de X-Yachts Club Nederland over het DNA van de X-zeiler, het plezier van zeilen op een X-Yacht met de vele trimmogelijkheden en de gezellige evenementen.

De X-Yachts Club Nederland is opgericht in juni 2013, sinds die tijd organiseren ze diverse bijeenkomsten, toertochten en cursussen. Pieter is voorzitter van de club: “Ons doel is om de X-liefhebbers met elkaar te verbinden. We zijn allemaal zeilers die snel en lekker willen varen, maar focussen ons wel op de toerzeilers. We organiseren niet echt wedstrijden, hiervoor haken we eerder aan bij bestaande evenementen zoals bijvoorbeeld de Almere Regatta.”

De dealer van de X-Yachts huisvest in Muiderzand
X-Yachts in Muiderzand

Michaël, de penningmeester, heeft zelf een snelle toerboot, een XC-42. “De X-zeiler is inderdaad een zeiler die vaak sneller wil. We halen ook veel uit onze boot, we varen dan ook wel vaak extremer en met meer tuig vergeleken met veel andere merken. Wat ik wel eens merk: wij hebben een beetje het BMW-imago. Een beetje snel, en een beetje stoer. Maar andere zeilers kunnen gerust zijn, we zijn vrij braaf en zullen niet voordringen bij de sluis.”

X-Yacht niet zomaar ondersteboven

Pieter: “Een X-Yacht is een sterke, stabiele en veilige boot om mee te zeilen. Door de jaren heen hebben we met onze X-43  geprobeerd het uiterste uit de boot te halen, en dan kun je ver gaan. Deze boot krijg je niet zomaar ondersteboven.”

Met de X-Yachts Club Nederland wordt daar ook op ingespeeld met de cursussen. “Een X-Yacht heeft enorm veel trimmogelijkheden”, legt Michaël uit. “We organiseren in samenwerking met dealer X-Yachts speciale trimdagen om meer uit je boot te halen. Die trimdag is dan ook specifiek toegespitst op ons merk, daarmee is deze heel nuttig voor onze leden.”

Ook de manoeuvreer cursus is heel X-Yachts specifiek, maar ook zijn er de meer algemene zeilcursussen zoals EHBO aan boord, meteo en navigatie. Pieter: “Het initiatief voor de X-Yachts Club kwam van drie liefhebbers, de dealer heeft hen bij elkaar gebracht. Die dealer is ook actief betrokken bij de club, zo helpen zij actief bij de uitvoering van de evenementen.”

X-zeilers willen altijd harder en halen het uiterste uit hun boot
Een X-Yacht is een sterke, stabiele en veilige boot om mee te zeilen

Evenementen, cursussen en werfbezoek

Naast die actieve betrokkenheid, zorgt de dealer er ook voor dat iedere zeiler die een X-Yacht bij hen koopt, het eerste jaar automatisch gratis lid is. Meer merkenclubs handelen volgens dit principe, de Hallberg-Rassy Connectie heeft eenzelfde soort overeenkomst met de werf in Zweden. Lid zijn van de X-Yachts Club doe je niet zozeer voor de ledenvoordelen, vertellen de heren. Michaël: “Je moet vooral lid willen zijn voor de evenementen en het samenzijn met andere X-zeilers. Daarnaast bieden we natuurlijk de workshops die heel specifiek op X-Yachts zijn toegespitst, zoals het trimmen en manoeuvreren. Ook organiseren wij ieder jaar een laagdrempelige wedstrijd, de X cup. Een ander verbindend evenement is Project X. De leden worden uitgenodigd om in een willekeurige haven in Nederland een weekend bijeen te komen. Ieder lid zorgt dan zelf voor een hapje en een drankje.  Een spontane gemoedelijke bijeenkomst, zoals vorig jaar op de Marker Wadden.”

Ook verzorgt de X-Yachts Club Nederland iedere twee jaar een bezoek aan de werf in Denemarken. Dit bezoek stond afgelopen jaar weer gepland, maar ging logischerwijs niet door.

X-Yachts Club Nederland werfbezoek in Denemarken
Werfbezoek in Denemarken georganiseerd door X-Yachts Club Nederland

Wedstrijden varen

Ondanks dat de heren aangeven dat de X-Yachts Club Nederland met name gericht is op de toerzeilers, zijn ze wel actief met het organiseren van wedstrijden. Zo is jarenlang de X-Cup gevaren tijdens de Almere Regatta. Een onderling klassement met een eigen startveld voor alle X-zeilers die meedoen aan deze Regatta. “De Almere Regatta heeft dit jaar aangegeven te stoppen met het evenement. Daarom gaan we nu kijken of we een eigen X-Cup kunnen organiseren. De voorwaarden hiervoor zijn dat het laagdrempelig is, daarmee bedoelen we dat het ook voor de toerzeilers en gezinsbemanningen leuk is, en de banen moeten kort zijn.”

In het verleden haakte de club ook aan bij het Delta Weekend en tijdens het rondje Noord-Holland varen X-Yachts mee in een apart klassement.

X-Yachts Club Nederland kijkt naar volgend jaar

De plannen voor volgend jaar liggen inmiddels ook klaar bij de X-Yachts Club Nederland. Hoewel alles onzeker is en blijft, hopen Michaël en Pieter komend seizoen weer alle evenementen te kunnen organiseren die ze plannen. “Dit jaar hebben we onze nieuwjaarsreceptie nog gevierd en een online lijnensplitscursus georganiseerd. Daarna kwam de lockdown en is het een saai jaar geworden. Met onze club willen we ook juist graag mét elkaar iets doen, dus online cursussen zijn niet echt ons ding. Hierdoor is het wel een beetje een verloren jaar.”

Michaël: “Voor volgend seizoen plannen we nu gewoon alles in, dan gaan we kijken hoe alles zich ontwikkelt. Maar we zijn dan in ieder geval voorbereid als we weer bij elkaar mogen komen.” Pieter vult hem aan: “We kijken ook naar wat we nu wel kunnen doen, zo organiseren we een weer webinar met Henk Huizinga en Ruud Kattenberg. In het verleden heeft Henk ook de weersvoorspelling voor de X-Cup verzorgd.”

X-Yacht op het noordelijke deel van de wereld.
Michael met zijn Max in het hoge noorden

De X-Yachts Club Nederland zit zo niet stil, ook niet in een jaar die ze zelf als wat saai bestempelen. Voor volgend jaar plannen ze gewoon door, en zullen we ook genoeg X-zeilers weer op het water tegenkomen. Herinner jezelf dan dat de X-zeiler altijd harder wil, ga jij de uitdaging met deze zeiler aan?

Meer informatie, of direct lid worden van de X-Yachts Club Nederland? Ga naar xclubnederland.nl.

Eerdere artikelen in deze serie:

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.