Spoken op het IJsselmeer

Op de foto's op social media lijkt het altijd alsof zeilers nooit een blunder maken. Het tegendeel is waar, zelfs de meest ervaren zeiler maakt zo zijn zeilblunders. Jeanne en Bram van Cutty Sark vertellen over een keer dat het behoorlijk spookte op het IJsselmeer.

Door Redactie | 28 juli 2021

Spoken op het IJsselmeer

Spoken op het IJsselmeer

Door Redactie | 28 juli 2021

Advertentie

Met een grote groep vrienden op zeilvakantie in Friesland. Drie zeilboten en vijf stellen. Je kan je haast geen leukere vakantie voorstellen! De bemanning van Cutty Sark maakte het mee. Ze beleefden spannende avonturen, inclusief de zeilblunders. Direct op de eerste dag van de vakantie was het al raak, ze vertellen ons alles over een grote inschattingsfout op het IJsselmeer.

De bemanning was verspreid over de drie boten, en bestond uit één stel die hun eigen boot heeft, een doorgewinterde schipper, een oud-bemanningslid van tenders in het loodswezen èn een paar meiden die van jongs af aan al zeilen. Verder is iedereen handig, en kunnen ze goed instructies opvolgen van de kapitein. Op zich kan er niets misgaan. Jeanne en Bram vertellen het echte verhaal achter de gezellige foto’s die ze van de zeilvakantie overhouden.

Dobberen op het IJsselmeer
Dobberend op het IJsselmeer

Vol goede moed richting Stavoren

“Er stond wel een windje, maar we hadden er allemaal zin in. In een parade van drie boten voeren we door het pittoreske dorp van Lemmer, op weg naar het open water. De grootste Bavaria voer voorop, met zes goede vrienden van ons aan boord. In het midden zaten mijn zus en haar vriend op een andere huurboot. Bram en ik stormden erachteraan met onze Cutty Sark uit 1975. Onze pijlen waren op Stavoren gericht. Eens kijken hoe ver we zouden komen.”

Vol goede moed, voor de zeilblunders
Heerlijk door het rustige Lemmer varen

“De sluiswachter moest lachen toen wij aan kwamen paraderen. Ik dacht eerst dat dat kwam omdat het best lollig is om dat houten klompje aan de hengel te vangen, om te betalen voor de bruggen. Later bleek dat dat niet eens de grap was. Hij wees nog met zijn vinger naar zijn voorhoofd toen hij ons gedag zwaaide. Met volle vreugde toerden we door.”

“Eenmaal de sluis uit begon het wilde avontuur. Cutty Sark heeft niet zo’n sterke motor, dus we hesen zoals altijd gelijk de zeilen. We hadden gelukkig wel een rifje erin gelegd, want we hadden begrepen dat er inderdaad een aardig windje stond. Met de fok eruit vlogen we over het water, langs de twee Bavaria’s. Of anders gezegd, werden we het IJsselmeer op gesleurd. De golven gooiden ons op en neer, en dus besloten we de fok weer in te trekken.”

Zeilblunders op het IJsselmeer
Cutty Sark op volle toeren

Iets té ruig

“Twee paniek aanvallen verder klom Bram het dek op om ook het grote zeil omlaag te halen. Abort mission, dit ging hem niet worden. Het water en het weer was ons té ruig. Toen we omkeerden zagen we gelukkig dat onze vrienden ook niet meer met de neuzen naar ons toe wezen. We hadden een aantal gemiste oproepen toen wij aan het stoeien waren met de wind. Ze wilden ons al eerder duidelijk maken dat ze deze tocht niet meer zagen zitten.”

“Met de staart tussen onze benen, maar met een opgelucht hart, paradeerden we terug naar Lemmer. Dit keer wel naar de buitenhaven. De sluiswachter durfden we niet meer onder ogen te zien… In het vervolg zullen we ons beter verdiepen in het weer dat op komst is, zelfs al lijkt het in de binnenhaven alsof ons een prachtige zomerse dag te wachten staat.”

Blije zeilers met allemaal hun eigen zeilblunders
De drie boten op een rij en een blije crew

Geleerde lessen op het water?

Heb jij ook wel eens een verkeerde inschatting gemaakt op het water? Hopelijk kan je er nu wel om lachen, zoals de bemanning uit dit verhaal. Het gebeurt zelfs de meest ervaren zeilers. Deel jouw ervaringen in de comments. Daar steekt iedereen iets van op.

Instagram Takeover

Jeanne en Bram namen onlangs ons Instagram account over. Hier gaven ze ons een kijkje in hun leven aan boord Cutty Sark. Je kan het terugkijken in de hightlights op onze Instagram. Lijkt het jou ook leuk jouw zeil avonturen te delen met onze volgers? Stuur ons dan een mail waarin jij je voorstelt en de link naar jouw Instagram account. Dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

Mail naar: redactie@zeilwereld.nl

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.