Zeilen naar Engeland: Schuitje varen, Pintje drinken

Op zoek naar een leuke bestemming voor een lang weekend? Engeland is weer een optie. De papierwinkel is klein, en zeker de moeite waard om weer een lekker écht Engels ontbijtje te scoren.

Door Riemer Witteveen | 20 april 2022

Zeilen naar Engeland

Zeilen naar Engeland: Schuitje varen, Pintje drinken

Door Riemer Witteveen | 20 april 2022

Advertentie

Even weg in eigen land is best leuk. Maar op een gegeven moment heb je dat IJsselmeer, ‘t Wad of de Zeeuwse Delta wel weer gezien. Een weekendje of midweekje zeilen naar Engeland zat er lang niet in, maar het kan weer, mits we ons aan wat regeltjes houden natuurlijk.

Dit artikel verscheen eerder in de Zeilwereld Voorjaarsspecial van 13 april 2022. Zeilwereld abonnees ontvingen deze al in hun mail. Deze special nog niet gelezen? Download hem hier!

Wil jij binnenkort weer eens een oversteekje wagen? Hier lees je wat je allemaal moet doen. Het valt best mee. Wat papieren hier en daar en trossen los. Op naar die heerlijke pint!

Bij de Royal Norfolk & Suffolk Yacht Club in Lowestoft staan ze in ieder geval te popelen om weer Nederlandse zeilers te verwelkomen, zo vertelt Simon Cadle, club manager van de meest oostelijke jachtclub van Groot Britannië: “Elk jaar kwamen er tussen de 150 en 250 Nederlandse boten naar onze jachtclub, waarvan de meesten in de maanden april, mei en juni. Dik 90 procent van alle buitenlandse bezoekers zijn Nederlanders. We missen de Nederlanders enorm, ze zijn fantastisch en gedragen zich altijd voorbeeldig op de jachtclub. Ik kijk ernaar uit om onze goede relatie weer voort te zetten nu dat weer kan.”

De inreisbeperkingen zijn voorbij. Dat betekent helaas niet dat je zomaar kunt zeilen naar Engeland en aan wal stapt voor een heerlijk authentieke fish and chips. Sterker nog, voordat je de laatste portie kibbeling in Nederland achter de knopen hebt, zul je nog het nodige moeten doen voordat je de Noordzee oversteekt. En dat komt allemaal door Brexit.

Engeland zeilen lowestoft
De RN&SYC in Lowestoft, vol met Nederlandse boten

Papierwinkel

Voor een kort verblijf heb je aan een ID-kaart niet genoeg. Je zult dus een paspoort moeten hebben. Voor een weekendje Engeland heb je geen visum nodig, dat scheelt. Wil je langer dan zes maanden blijven, dan zul je wel een visum aan moeten vragen.

Voor vertrek hoef je eigenlijk weinig meer te doen. Het beperkt zich tot één formulier, het C1331-formulier. Voorheen was er alleen een formulier dat je op kon sturen, maar gelukkig heeft het digitale tijdperk Engeland inmiddels ook bereikt en kun je met het digital E-C1331-formulier het voor iedereen makkelijker maken door deze digitaal in te vullen en te emailen. In het C1331-formulier vul je zaken in als bootgegevens, vertrekhaven, aankomsttijd, gegevens van de opvarenden en of je wel BTW hebt betaald over de boot.

C1331 – PDF Versie

E-C1331 – Online spreadsheet

Ben je binnen 12 mijl vanaf de Engelse kust, dan is het tijd om de gele Q-vlag te hijsen. Met de gastenvlag aan stuurboord en de Q-vlag aan bakboord ben je helemaal klaar om aan te leggen.

Bij aankomst bel je eerst de National Yachtline op 0300 123 2012. Dit kan 24 uur per dag en zeven dagen per week. Zij zullen je nog wat vragen stellen over het schip, de bemanning en de lading en vervolgens vertellen ze je precies wat je moet doen en of ze het nodig achten dat er douane aan boord komt.

Engeland zeilen Southwold
De Blyth, bij het plaatsje Southwold

Van Simon Cadle mag het allemaal wel wat simpeler. “Om eerlijk te zijn vind ik al die formulieren te lang en onnodig. Gelukkig kan het nu deels online en aan de telefoon, maar toch hoop ik dat onze regering op korte termijn met een slimmer en sneller systeem op de proppen komt.”

Heb je eenmaal groen licht gekregen van de National Yachtline? Dan is het tijd om de gele Q-vlag strijken. Welkom in Engeland! Pintje?

Lees ook:

Lees nu de Zeilwereld Voorjaarsspecial

Project Pocket Rocket op missie naar Engeland

Lees meer zoals dit:

Riemer Witteveen zeilt zelf het liefst solo of shorthanded. Interviews en verhalen met zeilers blijven uit zijn pen stromen. Met zijn videoskills en zijn liefde voor zeilen zet hij zich in voor Zeilwereld.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.