De lente is begonnen!

De warme lente was erg welkom aan boord van Wilson. Annelinde en Jan hebben volop genoten van het mooie weer en de kans gegrepen om flink te klussen aan boord. Niet voor niets, ze vertrekken komende zomer voor 3 maanden naar Scandinavië!

Door Annelinde Mulder | 04 mei 2022

Zeilen naar Scandinavië met Wilson

De lente is begonnen!

Door Annelinde Mulder | 04 mei 2022

Advertentie

Het zonnebrillen-touwtje, nee niet dat touwtje waardoor je hem niet in het water laat vallen, maar die in de boot als opbergplek. In de Wilson is hij nogal vaak leeg, jeetje mina wat een prachtig begin van de lente hebben we gehad! Met een gemiddelde van 250 zonuren was maart met afstand de meest zonnige maand en was het met 26 droge dagen extreem droog (bron: KNMI). Een heel fijn begin van de lente na die natte winderige winter.

Met de lente komen ook de kluskriebels, het is lekker weer om naar buiten te gaan dus de klussen aan dek kunnen eindelijk weer opgepakt worden. We zijn de hele winter al bezig met de voorbereidingen voor onze plannen deze zomer, we zien de kluslijst groeien en er moest ook het een en ander geregeld worden met ons werk. Maar nu de kogel is door de kerk: we gaan!

Zonnebrand smeren in maart
Verbrand koppie van de lentezon in maart. Voor op de paklijst: zonnebrand!

Niet voor goed hoor maar toch wel iets langer dan een gewone vakantie, we gaan er 3 maanden tussenuit met Wilson om Scandinavië te verkennen, noem het een mini sabbatical.

Ik krijg vaak de vraag hoe we dat hebben geregeld met vakantiedagen en ik onbetaald verlof heb genomen. Ik werk bij Rijkswaterstaat en heb drie maanden verlof kunnen sparen. Via het individueel keuze budget van de overheid heb ik vakantie uren van mijn vakantie geld en een 13e maand kunnen kopen. Dat grapje kan ik niet elk jaar uithalen, maar na zes jaar trouwe dienst heb ik wat credits op kunnen bouwen. Jan kan zijn eigen uren wat makkelijker indelen door zijn werk in de watersport. Hij kan zichzelf drie maanden verlof geven. En zo werd het opeens heel concreet, de maanden juni, juli en augustus gaan we zeilen naar Scandinavië. Op 12 september hoef ik mij pas weer te melden ‘op kantoor’, wat een vooruitzicht!

De route

We hebben een aantal dingen op onze bucketlist-voor-dit-jaar staan, samen bepalen die de route.

Wilson klaar voor zeilen naar Scandinavië
Wilson volop in de lentezon

We beginnen de vakantie op Terschelling, of noemen we het een reis? Die benaming vind ik lastig, maar laten we het een reis noemen vanaf nu. De reis beginnen we dus op Terschelling, vanuit daar wachten we op een mooi weer gat naar de kop van Denemarken, Thyboron. We willen graag een keer met zijn tweeën een paar nachten op zee varen, dat hebben we nog niet met elkaar (en Wilson) gedaan.

Dan via de Limfjord naar het Kattegat toe. Ik heb via Google Maps en verschillende anker apps al zitten uitpluizen wat mooie ankerplekken zijn. Zo is er in het Kattegat het eiland Anholt, en kan je bij oostenwind heel mooi voor anker bij het strand. Afhankelijk van waar we zin in hebben kunnen we een periode het Kattegat verkennen. Uiteindelijk willen we graag bij Gotenburg in Zweden ‘naar binnen’, we varen dan tegenstrooms de rivier de Göta Älv op richting het Vänermeer, het grootste zoetwatermeer van Zweden. Ter vergelijking, het oppervlakte van het IJsselmeer is 1100 km2, het Vänermeer heeft een oppervlakte van 5655 km2 (bron: Wikipedia).

Vanuit daar varen we het Gotakanaal op, een kanaal van 190,5 kilometer lang, deze begint vanaf Sjötorp aan de Oostzijde van het Vänermeer en loopt via het Vättermeer tot Söderköping aan de Oostzee, zo’n 70 mijl ten zuiden van Stockholm. Het kanaal heeft 58 sluizen die we door moeten, gekscherend wordt dit kanaal ook wel het echtscheidingskanaal genoemd. Gelukkig zijn Jan en ik niet getrouwd…

Zeilen naar Scandinavië route
Zeilen naar Scandinavië, de route van Wilson

Als je een beetje doorvaart doe je een week over de reis. Maar wij hebben de tijd en willen die ook graag nemen, dus we willen er zo’n twee tot drie weken voor uit te trekken. Als we dan uiteindelijk weer uit het kanaal zijn kunnen we er voor kiezen om de Stockholm archipel te bezoeken, inclusief Stockholm zelf. We zijn fan van de serie ‘Morden i Sandhamn’, dit speelt zich af rondom Stockholm, dus ook wel heel nieuwsgierig om daar eens rond te varen.

We zakken daarna af naar het zuiden. Hier komen we in Denemarken uit, een bezoekje aan Kopenhagen staat ook op het wensenlijstje. Uiteindelijk gaan we via het Kielerkanaal weer terug naar Nederland.

De voorbereidingen

Het is een grote reis, deze willen we goed voorbereiden. De afgelopen periode hebben we veel nagedacht over zaken waar de boot volgens ons aan moet voldoen. Het zal geen verrassing zijn voor een mede booteigenaar dat de klussen in het begin nogal onoverzichtelijk zijn. We maken daarom gebruik van de online project tool ‘Trello‘. Via Trello maak je eigenlijk een online prikbord, waar je digitale sticky notes kan plakken met verschillende eigenschappen.

Trello voor de klussenlijst
Annelinde en Jan gebruiken Trello als project management tool voor alle klussen aan boord

Je kan er to do lijstjes en bijlage aan toevoegen of gewoon stukjes tekst typen. De kaartjes kan je makkelijk onderverdelen in verschillende lijsten. Denk aan een ’to do’ lijst, eentje met de naam ‘doing’, waar we nu mee bezig zijn en de leukste: de ‘done’ lijst. Wij hebben de to do’s daarnaast nog onderverdeeld in klussen aan dek en klussen benedendeks. Als het dan een keertje slecht weer is kunnen we op de lijst kijken wat we kunnen aanpakken bij dat weertype en vice versa.

Voorbereidingen gaan op deze manier heel prettig, als we bedenken iets te moeten kopen voor een bepaalde klus zetten we dit in het kaartje er bij. Of als er verschillende dingen moeten gebeuren voordat een klus helemaal af is kunnen we dit erbij noteren en afvinken.

In mei gaan we twee weken de kant op, voor deze periode is het heel fijn een lijstje te maken met de klussen die we dan willen aanpakken. Zo werken we veel gestructureerder en het leuke is, we kunnen altijd terug kijken wat we wanneer ook alweer hebben gedaan.

Markering ankerketting als voorbereiding op zeilen naar Scandinavië
Een mooie buitenklus: markeren van de ankerketting

We belanden vaak in gesprekken met vrienden over de bootprojecten en de vraag: ‘wat hebben jullie eigenlijk zelf aan de boot gedaan?’ is dan een stuk makkelijker te beantwoorden.

Tips gezocht voor zeilen naar Scandinavië

Nog een paar weken, 7 juni gaan we weg! We zijn nog steeds op zoek naar de beste anker plekken of andere tips op onze route. We zouden het daarom heel leuk vinden om die tips van mede zeilers te krijgen. Je kan reageren op deze blog of via een chat berichtje op onze Instagram. Dat waarderen we enorm!

Eerdere verhalen van Annelinde:

Lees hier alle eerdere verhalen van Annelinde vanaf Wilson

Lees ook deze nieuwe Zeilwereld Verhalen:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

2 reacties

 1. Luc op mei 4, 2022 om 8:18 pm

  Beste,

  Via welke blog kan ik jullie trip volgen?

 2. Annelinde op mei 16, 2022 om 7:46 pm

  Hey Luc, we zijn van plan onze reis vast te leggen via Polarsteps, je kan ons vinden en volgen via http://www.polarsteps.com/sailingwilson. Of via Instagram natuurlijk (sailing_wilson)

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

2 reacties

 1. Luc op mei 4, 2022 om 8:18 pm

  Beste,

  Via welke blog kan ik jullie trip volgen?

 2. Annelinde op mei 16, 2022 om 7:46 pm

  Hey Luc, we zijn van plan onze reis vast te leggen via Polarsteps, je kan ons vinden en volgen via http://www.polarsteps.com/sailingwilson. Of via Instagram natuurlijk (sailing_wilson)

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.