Zeilen naar de sneeuw: In gesprek met Paul de Groot

Paul de Groot kocht zonder noemenswaardige ervaring een boot en vertrok. Op zoek naar de mooiste, onontdekte skigebieden reisde hij in twee maanden van Nederland naar Sicilië. Een podcast over 'gewoon gaan'.

Door Riemer Witteveen | 18 november 2020

Paul de Groot

Zeilen naar de sneeuw: In gesprek met Paul de Groot

Door Riemer Witteveen | 18 november 2020

Advertentie

Paul de Groot is professioneel skiër. Met zijn bedrijf Cloud9 Travel organiseert hij skitrips, en dan voornamelijk trips waarbij de perfecte piste wordt opgezocht met een helikopter.

Paul de Groot
Paul op de latten in de verse sneeuw

Als Paul op zoek gaat naar een geschikte boot heeft hij geen idee waar hij in terechtkomt. Maar geen seconde weerhoudt dat hem van het najagen van zijn droom: de sneeuw opzoeken met zijn eigen schip. Naar de Zwarte Zee, dat is het plan. “Aan de Zwarte Zee liggen Turkije, Georgië en Rusland. Daar zijn hele hoge bergen en daar kan heel goed geskied worden.”

Paul wil er in de zomer heenvaren en ’s winters kan hij zich dan weer focussen op zijn werk als skiër en het aanbieden van skireizen. “In twee maanden kan ik wel naar Italië naar Griekenland varen.” En dat deed hij.

Paul de Groot Contest
Van verse vis tot harde wind. In twee maanden tijd maakt Paul alles mee.

Ontmoeting in Camaret

In het Franse Camaret-sur-Mer komt Zeilwereld-collega Herco oog in oog te staan met Paul. Er zitten vier mannen aan boord van een mooie Contest en Herco merkt al meteen dat er voor zijn ogen iets avontuurlijks gebeurt. Als Paul zijn verhaal vertelt is Herco onder de indruk. Hier moet een podcast over komen! In November is het zover en ontmoeten we elkaar in de Amsterdam Marina. Luister hier naar het gesprek dat we voerden:

‘De Joker’

Met vrienden die meer zeilervaring hebben én met vrienden die nog nooit op een zeilboot hebben gezeten gaat Paul op pad. Door COVID-19 is de agenda van zijn vriendengroep vrijwel leeg en dat maakt het makkelijk om bemanning bij elkaar te krijgen. Goede vrienden Minus Tjeenk Willink, Jaap van Rijckevorsel en Sam Doeve blijken onmisbaar tijdens de reis en ook Pauls vader Jaap zeilt een stuk mee. “Minus zeilde de eerste week mee. Hij heeft veel ervaring en dat kwam goed van pas. Daarna kwam Jaap aan boord en hij had nog meer ervaring. Zo kon ik snel veel leren.”

“Sam was onze joker. Hij kwam in de derde week aan boord maar had totaal geen ervaring. Ik heb getwijfeld of hij wel mee moest, maar hij wilde graag. Een briljante zet. Hij was onze positieve noot aan boord, deed altijd voorspellingen en alles kwam uit. Of het nou over dolfijnen naast de boot, of over het vangen van een grote vis ging.”

Paul de Groot
Onderweg ontpopt Paul zicht tot een échte zeiler

Weten wat je niet weet

Het weer zit niet mee en dus wordt er besloten om eerst binnendoor richting Vlissingen te varen. Het werd een vuurdoop. “Ik kreeg heel snel heel veel ervaring met het aanleggen en besturen. Je moet zo vaak de boot aanleggen en manoeuvreren.” Het gaat verassend goed, ondanks de zuidwester storm. Die training komt goed van pas, op zee spookt het nog behoorlijk. Toch gaan ze door. Paul vertelt dat hij goed weet wat hij niet weet en met de ervaring van het plannen en omgaan met onverwachte situaties in de bergen werkt hij zich succesvol naar de middellandse zee. Als zijn vriendin in Cadiz aan boord komt merkt ze dat Paul één is geworden met het schip.

Contest Despues
De Contest Despues scheurt door het water

Zwarte Zee

De boot ligt nu in Sicilië en Paul de Groot zit weer in Nederland. “Ik wilde deze winter richting de Zwarte Zee, maar alles wijst erop dat ik dat niet moet doen.Door de hele situatie met corona weet ik niet hoe het zal gaan met mijn bedrijf. Ik verkoop reizen en de reisbranche ligt volledig op z’n gat. Ik kan nu niet zomaar twee maanden weggaan. De droom is nog altijd om richting de Zwarte Zee te gaan, maar of dat komend jaar is of het jaar daarop weet ik nog niet zeker.”

Paul de Groot
Een week lang sushi

Lees en luister ook:
– Op pad met Victor Vandersmissen op Pride of the Fleet
– Meisjesdroom voor Papa: Zeekraai naar Haparanda

Foto’s: Privéarchief Paul de Groot

Beluister ook deze podcasts:

Riemer Witteveen zeilt zelf het liefst solo of shorthanded. Interviews en verhalen met zeilers blijven uit zijn pen stromen. Met zijn videoskills en zijn liefde voor zeilen zet hij zich in voor Zeilwereld.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.