Dit zijn de 12 Nederlanders in de Ocean Race

De Ocean Race gaat eindelijk weer van start! Zoals altijd zijn de talentvolle Nederlanders gewilde bemanningsleden. Welke Nederlanders (en een Belg) kunnen we zondag uitzwaaien en bij welke teams zeilen ze?

Door Riemer Witteveen | 11 januari 2023

Austrian Ocean Racing powered by Team Genova

Dit zijn de 12 Nederlanders in de Ocean Race

Door Riemer Witteveen | 11 januari 2023

Advertentie

Voor het eerst bestaat de Ocean Race uit twee klassen. De IMOCA’s doen een heel rondje wereld, terwijl de ‘oude’ VO65’s slechts drie etappes meedoen in de ‘Ocean Race Sprint Cup’. Bij de vijf IMOCA’s vinden we slechts één Nederlander, bij de VO65 11 Nederlanders en een Belg, verspreid over vier teams. Wie zijn het?

IMOCA: Rosalin Kuiper – Team Malizia

Rosalin Kuiper heb je wellicht al vaker voorbij zien komen op Zeilwereld. De 27-jarige zeilster is eigenlijk de enige Nederlander die aan Ocean Race meedoet, sinds het besluit dat de Volvo 65-boten maar drie etappes varen. Rosalin is daardoor niet alleen de enige Nederlander op een IMOCA, maar ook de eerste Nederlander die actief zeilt in het IMOCA-circuit na Pieter Heerema’s succesvolle Vendée Globe Campagne in 2016-17 (los van de Route du Rhum die Ysbrand Endt voer met Pip Hare).

Rosalin Kuiper
Rosalin in actie op het voordek van Malizia. Foto: Antoine Auriol

Rosalin startte haar carrière bij Team Heiner en zeilde vervolgens op alles wat los en vast zat. Ze was veel te vinden aan boord van VO65 AkzoNobel, onder andere tijdens de Ocean Race Europe, en zeilde op supermaxi InfoTrack, waarmee ze als vierde over de finish voer in de Sydney to Hobart Yacht Race van 2018.

Rosalin werd uitgenodigd door de Duitse IMOCA-schipper Boris Hermann voor het team Malizia. Het team werd afgelopen zondag eerste in de In Port Race in Alicante. Een heel erg mooie start van de race die de komende zes maanden van Rosalin haar leven gaat bepalen.

Meer over Rosalin:

IMOCA Ocean Race
IMOCA’s in gevecht bij Alicante. Foto: Sailing Energy/The Ocean Race

VO65: Arianne van de Loosdrecht – WindWhisper Racing Team

Ze heeft al even van het zeilen op een nieuwe IMOCA mogen proeven, maar toch werd het een VO65-team voor Arianne van de Loosdrecht (28). Ze zeilt de Sprint Cup aan boord van het Poolse team WindWhisper. Dat team is een voortzetting van Team Poland, dat ook meedeed in de Ocean Race Europe met Bouwe Bekking als schipper. Bij WindWhisper staat Pablo Arrart aan het roer. Arianne: “Hij had al meerdere keren gevraagd of ik mee wilde. Ik heb vaker met hem gevaren en het is een geweldig persoon en een supergoede zeiler. Het was dus een makkelijke keuze.”

Aan boord varen drie Poolse jongeren mee en verder behoorlijk wat ervaren rotten. “Als Nederlander zit ik daar een beetje tussenin,” vertelt Arianne. “Ik zal vooral in de pit staan. Dat heb ik afgelopen jaren veel gedaan en daar voel ik me vertrouwd.”

Arianne van de Loosdrecht
Arianne aan de grinder. Foto: Team WindWhisper

VO65: Annemieke Bes – Viva Mexico!

Afgelopen Volvo Ocean Race voer Nederlandse Olympiër Annemieke Bes (44) aan boord van Scallywag. Diezelfde boot is nu in handen van het Mexicaanse team Viva Mexico.

Dat Annemieke nu als trimmer bij dat team aanmonstert betekent dus dat ze op het schip terugkomt waar ze de wereld al mee is rondgevaren. Wel blijft het dit keer bij de drie ‘Sprint Cup’-etappes.

Het team bestaat op Annemieke na uit louter Spaanstaligen. Annemieke schijnt zich meteen te hebben ingeschreven voor wat Spaanse lessen! Eerder was er sprake van dat ze nog met het Oostenrijkse team mee zou doen, waar ze de derde Nederlander zou zijn.

Annemieke Bes
Foto: Viva Mexico

VO65: Jolbert van Dijk & Gerwin Jansen en Michiel Goegebeur – Austrian Ocean Racing powered by Team Genova

Het Oostenrijkse team deed het al goed in de Ocean Race Europe. Het team met Nederlandse schipper Gerwin Jansen en Nederlandse navigator Jolbert van Dijk stond al in de startblokken voor het hele rondje wereld. De boot werd overhaald in Genoa in Italië. Toen werd aangekondigd dat het voor de VO65’s maar drie etappes zouden worden, werd het alsnog een lastig verhaal om het rond te krijgen, maar de stad Genoa schoot te hulp. Naast het Oostenrijkse vlaggetje prijkt er daarom een Italiaans vlaggetje bij het team.

Team Austria Jolbert Gerwin
VLNR: Schipper Gerwin Jansen, Navigator Jolbert van Dijk en bemanningslid Michiel Goegebeur uit België. Foto’s: Stefan Leitner

Navigator Jolbert van Dijk (29) begon net als zovele jonge talenten bij Team Heiner en heeft sindsdien een indrukwekkend zeil-cv opgebouwd. Zo werd hij IRC-kampioen, was hij actief bij het Rotterdam Offshore Sailing Team, zeilde hij op een snelle Ultim-trimaran, en was hij tacticus en navigator in vele (offshore) wedstrijden.

Jolbert vertelt over een race tegen de klok nadat het team groen licht kreeg: “We waren wel al begonnen met de refit van de boot. Deze lag inmiddels in 1000 stukjes in een loods in Genoa. We zijn heel blij dat Genoa is ingesprongen als sponsor en daardoor hebben we wel de romp klaar kunnen maken. We hebben alleen maar doorgeramd om die boot klaar te krijgen en zijn op 31 december vanuit genoa vertrokken. Op 3 januari kwamen we aan in Alicante. Het was toen al een supergoede boot, maar de systemen waren nog niet echt vol getest. Alles was gewoon nog nieuw. Daarbij hadden we al een team geselecteerd met de oude sponsor. Maar zonder het volledige budget waarop we eerst hoopten, werd ook het team aangepast. Nu is het team voor 40 procent nieuw. Met dat nieuwe team hebben we voor de import race ongeveer één uur getraind met de nieuwe mensen!”

Jolbert ziet in Gerwin Jansen een hele goede schipper. Jansen heeft een flinke palmares en is niet bepaald een kleine speler in de offshore racewereld. “Je hebt nieuwe en oude schippers,” verklaart Jolbert. “Het oude type staat achterop de boot orders uit te delen, en het nieuwe type laat iedereen z’n ding doen en zorgt dat de bemanning ook echt als team fungeert. Gerwin is wel écht dat tweede type. We hebben samen al de Ocean Race Europe gevaren en twee Trans-Atlantische oversteken en ik denk dat we heel goed samenwerken en tot goeie beslissingen komen.”

Naast de twee Nederlanders doet ook de Belg Michiel Goegebeur mee in het Oostenrijkse team. “Het is dan wel geen Nederlander, maar toch is Michiel absoluut geen onbekende in het Nederlandse circuit,” vertelt Jolbert. Michiel zeilde op verschillende (ex-) Volvo Ocean Race-boten en deed ook met dit team mee aan de Ocean Race Europe.

VO65: Jelmer van Beek, Bouwe Bekking & Crew – Team JAJO

Dan blijven er nog zeven Nederlanders over en die zitten allemaal op één boot. Jelmer van Beek (28) heeft de leiding over het Nederlandse Team JAJO, ook wel bekend als ‘de oude Brunel’. Jelmer ontwikkelde zich als schipper bij Team Heiner en heeft daarna veel gevaren met die ‘oude Brunel’ (later Childhood 1, Jansen&DeJong Groep, NextGen, en nu JAJO). Met zijn eigen matchraceteam DutchWave gooide hij internationaal hoge ogen.

Meer over Jelmer van Beek

Team Jajo Nederlanders
De Nederlanders van Team JaJo. VLNR: Jelmer van Beek (Schipper), Laura van Veen (Pit), Jorden van Rooijen (Voordekker), Rutger Vos (Grootzeiltrimmer), Max Deckers (Navigator), Bouwe Bekking (Wachtleider) en Brend Schuil (OBR). Foto’s: Brend Schuil/Team JaJo

Jelmers wachtleider en tacticus is geen onbekende in de Ocean Race-wereld. Met Bouwe Bekking (59) haalt Jelmer een enorme schat aan ervaring binnen. Bekking won de nodige etappes, maar nog nooit de hele Ocean Race. Misschien wel de Sprint Cup?

Daarnaast heeft Jelmer een hoop bekenden aan boord verzameld. “Met alle Nederlandse jongeren heb ik de afgelopen jaren wel gezeild. Rutger Vos en Jorden van Rooijen ken ik heel goed, zowel via Team Heiner als DutchWave. Laura van Veen en Max Deckers komen dan weer van het Rotterdam Offshore Sailing Team (ROST). Het is mooi om te zien hoe beide Nederlandse jeugdopleidingen hun vruchten afwerpen.”

Taakverdeling

Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen taak en verantwoordelijkheden aan boord. Rutger Vos doet de trim van het grootzeil en is ook bootcaptain. Dat betekent dat hij verantwoordelijk is voor de technische staat van de boot. Laura van Veen staat in de pit en speelt een leidende rol bij het hijsen en strijken van de zeilen. Ook is ze verantwoordelijk voor de veiligheidsuitrusting en het medische gedeelte aan boord. Jorden van Rooijen staat op het voordek, wat ook bij Team DutchWave zijn positie was. Hij onderhoudt daarnaast het lijnenwerk aan boord. Max Deckers is navigator en zal veel samen met Bouwe en Jelmer onderdeks zitten in het meest oncomfortabele kantoor ter wereld.

Mediaman Brend Schuil (32) werkte eerder voor het blad Zeilen en richte Yachtlife.One op. Met de foto- en videocamera’s in aanslag zal hij spectaculaire beelden vanaf de VO65 JAJO de wijde wereld in helpen om zo het Nederlandse thuisfront tevreden te houden. Ook Brend was al vaker partij aan boord van de VO65 en deed ook onder Jelmer mee aan de Ocean Race Europe.

VO65 Ocean Race
VO65’s in gevecht bij Alicante. Foto: Sailing Energy/The Ocean Race

Lees en luister ook:

Omslagfoto: Stefan Leitner

Lees meer zoals dit:

Riemer Witteveen zeilt zelf het liefst solo of shorthanded. Interviews en verhalen met zeilers blijven uit zijn pen stromen. Met zijn videoskills en zijn liefde voor zeilen zet hij zich in voor Zeilwereld.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

1 reactie

  1. Frans Louis Jansen op januari 13, 2023 om 3:37 pm

    Mooi team : jeugd & training , kennis & ervaring , vrouwelijk & manlijk =Winst!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

1 reactie

  1. Frans Louis Jansen op januari 13, 2023 om 3:37 pm

    Mooi team : jeugd & training , kennis & ervaring , vrouwelijk & manlijk =Winst!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.