24 Uurs: Mijlen & Muggen & 6 Tips

Hoe zorg jij ervoor dat je goed voorbereid aan de 24 Uurs begint? Klaas Smit heeft de nodige edities meegedaan en praat je bij.

Door Klaas Smit | 24 augustus 2023

24 uurs

24 Uurs: Mijlen & Muggen & 6 Tips

Door Klaas Smit | 24 augustus 2023

Advertentie

Na twintig edities 24 Uurs kun je hopelijk het nodige zeggen over wat je wel en niet moet doen. Klaas Smit schreef een artikel over zijn laatste 24-uurs in onze Nazomerspecial 2023. Als abonnee heb je die in je inbox ontvangen. Nog geen abonnee? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief en specials en we sturen je de special gratis toe!

24 uurs
Klik op de afbeelding om de Gratis Nazomerspecial aan te vragen en het hele stuk over de 24 Uurs Zeilrace te lezen.

Wat is de 24 Uurs?

De 24 Uurs Zeilrace speelt zich af op het Markermeer, IJsselmeer, de Noordzee en de Waddenzee. Je kunt vanuit negen verschillende havens aan het IJsselmeer starten en vijf aan het Markermeer, maar­ na ­24 ­uur ­finisht­ iedereen­ in ­Medemblik. ­De ­meeste ­zeilers­ doen mee aan de wedstrijdtocht, een kleiner aantal schepen dingt naar een eerste plaats in de wedstrijd. Het doel is in beide gevallen zo­veel­ mogelijk­ mijlen­ afleggen­ binnen ­24 ­uur. ­Er­ is­ geen­ vooraf vastgestelde wedstrijdbaan, maar de organisatie heeft bepaald welke bestaande boeien schepen mogen ronden. Je mag een rak tussen twee boeien maximaal twee keer varen om het te laten meetellen in je mijlenscore. De start van de 24 Uurs is dit jaar op 25 augustus om 19.00 uur en hij eindigt na een nacht doorhalen op zaterdag 26 augustus om 19.00 uur.

6 tips voor een geslaagde 24 Uurs

Ondanks dat we niet elke editie af- sluiten met een reglementaire finish, hebben we na meer dan twintig jaar toch enige ervaring opgedaan.

1. Veiligheid

Wat er ook gebeurt, veiligheid staat altijd voorop. Volg daarom altijd de regels van de organisatie. Reddingsvesten (doe ze aan!), lifelines, radio, marifoon, vuurpijlen en een goed driekleurentoplicht zijn essentieel. Ga je de zee op, dan is ook een reddingsvlot noodzakelijk. Zorg dat je schip op orde is en controleer een aantal weken voor de wedstrijd of alles nog voldoet. Zo heb de mogelijkheid nog een versleten val te wisselen of een slecht lopend blok te vervangen. Om je veiligheid te vergroten kun je een PLB (Personal Locator Beacon) bij je te dragen. Weet je ’s nachts even niet meer of je de andere boot evenwijdig gaat passeren of dat jullie koersen elkaar kruisen. De veilige stelregel is groen op groen, rood op rood. Als dat het geval is, raak je bij voldoende afstand de ander niet. En, tot slot: Opgeven is een optie.

2. Licht

Zorg ervoor dat je een goede, felle en ver schijnende zaklantaarn mee- neemt. Wanneer het nodig is kun je hiermee ’s nachts in je zeil schijnen om je zichtbaarder te maken voor mededeelnemers. Niet alle boeien op het Markermeer en IJsselmeer zijn verlicht en houd er rekening mee dat boeien ’s nachts sneller dichtbij zijn dan je denkt. Heb een aantal hoofdlampen aan boord. Je kunt jezelf bijschijnen in het donker, terwijl je dan toch beide handen vrij hebt. Erg handig bij onder meer het wisselen van zeilen en reven.

24 uurs muggen
Andre Hin is ingepakt tegen de muggen. Foto: Klaas Smit

3. Route

Bepaal voor inschrijving of je meedoet aan de wedstrijd of de tocht, na inschrijving kun je je keus niet meer veranderen. Zoek rakken waarop jouw boot het snelste vaart. Wanneer dat ruimewindse rakken zijn en het is zuidwesten wind, start dan op het Markermeer. Je hebt dan veel meer rakken tot je beschikking. Het Markermeer kan vergeven zijn van fontijnkruid. Check vooraf of je er vrij kunt varen. Houd voldoende rakken over aan het eind­ en ­begin­. Begin halverwege­ al ­na ­te ­denken over ­de ­finish.­ Houd ­het ­weer­ continu in de gaten en niet alleen digitaal. Kijk om je heen, want het weer is buiten. Tijdens een aantal edities kwam het voor dat de wind binnen vijf minuten veranderde van kracht 3 in kracht 10. Zorg er dan voor dat je snel je zeilen strijkt of inrolt. Na­ de finish­ is ­het ­een ­drukte ­van ­belang­ bij ­Medemblik. ­Iedereen­ is ­moe,­ maar blijf geduldig. Wacht bij harde oostenwind met het binnenlopen van Medemblik. Draai nog een rondje of ga even in de buurt voor anker liggen tot er minder schepen tegelijk naar binnen willen.

Diehards op weg naar de finish. Zij hebben hun rakken wel goed gepland.

4. Bemanning

Voldoende rust, goede en droge kleding, heldere afspraken en verwachtingen, en goed eten zijn belangrijk. Laat een aantal bemanningsleden al gaan slapen ook als ze nog niet moe zijn, en spreek een wachtschema af. Iemand kan zeeziek worden. Heb voldoende gewone thee en biscuitjes aan boord om de zeezieke er weer bovenop te krijgen. Weet wie je meeneemt en weet wat ze kunnen. Een goede sfeer aan boord is goud waard.

5. Eten en drinken

Neem ruim voldoende eten en drinken mee. Ga met een goed gevulde watertank op pad, ook al is het een race. Heb gezond eten bij en warme maaltijden die je alleen hoeft op te warmen. Neem ook lekkere dingen mee zoals chocola of andere hapklare brokken. Het kan ’s nachts best fris worden en dan is soep een uitkomst.

6. Blijf netjes en geniet

De 24 Uurs wordt georganiseerd door de Nederlansche Vereeniging van Kustzeilers. Deze vereniging telt zo’n 600 leden. Ruim 100 leden zetten zich vrijwillig in voor de 24 Uurs. Blijf ook na de wedstrijd in Medemblik hoffelijk en geduldig. Geniet­ volop!­ Vooral­ de­ aanloop­ naar­ de­ finish is vaak prachtig. Alle boten komen in de laatste uren samen en bij een voordewindse finish­ zijn ­de­ vele­ spinnakers­ en­ gennakers­ een feest om te zien. Dat beeld vergeet je nooit meer.

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.