“Je vaart hier toch met de top van de wereld”

Jonge talenten in de 49erFX gebruiken het Allianz Sailing World Championship vooral om te leren. Naar het resultaat hoeven we ook niet te kijken.

Door Anke Haadsma | 18 augustus 2023

49erFX talenten op WK

“Je vaart hier toch met de top van de wereld”

Door Anke Haadsma | 18 augustus 2023

Advertentie

Vera ter Horst (17) en Jorien Hin (18) varen drie jaar samen, begonnen in de 29er en afgelopen seizoen overgestapt op de 49erFX. Beter konden ze het niet timen, vorig jaar voeren ze nog de Youth Sailing World Championships in Den Haag in de 29er, nu varen ze mee op het ‘volwassen’ WK in de 49erFX.

De reden van de overstap naar de 49erFX is de leeftijd van Jorien. Vorig jaar werd ze 18, en voor belangrijke selectie-evenementen in de 29er geldt een leeftijdsgrens van 18 jaar. Tijd dus voor een nieuwe klasse waarin ze het afgelopen jaar al veel progressie hebben gemaakt.

Groter en zwaarder

“De overstap van de 29er naar de 49erFX was voor ons niet heel anders”, zegt Vera. “Jorien doet eigenlijk precies hetzelfde als in de 29er. Ik moest de trapeze leren, maar dat ging eigenlijk ook best wel snel. Het grootste verschil is dat het gewoon allemaal groter en zwaarder is.”

Het zeilen met de ‘volwassenen’ vinden de dames ook wel een verademing. Vera: “Het is een stuk rustiger op de startlijn. In de 29er zag je toch vaak zeilers die best wel rare keuzes maakten. In deze klasse zit natuurlijk al veel meer ervaring, dat maakt het rustiger. Maar ook moeilijker, als je een klein foutje maakt wordt je gelijk aangepakt. Maar dat is goed, daar leren wij veel van.”

“We zeilen niet mee voor het resultaat!”

Vera ter Horst

De meiden geven aan dat ze vooral meedoen omdat het WK zo dichtbij huis is, financiële support krijgen ze nog niet. “Als het WK in een ander land was geweest, hadden we onszelf misschien ook wel gekwalificeerd. Maar dan is het de vraag of het het wel waard is om zo’n reis af te leggen. Het kwam voor ons nu een beetje aangewaaid, we zeilen dan ook niet mee voor het resultaat. Dat is denk ik wel te zien!” Lacht Vera.

“Maar we genieten hier enorm, we kunnen nu al heel vroeg veel ervaring opdoen en weten beter waar we aan moeten werken. Je vaart hier toch gewoon met de top van de wereld.”

“Het Watersportverbond gaf ons daarom de mogelijkheid mee te doen aan dit WK”, vertelt Jorien. “We hebben het hier wel echt heel moeilijk. Hier varen natuurlijk allemaal zeilers die bezig zijn met een olympische campagne, zij gaan er echt voor met zijn allen.”

Vera ter Horst en Jorien Hin op WK Zeilen Den Haag
Vera ter Horst en Jorien Hin tijdens het WK Zeilen in Den Haag
Foto: Sailing Energy / World Sailing

Pittige dagen op de Noordzee

De blauwe plekken op de benen en de vermoeide gezichten verraden dat het pittige dagen zijn geweest voor de meiden. “Waar we vorig jaar in de 29er nog de oudsten waren, zijn we nu echt de twee guppies en moeten we nog veel leren. Niet alleen het starten kan beter, ook tactisch moeten we kijken hoe we kunnen verbeteren. Dan is het wel leuk dat je na een wedstrijd goed kan kijken hoe andere boten hebben gevaren, wie het snelste heeft gevaren, en hoe ze dan hebben gevaren.”

Hoewel het qua resultaat niet zo lijkt, waar we dus niet naar mogen kijken, is het duo positief over hun toekomst samen. “We zijn samen een heel sterk team”, legt Jorien uit. “We zijn heel erg verschillend, ik ben iets meer uitgesproken terwijl Vera meer introvert is. Dat maakt ons sterk omdat we elkaar daardoor goed uitbalanceren. Ook op het water, als ik even hoog in de emotie zit, dan houdt Vera zich kalm en weet dan goede beslissingen te maken. Maar het is ook goed om af en toe juist die emotie te gebruiken om door te pakken.”

Vera ter Horst geniet op het WK Zeilen in Den Haag
Pittige dagen, maar we zien Vera toch ook wel echt genieten!
Foto: Sander van der Borch / World Sailing

De toekomst voor het kersverse 49erFX duo

De 49erFX zeilsters maken zich klaar voor hun laatste wedstrijden van het WK als ik ze spreek. Daarna gaan ze op basis van wat ze geleerd hebben een plan maken voor het komende jaar. Vera: “Ik stap hierna eerst weer even in de 29er. In december zijn de Youth World Sailing Championships in Brazilië, hier ga ik me voor proberen te kwalificeren. Ik mag met mijn leeftijd hier nog aan meedoen.”

Jorien: “Ik blijf in de 49erFX varen, verder trainen en doorleren zodat ik straks een nog betere bemanning ben. Dan is het afhankelijk of Vera zich weet te kwalificeren voor Brazilië of we samen een 49erFX evenement in Villamoura gaan varen. Anders moet ik tijdelijk een ander zeilmaatje zoeken.”

Dat het duo samen doorgaat in de 49erFX is in ieder geval zeker. Als ze zich blijven doorontwikkelen zoals ze afgelopen jaar hebben gedaan, bestaat er ook een kans dat het Watersportverbond ze meer gaat ondersteunen. Een duo om in de gaten te houden dus!

Volg Vera ter Horst en Jorien Hin via hun website: hinhorstsailing.nl

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.