75 Mijls: Op eigen houtje wedstrijdzeilen

Vader en zoon De Vries stappen aan boord van hun klassieke Van de Stadt voor een flink rondje IJsselmeer. Een wedstrijdbaan van 75 Mijl ligt voor ze.

Door Redactie | 09 september 2020

75 mijls van de stadt excalibur

75 Mijls: Op eigen houtje wedstrijdzeilen

Door Redactie | 09 september 2020

Advertentie

Op eigen houtje, wanneer je maar wilt een wedstrijd zeilen op het IJsselmeer en Markermeer. Geen gedoe met inschrijfgeld, en zelf bepalen waar je begint, of je alleen, samen of met een hele crew zeilt. Dat is het idee van de 75 Mijls (en van de 30 Mijls). Een ideale opstap naar echte wedstrijden. Op de website lezen we het volgende over de tochten:

Het betreft een laagdrempelige wedstrijd/prestatietocht die door iedereen die van zeilen houdt gevaren kan worden. Wedstrijdervaring is niet nodig, maar ook voor de fanatiekeling is er volop uitdaging!

– Organisatie 75 en 30 Mijls

Op stap met een klassieker

Samen met zijn zoon Lex zeilt Jacob de Vries op 24 augustus de 75 mijls aan boord van Rilex 2, hun Van de Stadt Excalibur 36 uit 1963. Jacob schreef een kort verslag van een heerlijke tocht van nét iets meer dan 14 uur.

’s Middags komt Lex aan boord. Die vrijdag heb ik de boot zelf al van Grou naar Stavoren gevaren. We eten wat, we drinken wat en kijken naar het weer. Als we de volgende dag wakker worden kijken we naar de wind. Zuidwest 6 a 7 beaufort. We varen naar de oude haven van Stavoren en blijven daar liggen. Het waait ons te hard en de hoek is ongunstig voor een start bij de VF-B-boei. Dan maar een start op zondag.

Van de Stadt Excalibur 36
Rilex 2, een prachtig gerenoveerde Excalibur 36 uit 1963

Tik. Tik. Tik. Tik. De regen houdt niet op. Met bakken komt het uit de hemel. De start die we gepland hadden om acht uur ’s ochtends stellen we maar weer uit. Buienradar vertelt ons dat het om half 10 wat droger zal worden. Met een windje vier a vijf vertrekken we om 10 uur uit Stavoren. We starten om 10:40 uur bij de VF-B, richting de EL-A. Door de relatief late start is het nu al duidelijk dat we later bij de Afsluitdijk een stuk in het donker moeten varen, maar dat is prima. We willen de 75 mijl in één keer varen.

Route van de 75 Mijls. Jacob en Lex zeilen rechtsom.
Afbeelding: via de website van de 75 Mijls.

Kruisen

Onze klassieker loopt heerlijk. In een trui en een joggingsbroek zit ik in de kuip te sturen op een heerlijk koersje. WOOSH! Plotseling ben ik nat top op m’n onderbroek. Een flinke golf kreeg me te pakken. Alles uit, droge kleren aan en dit keer doe ik wel mijn zeilpak aan.

75 Mijls Van de Stadt
Jacob aan het roer, nu mét zeilpak aan

Met een gemiddelde snelheid van 7.3 knopen zeilen we richting de ketelbrug. Het wordt kruisen in het volgende rak. We moeten wennen aan de rare golfslag in die hoek van het IJsselmeer. De wind haalt aan naar vijf a zes beaufort als we een slag naar Flevoland maken. We lopen voor geen meter. “We moeten wat lager sturen om de vaart er wat in te houden,” zeg ik tegen Lex. Daar gaat ons mooie gemiddelde. In de dikke golven lopen we af en toe slechts drie knoop en het duurt erg lang voordat we bij de Sport-E zijn.

Richting de EZ-3 gaat het beter. We zeilen wederom hoog aan de wind, maar kunnen gelukkig wat bijkomen. de EZ-C is niet te belopen, maar de golfslag is hier alweer beter en we schieten mooi op. Het volgende rak richting de KG blijft het kruisen voor ons.

Lex de Vries aan het roer

Nog steeds west

Opgelucht luisteren we naar het weerbericht. De wind zal naar het zuidwesten draaien. Mooi! Dat helpt ons om de rest van de rakken met een bezeilde koers af te kunnen leggen, op het stukje van Hindeloopen naar de VF-B na. Onze opluchting blijkt al snel voor niets. De wind neemt af naar vier a vijf beaufort en blijft in het westen zitten. We kruisen door tot aan Sport-C. De wind komt onvermoeibaar uit west en nu hopen we ineens dat hij hier blijft zitten.

Van de Stadt Excalibur 36 75 Mijls
Op een bezeilde koers scheurt Rilex er prachtig door.

Het is dan pas eind augustus, maar om half 10 begint het al te schemeren. We genieten van de avondluchten om ons heen. Een zeer heldere ster maakt de avond compleet. We kijken elkaar vol verbazing aan. “Heb jij zoiets eerder gezien?” vraag ik Lex. Hij schudt zijn hoofd.

75 mijls Van de Stadt IJsselmeer
De avond valt rap op het IJsselmeer.

Beerenburg en Friese worst

Nog één keer kijken we op Buienradar. De donkere wolken in de verte voorspellen weinig goeds en die voorspelling is juist. Er komen flinke buien op ons af. Bij Hindeloopen lijkt de westenwind dan toch een klein beetje te krimpen, maar we kunnen nog net de VF-B belopen. We hebben het geflikt!

De finishtijd staat na 14 uur en één minuut te hebben gevaren op 00:41 uur. Als we aanleggen in Stavoren begint het te regenen en te waaien. We zijn net op tijd. De meters zien we oplopen naar 40 knopen, maar met een Beerenburgje en een Friese worst is het prima vertoeven aan boord. “Zeg pa,” vraagt Lex. “Binnenkort ook de 30 Mijls maar zeilen?”

Jacob en Lex staan op dit moment zevende in het 2020 klassement van de 75 mijls.

Beeld: Privéarchief van Jacob en Lex de Vries

Lees ook deze nieuwe Zeilwereld Verhalen:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.