Analyse: De Vendée Globe 2020 van dag tot dag

Elke dag post Florian Rooz een uitgebreide analyse over de stand van zaken in de Vendée Globe. Wie ligt waar, wat doet het weer en wat kunnen we de komende 24 uur verwachten. Ideaal voor de trouwe fans. We spraken met Florian over zijn analyses.

Door Riemer Witteveen | 17 november 2020

SeaWolves Florian Rooz Vendée Globe

Analyse: De Vendée Globe 2020 van dag tot dag

Door Riemer Witteveen | 17 november 2020

Advertentie

Fans van grote, internationale offshore wedstrijden komen deze winter goed aan hun trekken. De Vendée Globe is weer gestart. De solowedstrijd rond de wereld in 18 meter lange racemonsters wordt eens in de vier jaar gehouden en dit keer doen er 33 zeilers aan mee, waaronder zes vrouwen. Nederlandse zeiler Florian Rooz volgt de race op de voet en deelt dagelijks zijn analyses met duizenden volgers op YouTube op zijn kanaal Sea wolves TV. De moeite waard voor de die-hard Vendée Globe fan.

Florian begint zijn analyses altijd met een goede kop koffie.
De kijker wordt aangespoord zelf ook een drankje in de hand te nemen. Een leuk begin!

Nieuwsgierig van aard

Zo’n vijf jaar geleden start Florian met zeilen. Met Pieter Heerema aan de start van de Vendée Globe in 2016 is Florians interesse gewekt. Hij volgt de race op de voet en ook de Volvo Ocean Race volgt hij van dag tot dag. “Het is onwijs cool om die races te volgen en de techniek erachter te bekijken. Met mijn boot vol met mensen was ik ook bij de finish van de Volvo Ocean Race in den Haag.”

Nieuwsgierigheid zit in z’n aard vertelt Florian: “Ik ben een technerd, een ondernemer. Ik heb verschillende ondernemingen in uiteenlopende velden. Bij alles wil ik weten hoe het werkt. De standaardverslaggeving van de organisatie van de Vendée Globe is gericht op een heel breed publiek. Het blijft ook oppervlakkig bij de grote technische vraagstukken. Vandaar dat ik er wat mee wilde doen.”

Wat gaat er gebeuren rondom de evenaar? Behoudt Alex Thomson z’n voorsprong?

Spektakel

“Eindelijk gaat er dit jaar weer eens iets door dat leuk is,” verzucht Florian. Afgelopen jaar heb ik zelf veel solo gezeild en in de zomer van 2021 hoop ik te gaan racen op een Pogo 40, in Griekenland. In de Vendée Globe zitten natuurlijk veel dingen die daar mee overeenkomen. Het meekijken met de zeilers, het leren over de vetste boten en de technologie, wat wil je nog meer?”

Waar is Alex Thomson straks? Florian weet het

Favoriet?

Nog nooit heeft een niet-Fransoos de Vendée Globe gewonnen. Wie geeft Florian de meeste kans? “Ik denk dat ik voor bijna alle deelnemers wel een toffe reden kan bedenken waarom ze mogen winnen. De boot van Alex Thomson is supervet en hij verdient het om te winnen. Ik gun het hem van harte. Sam Davies and Pip Hare vind ik erg sympathieke mensen. Vooral hoe Pip het doet is het heel gaaf. Ze is pas laat gaan solozeilen en het dan toch voor elkaar krijgen om mee te doen vind ik heel vet. Ik ben vaak voor de underdog en dus ook voor Pip.

Simpel maar doeltreffend: Aan de hand van een tekening legt Florian uit wat voor soorten zeilen er aan boord van een IMOCA worden gevoerd.

Zuideijke Oceaan

De race is dan nog maar net begonnen, maar de komende maanden zitten we nog vol in de wedstrijd. Pas in de loop van januari worden de eerste boten terug in Frankrijk verwacht. Florian kijkt het meest uit naar de periode in de Zuidelijke Oceaan: “Daar komen hoop ik weer mooie beelden uit voort. Helaas zal dit niet zo zijn zoals met de Volvo Ocean Race. Toen kwamen er veel dronebeelden vanaf het water en voor solozeilers is dat een stuk lastiger. Ook de strategieën in die gebieden zijn interessant. Dagelijks houd ik het weer bij en plot ik de koersen om te kijken wat ik zelf zou doen in die situatie. Ik had mee kunnen doen aan de Virtual Regatta, maar als ik de tijd had, had ik zeker meegedaan.”

Florian zeilt nog geen vijf jaar, maar zijn enthousiasme en kennis verklappen dat niet.

Ter leering ende vermaeck

Wat steek je als amateurzeiler nou op van zo’n race als de Vendée Globe? En hoe helpen die analyses van Florian daarbij? Florian: “Als ik de reacties op de video’s lees, leren mensen toch een hoop van mijn vlogs. Het gaat natuurlijk om het bezig zijn met je sport en hobby, maar wellicht dat de kijkers de volgende keer dat ze aan boord stappen net iets meer uit hun boot willen persen. Zo’n race als de Vendée Globe is vooral heel erg motiverend.”

Florian blikt terug op de eerste week van de Vendée Globe

YouTube: SeaWolves

Benieuwd naar de dagelijkse updates van Florian? Check dan snel het kanaal ‘Sea wolves’ op YouTube. Als je je abonneert en op het belletje drukt, dan krijg je elke dag een notificatie als Florian weer een nieuwe video online heeft gezet.

Lees ook:
– Hugo Boss, Superfoiler
– Dit zijn de 6 vrouwen in de Vendée Globe
– Warmdraaien voor de Vendée Globe met 10 vette video’s
– Sailaway: (wedstrijd)zeilen vanuit je luie stoel

Omslagfoto: François Van Malleghem/IMOCA

Lees meer zoals dit:

Riemer Witteveen zeilt zelf het liefst solo of shorthanded. Interviews en verhalen met zeilers blijven uit zijn pen stromen. Met zijn videoskills en zijn liefde voor zeilen zet hij zich in voor Zeilwereld.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.