Annemiek Bekkering kijkt terug op 12 prachtige jaren topsport

"Het is goed zo!" Na 12 jaar topsport, in drie verschillende projecten, met twee wereldtitels en een olympische medaille kent Annemiek Bekkering een hele succesvolle carrière. Nu is het voor haar goed zo.

Door Anke Haadsma | 01 december 2021

Bekkering stopt met zeilen

Annemiek Bekkering kijkt terug op 12 prachtige jaren topsport

Door Anke Haadsma | 01 december 2021

Advertentie

Afgelopen zomer pakte ze de bronzen plak tijdens de Olympische Spelen in Tokio. Met haar zeilpartner Annette Duetz in de 49erFX lag ze eigenlijk op koers voor goud. “De eerste periode was ik niet zo blij met brons. Maar nu realiseer ik me dat het wel gewoon een olympische medaille is.” We blikken terug op 12 jaar zeilen op het hoogste niveau, haar zeilverkering met Annette en haar plannen nu Annemiek Bekkering stopt met topsport.

“Ik heb er lang over nagedacht, maar de afgelopen tijd werd het steeds duidelijker”, vertelt Annemiek over haar keuze de topsport achter zich te laten. “Het speelde al wel deels voor de Spelen. Zeker ook met dat corona jaar heb ik er wel over nagedacht of ik nog wel door wilde na Tokio. Daar hebben Annette en ik ook wel over gepraat. Maar we hadden ook duidelijk uitgesproken dat we hier ná de Spelen serieus over gingen nadenken. Eerst focus op het olympische toernooi.”

Vaker twijfels geweest

De twijfels zijn er wel vaker geweest bij Annemiek, maar ze waren nooit sterk genoeg om echt te stoppen. “De laatste jaren heb ik er echt wel meer over nagedacht. Ik begon in de topsport toen ik 19 was, dan is het je hele leven. Dat was zo tot ongeveer mijn 28ste, toen ging ik wel eens nadenken over wat ik verder wilde. Dat is ook wel normaal in de topsport, ik hoorde om me heen dat iedereen dat wel heeft. Mijn vuurtje ging wel weer volop aan toen ik met Annette in aanloop naar Tokio tweevoudig wereldkampioen werd. Daar doe je het voor.”

“Na Tokio ben ik gaan nadenken of ik het nog een keer zou willen doen. Als ik door zou gaan, dan moet ik wel 100% commitment kunnen geven en er volle bak voor gaan. Je moet dan toch weer kijken hoe je nog slimmer en beter kunt varen, waar de kansen liggen. Ik ga niet nog een keer meedoen, alleen maar om het meedoen, dat is ook niet eerlijk naar anderen.” Het besluit was genomen, het is genoeg zo voor Annemiek.

Annette en Annemiek met hun Britse coach Alain Sign tijdens de Allianz Regatta afgelopen voorjaar in Medemblik. Het team won hier goud, een goede voorbereiding op de Olympische Spelen.
Foto: Sander van der Borch / Allianz Regatta

Annette, Annemiek en hun coach Alain Sign gaan nu allemaal hun eigen weg. “We hebben veel met elkaar gesproken natuurlijk. Annette heeft ook echt veel meegedacht, maar we hadden allebei het gevoel dat het zo goed is. Wat we samen wilden bereiken, dat hebben we gehaald. En dan heb ik het niet per se over medailles, ook de manier waarop we het samen hebben gedaan. We hebben veel stappen gemaakt als team en individueel als persoon.”

“Ik word natuurlijk Annette’s nummer 1 supporter”

Annemiek Bekkering

Annette gaat zich nu eerst richten op de afronding van haar studie, daarna gaan we haar weer zien in de 49erFX. “Ik ben blij dat ze doorgaat. Natuurlijk word ik haar nummer 1 supporter, en ik blijf ook wel betrokken bij de meiden. Sowieso hebben we heel goed contact, we zijn nog steeds maatjes en zien elkaar nog regelmatig. Als we elkaar niet leuk vonden, dan waren het ook wel 8 hele lange jaren geweest.” De zeilverkering is dus uit, maar Annemiek blijft betrokken, alleen in welke rol weet ze zelf ook nog niet zo goed.

49erFX squad Watersportverbond
De 49erFX squad samen aan het trainen. Foto: Archief Topzeilen Watersportverbond

“Afgelopen maand, tijdens het WK 49erFX in Oman, heb ik wedstrijdanalyses gemaakt. Dat is iets wat ik wel meer wil doen. Maar ook meedenken met programma’s, advies geven aan jonge zeilers en ze helpen met de ups en downs waar je tegenaan loopt als topsporter. Ook zal ik nog wel als trainingspartner in de boot zitten, of in de rubberboot. Maar een coachopleiding doen, dat zie ik niet zitten. Ik ga de komende tijd rustig kijken hoe mijn rol specifiek ingevuld kan worden, ik zie wel hoe dat gaat lopen.”

Trots op wereldkampioenen Odile en Elise

Annemiek Bekkering stopt, maar de opvolging staat al klaar. Tijdens het WK in Oman zagen we Odile van Aanholt en Elise de Ruijter wereldkampioen worden, nadat ze ook het Europees Kampioenschap al hadden gewonnen.

Annemiek: “Dat maakt me heel trots. We hechten sowieso veel waarde aan het hele team met alle meiden. We wilden steeds iedereen bij het proces betrekken, ondanks dat je het ook voor jezelf doet. En wij stonden dan wel in de spotlight richting de Spelen, maar juist ook die EK’s en WK’s zijn heel belangrijk. Het is tof om te zien dat er zo’n goed programma staat en de opvolging nu dus ook klaar staat. Het zou natuurlijk super zonde zijn als het nu zou stoppen, dat alles wat wij geleerd hebben voor niets is. Dus ja, ik ben heel trots en het is heel tof dat het dan nu zo uitpakt.”

Annemiek Bekkering en Annette Duetz brons Olympische Spelen Tokyo
Annemiek en Annette na het winnen van de bronzen plak tijdens de Olympische Spelen in Tokio.
Foto: Sailing Energy / World Sailing

Persoonlijke ontwikkeling hoogtepunt

Vraag je naar de hoogtepunten uit een 12-jarige zeilcarriere, dan verwacht je met name de topprestaties aan te horen. Natuurlijk noemt Annemiek deze ook, maar ze staat vooral stil bij haar ontwikkeling in de topsport. “Ik begon als 19-jarig meisje, had geen idee van de Olympische Spelen en dat soort dingen. Als ik dan nu, 12 jaar later, terugkijk heb ik zoveel geleerd. Over mezelf, de sport, de boot en over wat ik wil. Het is bijzonder om nu te zien hoe je jezelf leert kennen en ontwikkelt. Mede dankzij de plekken waar je komt en de mensen waar je mee omgaat.”

Natuurlijk komen ook haar prestaties voorbij: “Sowieso zijn die twee wereldtitels hoogtepunten. Maar ook het EK in 2019, daar hadden we onwijze druk met de selecties die we moesten winnen. Het was uiteindelijk een bevestiging voor ons, dat we dit ook kunnen onder druk. Eerder konden we dit namelijk niet altijd laten zien. En ja dan Japan natuurlijk, die olympische medaille is toch wel onwijs tof.”

“Het avontuur en de tripjes naar de zon ga ik het meeste missen!”

Annemiek Bekkering

Het zijn dan ook niet per se de wedstrijden die Annemiek gaat missen, vertelt ze. “Ik denk dat ik het avontuur het meeste ga missen. Hiermee bedoel ik niet de spanning van wedstrijden, die spanning in de topsport is namelijk best heftig. Maar juist dat avontuur, die reis die je aflegt om je doelen te halen. Als topsporter heb je natuurlijk een heel duidelijk doel voor ogen waar je heel hard naartoe werkt. Binnen de sport is dat nu eenmaal heel concreet, het lijkt me leuk om dat straks vast te kunnen houden in mijn werkleven.”

“Maar weet je wat ik nu echt het meeste ga missen? Die tripjes naar de zon!” Ze zegt het lachend terwijl ze met een muts op haar hoofd door de miezer regen fietst. Helemaal begrijpelijk dat je dan de zon mist!

Dat we nog niet het laatste hebben gehoord van Annemiek is wel duidelijk. Op het water zullen we haar nog wel regelmatig zien. Is het niet in een coachboot om haar meiden team te ondersteunen, dan misschien op grote boten of in het matchrace circuit.

Annemiek Bekkering stopt met zeilen
De goedlachse Annemiek Bekkering stopt met zeilen – Foto: Richard Langdon/Ocean Images

Palmares Annemiek Bekkering

  • 2e ISAF jeugd WK 2008 (29er)
  • Wereld Kampioen dames 2008 (29er)
  • Europees Kampioen 2010 (29er)
  • 7e Olympische Spelen 2016 (49erFX)
  • Wereld Kampioen 2018 (49erFX)
  • Europees Kampioen 2019 (49erFX)
  • Wereld Kampioen 2019 (49erFX)
  • Brons Olympische Spelen 2020 (49erFX)

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.