Anouk Bos in de spotlight

Met 15 jaar heeft Anouk Bos al flink wat ervaring opgedaan op het water. Van zeilschool tot Nationaal Jeugdzeilplan. Anouk heeft mooie dromen en met Marit Bouwmeester als grote voorbeeld verwachten wij nog veel van haar!

Door Redactie | 04 oktober 2023

Anouk Bos in de spotlight

Anouk Bos in de spotlight

Door Redactie | 04 oktober 2023

Advertentie

Ze is nog maar 15 jaar, maar heeft al aardig wat zeiluurtjes gemaakt. Van kleine zwaardboten tot onlangs haar eerste kielboot: de Yngling. Via het Nationaal Jeugdzeilplan kwam Anouk Bos in aanraking met wedstrijdzeilen. Ook geeft ze zeilles op verschillende zeilscholen én heeft ze een groot idool tegen wie ze nog wel eens een wedstrijd wil zeilen. Maak kennis met Anouk Bos in de spotlight van deze maand!

Wanneer ben je begonnen met zeilen en hoe ben je in aanraking gekomen met deze sport?

Ik ben Anouk Bos (15 jaar), op mijn zesde ben ik begonnen met zeilen in een optimist bij zeilschool T ’Garijp in Friesland waar mijn ouders ook les hebben gegeven. Na mijn eerste week optimist zeilen vond ik het zo geweldig!! Van achtjes varen tot overstag en gijpen, alles wilde ik leren. Zeilen is dus nu niet alleen een hobby maar beter gezegd een passie.

In wat voor boot zeil je en is dat je eigen boot?

In de afgelopen jaren heb ik in veel verschillende boten gevaren maar toch ben ik echt een zwaardboot zeiler. Ik heb veel ervaring in onder andere de Optimist, Laser, Topaz en de RS Tera. Maar nu heeft een goede vriend van mij gevraagd om in zijn team deel te nemen in de Yngling klasse (kielboot), dus nee niet mijn eigen boot maar zeker wel een nieuwe boot in mijn zeilers hart erbij!

Bij welke zeilscholen zeil je nu?

Ik zeil bij 2 zeilscholen: zeilschool T ‘Garijp in Friesland waar ik eigenlijk als zeiler alles heb geleerd. En zeilschool de Roerganger in Limburg waar ik nu 2 jaar geleden ben begonnen met zeilen en dit jaar mijn eerste seizoen als instructeur heb gehad.

Anouk Bos in de Laser

Wat vind je het allerleukste aan zeilen en waarom?

Zeilen laat mij even nergens anders aan denken dan waar ik op dat moment mee bezig ben. Behalve dat zeilen techniek vereist is het ook een heel deel fysieke kracht. Om dan hiermee veel actie en vooral ook snelheid te krijgen in een boot geeft mij de kick van het zeilen. In zeilwedstrijden zit pas de echte actie waar we naar elkaar roepen en de boot plus het team tot de limieten laten gaan om te winnen. Wedstrijdzeilen is het even alles geven dat je in je hebt!

Wat zijn jouw ambities in zeilen?

Ik ben van plan om met het wedstrijdteam waar ik nu bij zit samen verder te groeien en komend jaar een boot te leasen bij het Nationaal Jeugdzeilplan zodat wij als team naar een hoger niveau kunnen gaan. Het Nationaal Jeugdzeilplan is een stichting waarbij je Ynglings kan leasen die in wedstrijdconditie zijn en dus op een hoger niveau kan racen tegen andere Ynglings.

Op de planning voor volgend seizoen staat ook de instructeurs opleiding bij T ’Garijp waarna ik daar ook veel les ga geven. Oftewel genoeg leuke dingen op de planning voor volgend zeil seizoen!

In de Topaz op de zeilschool

Tegen wie zou je nog wel eens een wedstrijd willen zeilen, en waarom?

Marit Bouwmeester is toch wel iemand die ik bewonder als echte laser en zwaardboot zeiler. Marit heeft alles behaald in het zeilen waar ik alleen nog maar van kan dromen. Vooral aan de Olympische Spelen zou ik erg graag een keer mee willen doen. Een wedstrijd zeilen tegen Marit zou ik daarom ook echt super leuk vinden om een keer te mogen doen.

Wat is jouw beste herinnering aan het zeilen?

Dit is een vraag die ik zeker niet exact kan beantwoorden omdat er te veel mooie herinneringen zijn die ik al heb gemaakt in mijn zeilers carrière. Maar natuurlijk zijn er altijd een paar die uitspringen;

  • Eén van deze herinneringen is de allereerste keer dat ik mijn zwaardboot in plané kreeg, de ervaring dat je alle snelheid uit je boot kunt halen en dat je echt even kan vliegen over het water.
  • Wat ik ook een hele mooie herinnering vind, is de keer dat ik in de trapeze mocht staan op de catamaran. Een catamaran gaat op zichzelf natuurlijk al super hard, maar als je dan ook nog eens met harde wind in de trapeze mag is dat echt een magisch gevoel wat ik nooit meer zal vergeten!
  • En de laatste goede herinnering is van nog niet zo lang geleden, dit was het ONK Yngling waar ik met mijn team ontzettend hard heb gezeild. Dit was mijn allereerste wedstrijd waar ik ooit aan mee heb gedaan. Om dan gelijk te beginnen met een ONK was voor mij erg bijzonder. Ik heb in dit weekend zeilen echt heel veel geleerd, geschreeuwd en het allerbelangrijkste veel plezier gehad. Ik heb echt een top weekend gehad met mijn team en ik kan niet wachten om volgend seizoen nog veel meer wedstrijden te gaan varen!
Zo hard mogelijk door het water racen met de Laser

Wat is jouw droom plek om ooit te zeilen, en waarom kies je deze plek?

Er zijn natuurlijk super veel mooie plekken op de wereld waar ik wil gaan zeilen, maar een van de vetste plekken lijkt mij wel echt de Ionische Zee in Griekenland. Gewoon even lekker weg zijn van alles en even nergens aan hoeven te denken, ik vind vooral de omgeving daar en het vaarwater heel mooi en groot. Dat is toch een keer iets anders dan alleen de Friese meren!

Wat heb jij altijd in je zeiltas zitten?

Een set droge kleren is een must als zeiler, want nat dat word ik zeker in de boten waar ik in vaar. Een lekkere warme hoodie na het zeilen is al helemaal geweldig. Dus die neem ik ook mee als onderdeel van droge kleren. Voor de rest heb ik ook altijd zonnebrand in mijn zeiltas zitten, op het water verbrand je natuurlijk super snel zonder dat je het door hebt. 

Wat wordt jouw volgende zeilwedstrijd en wat zijn je doelen hier?

Mijn eerst volgende wedstrijd zal waarschijnlijk pas weer volgend seizoen zijn in de Yngling. Maar de doelen heb ik al met het team gesteld, het belangrijkste doel na het ONK Yngling is toch wel niks kapot maken! Dat is ons helaas mislukt bij het ONK dit jaar… Dus hopelijk komt daar volgend seizoen verandering en houden we de schades beperkt!

Een van de andere doelen is in de top 50% komen van de boten die meedoen.

Heb je nog een gouden tip aan de lezers van zeilwereld?

Mijn tip aan alle (jonge) zeilers is dat je altijd van deze geweldige sport moet blijven genieten. Wedstrijdzeilen kan soms heel erg intens zijn en de druk van winnen ligt soms erg hoog, maar ondanks dat vind ik het heel erg belangrijk dat zeilen nog wel leuk blijft. En als je ooit een kans krijgt om te groeien en beter te worden ga er dan volledig voor! Oftewel even samengevat; hou het leuk, zeil tegen jezelf en train daarvoor dan kom je vanzelf verder dan de competitie en blijft het leuk.

Zeilen in de Yngling op het ONK 2023. Foto: Johan Verhaegh (Beutje.nl)

Omslagfoto: Anouk Bos met haar team op het ONK Yngling.
Credits: Johan Verhaegh (Beutje.nl)

Net als Anouk Bos een keer in de spotlight staan?

Wil jij jouw zeilleven ook met ons delen door het beantwoorden van een aantal vragen? Of ken je een zeiler die wel eens in de spotlight gezet mag worden? Stuur ons een mail via redactie@zeilwereld.nl met een korte introductie en wie weet sta jij volgende maand wel in de spotlight!

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.