Van trainingspartner naar beste RS:X-surfer ter wereld

Kiran Badloe gaat Nederland vertegenwoordigen op de Olympische Spelen van Tokio. Hij wint de nationale selectie tegen grootheid van het windsurfen en Nederlands trots: Dorian van Rijsselberge.

Door Anke Haadsma | 04 maart 2020

Kiran Badloe groeit uit tot beste van de wereld

Van trainingspartner naar beste RS:X-surfer ter wereld

Door Anke Haadsma | 04 maart 2020

Advertentie

De strijd is gestreden. Drie jaar lang hebben Dorian van Rijsselberghe en Kiran Badloe elkaar uitgedaagd in de RS:X-windsurfklasse. Uitgedaagd, maar elkaar vooral beter gemaakt. In die drie jaar domineren zij de RS:X-klasse en op drie Wereldkampioenschappen worden zij nummer 1 en 2. Een ticket naar de spelen in Tokio was de hoofdprijs van hun strijd. Eind februari 2020 kende deze strijd zijn eind. Kiran Badloe wint en gaat naar de Olympische Spelen.

Badloe is inmiddels weer thuis en begint zich langzaam te realiseren dat die selectie nu is afgelopen, en hij degene is die naar Tokio mag: “Het is wel een apart gevoel, we zijn hier al sinds het WK van 2018 mee bezig. Voorheen dacht je na ieder evenement: ‘Er komt straks nog een evenement’. Nu is dat voorbij, het is besloten. Ja, echt een apart gevoel.”

Kiran Badloe
Kiran Badloe – Foto: Pedro Martinez/Sailing Energy

Eerste Spelen voor Kiran Badloe

Het worden Badloe’s eerste Spelen, maar hij heeft al wel een beetje een idee hoe het eraan toe zal gaan. “Ik heb met ‘Dor’ (red: Dorian van Rijsselberghe) de hele weg naar Rio bewandeld vier jaar geleden. Ik was toen zijn trainingspartner en heb dus van dichtbij gezien wat er allemaal bij komt kijken. Ik kon op hem leunen en polste regelmatig bij hem hoe hij met alles omging.” Badloe doelt onder andere op de grote media-aandacht en de druk van de wedstrijden. “Toen heb ik voor mezelf al een beetje op een rijtje kunnen zetten hoe ik met bepaalde situaties om zou gaan, voor het geval ik er zelf ooit zou staan. Nu is het zover, en weet ik dus al wat er op me af gaat komen.”

Na Rio kwam Badloe steeds meer naast de tweevoudig Olympisch kampioen te staan. “De laatste drie jaar hebben we alles natuurlijk samen gedaan en ben ik gegroeid in hoe je bijvoorbeeld met de media omgaat. We sporten niet voor de belangstelling, maar omdat het onze passie is. Als je goed presteert, komt die belangstelling er wel bij. Tegelijk is het ook wel leuk om de mensen thuis te laten zien hoe leuk onze sport is. Zo kunnen we onze passie delen.”

In aanloop naar de Spelen is het goed te weten dat als ik even niet op koers lig, ik die knop wel om kan zetten

– Kiran Badloe

Die passie hoor je terug wanneer Badloe terugkijkt op dat laatste Wereldkampioenschap en die allesbeslissende medal race. “Dat Dor dichtbij me zat, realiseerde ik me de hele week al. De resultaten gaven een beetje een vertekend beeld; hij had een aantal slechtere races in zijn serie. Maar we wisten ook dat er nog twee wedstrijden afgetrokken werden, Dor kon zijn slechtste resultaten aftrekken (red: een 18 en een 25), ik alleen maar een 2 en een 13. We wisten dat we qua punten dan ineens weer heel dichtbij elkaar zouden zitten. In die laatste medal race moest ik in de top 5 eindigen om Dor voor te blijven. Maar die laatste wedstrijd ging voor mij niet helemaal volgens plan, ik was te voorzichtig. Er was veel stroming op de startlijn en ik was bang om te vroeg te starten, dat zat in mijn hoofd en heb ik te veel laten meespelen. Ik startte te laat en kwam niet goed over de startlijn. Op dat punt wist ik dat ik moest gaan terugvechten. Ik zag Dor vooraan liggen en zelf kwam ik pas als achtste langs de bovenboei, daar ging de knop om. Ik had nog een hele ronde om me naar voren te werken, ik wist dat ik dat kon.” Uiteindelijk wint van Rijsselberghe die medal race, Badloe komt als vijfde over de finish, net genoeg om de selectie te winnen. “Het was een hele opluchting. Pas toen ik over de lijn was realiseerde ik me dat ik het bijna niet had gehaald. En dat is misschien ook juist wel een goed leermoment geweest. In aanloop naar de Spelen is het goed te weten dat als ik even niet op koers lig, ik die knop wel om kan zetten.”

Vrienden en concurrenten van Rijsselberghe en Badloe
‘Vriendschap tot het bittere eind’ – Foto: Ayolt Kloosterboer/NOS

Van Rijsselberghe laat een oerkreet horen wanneer hij als eerste over de finish komt in die laatste medal race. Hij weet dat hij er alles aan heeft gedaan. Als Badloe over de finish komt ziet hij ook dat zijn tweede olympische gouden plak zijn laatste was. Hij beëindigt zijn windsurfcarrière en gaat naar huis, naar vrouw en kinderen. “Ik denk dat Dor al wel had bedacht dat dit zijn laatste traject naar de Spelen was, ongeacht of hij had gewonnen,” geeft Badloe aan. “Gezien zijn situatie kreeg thuis voor hem ook steeds meer prioriteit. Als hij degene was die de selectie had gewonnen, denk ik dat de Olympische Spelen zijn laatste toernooi was geworden.”

Rollen omgedraaid

Badloe gaat zich nu verder voorbereiden op de Olympische Spelen. Eerst even een maand in Nederland en rust nemen, vanaf april beginnen de trainingen weer. “Hoe we de komende periode precies gaan invullen is nog niet bekend, daar gaan we de komende tijd naar kijken. Wel blijft Dorian meetrainen als mijn trainingspartner.” Zo stoomt de tweevoudig Olympisch Kampioen zijn opvolger helemaal klaar tot en met de Spelen om daar, hopelijk, een gouden medaille te halen. Tegelijkertijd staat er ook al een ‘nieuwe Kiran’ klaar; windsurftalent Sil Hoekstra heeft de hele winter meegetraind met de heren. “Sil kun je zeker de nieuwe Kiran noemen, hij heeft veel talent en veel passie voor windsurfen. Hij staat precies op het punt waar ik stond toen ik met Dor ging trainen. Super talentvol, maar nog zonder ervaring. Door hem nu in onze trainingsgroep op te nemen, kunnen we zijn ervaring ook kickstarten en hoeft hij niet alles zelf uit te vinden. Ik hoop dat Sil dezelfde passie als ik heeft en gewoon door blijft gaan. Voor mij is het dan zaak om zoveel mogelijk Olympische Spelen mee te maken, totdat Sil mij voorbij vaart.” Zo blijft de cyclus voor de windsurfers continu doorgaan.

Windfoilen in Parijs 2024

Kiran Badloe aan het windfoilen op de Medemblik Regatta
Kiran op de foils tijdens de Medemblik Regatta 2019 – Foto: Sander van der Borch

Die toekomstige Spelen laten wel enige verandering zien: Badloe zal in Tokio voor de laatste keer op de RS:X staan. “Daarna gaan we foilen!” Badloe heeft samen met van Rijsselberghe en hun coach Aaron McIntosh campagne gevoerd om het windfoilen Olympisch te maken. “We zijn superblij dat World Sailing achter deze keus staat. Het is nieuw, uitdagend en snel. Voor iedereen betekent het dat we weer op nul beginnen. We moeten weer door een heel traject om het materiaal goed te leren kennen en van daaruit plannen maken. En we zijn niet de eerste; het foilen is al sinds 2015 een dingetje in de windsurfwereld. Er zijn zeker al surfers die hier verder mee zijn.”

“Maar eerst nog één keer op de RS:X,” besluit Badloe.

Headerfoto: Sander van der Borch

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.