Proeven van het zeilen op het hoogste niveau

Deze week laten Bart Lambriex en Pim van Vugt zich zien in de 49er klasse. Afgelopen winter plaatsen ze zich nog als laatste Nederlandse zeilteam voor de Olympische Spelen. Nu zeilen ze als underdog een sterk toernooi in Tokio.

Door Natasha Smit | 29 juli 2021

Bart Lambriex en Pim van Vugt 49er

Proeven van het zeilen op het hoogste niveau

Door Natasha Smit | 29 juli 2021

Advertentie

Ze zeilen nog maar vier jaar samen en toch doen Bart Lambriex (22) en Pim van Vugt (26) deze week gewoon mee aan de Olympische Spelen in Tokio. De twee jonge zeilers hebben zich in een mum van tijd opgewerkt naar de top van de 49er klasse en gaan in de baai van Enoshima de strijd aan met de wereldtop.

Coverfoto: Richard Langdon/Ocean Images.

Vergeleken met de andere zeilers uit het Nederlands team komen Bart Lambriex en Pim van Vugt 49er zeilers misschien nog maar net kijken. Ze hebben nog geen wereldtitel op hun naam staan zoals Marit Bouwmeester of Kiran Badloe. Maar dankzij hun goede focus en hard trainen komt het zeilduo wel steeds dichtbij.

Underdog van de zeilploeg

“Ik denk dat andere mensen ons wel als underdog zien”, meent Lambriex, die in Heemstede is opgegroeid. “We zeilen hier tussen de Denen, Kroaten en Nieuw-Zeelanders die allemaal al eens wereld- of olympisch kampioen waren. Veel van die mannen zeilen al tien jaar samen, terwijl wij nog maar twee jaar samen in een bootje zitten. We hebben echter een snelle leercurve en komen steeds dichterbij. Momenteel staan we zelfs derde op de wereldranglijst. De concurrentie in de 49er is groot en het niveau is hoog. Het olympisch toernooi is in onze klasse gewoon razend spannend.’’

Zo eindigde het zeilduo in race vijf vanochtend op de vijfde plaats en in race zes werden de twee jonge zeilers zevende. Gister werden ze in de tweede race nog knap tweede achter de Spanjaarden Diego Botin le Chever en Lago Lopez Marra. Een knappe prestatie voor de twee zeilers die in Tokio hun debuut maken op de Olympische spelen.

Uitslagen Olympische Spelen 49er
Bart Lambriex en Pim van Vugt in actie op de Olympische Spelen
Foto: Sailing Energy / World Sailing

Mentaal veel leren in Tokio

“Natuurlijk hebben we ook wel eens een wedstrijd gewonnen”, zegt Lambriex. “Zo was ik al eens wereldkampioen bij de jeugd. Maar bij zo’n belangrijk toernooi als de Olympische Spelen ligt de druk zoveel hoger dan we gewend zijn en daar moeten we mee om leren gaan. Ik denk dat we mentaal echt moeten leren om dit soort wedstrijden te winnen. Dat soort druk zelf voelen en daarmee om leren gaan. Bij vlagen gaat dat best goed en op andere momenten moeten we nog veel leren.”

Waar Lambriex de boot stuurt en de tactiek uitzet, heeft Van Vugt de schoten in handen. Hij moet ervoor zorgen dat de boot hard gaat. “We vullen elkaar goed aan”, zegt hij. “Bart is wel meer het brein achter onze boot, maar ik begrijp goed wat hij doet. We hebben allebei onze taken en die voeren we zo goed mogelijk uit. Zo zorgen we er samen voor dat onze boot zo hard en slim mogelijk door het veld heen gaat.”

In de eerste race stelde het zeilduo nog wat teleur en eindigde als veertiende. Van Vugt: “Deze lastige omstandigheden in Tokio hadden we wel verwacht. Het voelt als een normale wedstrijd. Er hangt alleen een grote helikopter boven je hoofd, dus we moesten wat harder praten. De eerste race hadden we wind van de kant. Onze start was niet best, maar daarna hebben we ons aardig hersteld. Daarna draaide de wind echter ineens en werd de race afgelast.”

“Later zijn we nog een race gestart en die begonnen we goed. In het tweede rondje hebben we echter teveel verloren. De snelheid en onze lijn was niet goed. We raakten de boei en daardoor moesten we nog een rondje draaien. Dat moeten we in de andere races niet meer doen.”

Eerste Nederlandse 49er op de Spelen

De twee mannen zijn de eerste Nederlanders die met de 49er naar de Olympische Spelen toe gaan. De spectaculaire zeilklasse werd pas in 2017 door het Watersportverbond opgepakt en toegevoegd aan het talentenprogramma. “Samen met een paar andere jongens zijn we in een opleidingstraject terecht gekomen. Onze Engelse coach Rick Peacock heeft ons de kneepjes van het zeilen in de 49er bijgebracht. Het is fijn dat het Watersportverbond die kennis uit Engeland erbij gehaald. Rick heeft vroeger ook op topniveau gezeild en zo hebben we veel van hem geleerd.”

Bart Lambriex en Pim van Vugt 49er
Bart Lambriex en Pim van Vugt met coach Rick Peacock
Foto: Richard Langdon/Ocean Images.

“Toch had ik ook het gevoel dat we het wiel zelf uit moesten vinden”, meent Lambriex. “Het racen in de 49er is echt anders dan in de klassieke zeilboten. Het gaat zoveel harder en wij kunnen niet zes keer overstag. We hebben het zeilen in de 49er onszelf eigen moeten maken en dat was niet altijd gemakkelijk. Het niveau in de 49er ligt hoog en de top 50 van de wereld gaat allemaal even hard. We moeten op de top van ons kunnen zeilen om die andere jongens te kunnen verslaan.”

Na zes races zijn Van Vugt en Lambriex nu terug te vinden op de vijfde plaats. De veertiende plaats van de eerste race mogen ze wegstrepen en zo hebben ze met nog zes races te gaan nog steeds kans om het podium te halen.

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.