470 zeilsters op trainingskamp in het buitenland

Afrodite Zegers en Lobke Berkhout zijn voor het eerst weer op trainingskamp in het buitenland. Het eerste team van TeamNL zeilen die mocht afreizen naar het buitenland. Het is voor de dames een mooi meetmoment om te kijken waar ze nu staan in hun voorbereidingen op de Spelen van Tokio 2021.

Door Anke Haadsma | 14 augustus 2020

Afrodite Zegers en Lobke Berkhout 470 zeilsters TeamNL

470 zeilsters op trainingskamp in het buitenland

Door Anke Haadsma | 14 augustus 2020

Advertentie

Voor het eerst sinds het COVID-19 virus Nederland in lockdown hield, zijn de olympische 470-zeilsters weer naar het buitenland voor een trainingskamp. Lobke Berkhout en Afrodite Zegers vertrokken naar Santander in Spanje, nadat ze maandenlang in Medemblik en Scheveningen hebben getraind. Lobke praat ons bij over hun trainingen in de afgelopen maanden en dit trainingskamp.

“We zijn heel blij om weer in het buitenland te varen. We zitten nu in Santander, dat is in Noord-Spanje. De Spanjaarden hebben hier hun nationaal trainingscentrum waar wij zijn uitgenodigd. Naast ons team is er ook een aantal Duitse boten, een Israelisch team, de Spanjaarden natuurlijk en ook de Zweedse mannen komen nog deze kant op. In totaal zullen we hier met zo’n vijftien boten varen. Dat is heel fijn want zo kunnen we ook lekker wat oefenwedstrijden varen.”

Lobke Berkhout olympische 470 zeilster
Lobke Berkhout bij de boot in Scheveningen. Foto: Sander van der Borch

Halverwege maart ontvluchtte het duo Spanje nog. Een plotselinge noodtoestand vanwege COVID-19 zorgde ervoor dat de Nederlandse zeilers halsoverkop het eiland Mallorca moesten verlaten. De NOS maakte er een item van, bekijk dit item hier.

Nog een jaar langer door

Lobke: “De Spelen zouden die zomer plaatsvinden; het hele voorjaar stond voor ons nog in het teken van de voorbereiding hiervoor. Op het moment dat al die wedstrijden werden afgelast, hadden wij wel zoiets van ‘als we nu moeten starten in Tokio, waar staan we dan?'” Afrodite en Lobke varen sinds november 2018 samen. Lobke had in november 2012 eigenlijk te kennen gegeven een punt te zetten achter haar carrière, maar toen Afrodite haar vroeg met haar te varen, besloot ze toch nog één olympische campagne mee te doen.

“Geen moment gedacht om te stoppen”

Lobke Berkhout

Nu de Spelen een jaar zijn uitgesteld, moet Lobke ook nog een jaar door. “Ik heb ook geen moment gedacht om te stoppen,” geeft Lobke aan. Een reden voor haar om te stoppen zou haar dochtertje zijn. Die zou ze dan opnieuw lange tijd moeten missen. “We hebben nu ook zo’n lange tijd in Nederland gevaren. Ik kon daardoor ook veel tijd met mijn dochter doorbrengen. Als het nog twee jaar zou zijn, zou het misschien wel anders zijn geweest. Nu voelt het wel goed, het is nu nog maar een jaar. En dat extra jaar kunnen wij wel goed gebruiken.”

Goede periode in Nederland

Sinds half maart hebben de 470 zeilsters in Nederland getraind. “We hebben een goede periode in Nederland gehad. We begonnen met trainen in Medemblik. Toen de regels iets versoepelden zijn we in Scheveningen gaan trainen. Een deel van onze trainingen deden we samen met Nicholas Heiner (Een Finn zeiler, red.). Hij was ook alleen aan het varen, en we konden het goed met elkaar combineren. Met name wedstrijdsituaties zoals starten en finishen op voordewindse rakken konden we goed samen oefenen, al gaf dat wel een vertekend beeld: Toen het weer mocht hebben we een Duits team uitgenodigd hier in Scheveningen te komen trainen met ons. We dachten op een gegeven moment dat we een goede snelheid hadden, maar wij bleken toch nog niet zo snel te zijn hoor!”

Afrodite Zegers olympische 470 zeilster.
Afrodite Zegers tijdens trainingen in Scheveningen. Foto: Sander van der Borch

Het duo wordt getraind door de Griekse Kostas Trigonis. Hij kon twee maanden niet naar Nederland reizen vanuit Griekenland en gaf coaching via digitale sessies. “We hebben Annemieke Bes gevraagd ons te trainen, zij had continu contact met Kostas en stuurde hem videomateriaal van onze trainingen. Iedere week hadden wij dan een zoomsessie met Kostas die al die beelden had geanalyseerd en ons weer feedback gaf.” Inmiddels worden de 470 zeilsters weer door Kostas zelf getraind en is hij nu ook naar Santander afgereisd.

Hoewel de periode thuis goed is bevallen, is Lobke ook blij weer in het buitenland te kunnen varen. “We trainden thuis op het trainingscentrum met het hele zeilteam, dat is heel leuk, maar ook best druk. En iedere dag ging ik gewoon naar huis, naar mijn dochter. Dat is heel fijn, maar nu in het buitenland ben je meer geïsoleerd en kun je je volledig richten op het zeilen.”

“Nu we hier met een grote groep trainen kunnen we goed kijken waar we nu staan na de Corona-periode

Lobke Berkhout

Meer consistentie en goede golven in Santander

Het duo wil in Santander met name trainen op meer consistentie. “We hebben voordat COVID-19 uitbrak goede resultaten geboekt, maar we zijn niet consistent genoeg. We hebben momenten dat we heel hard gaan en goede dingen doen. Maar dat gebeurt vaak als we net de knop om moesten zetten, afgelopen trainingsperiode was dat bijvoorbeeld nadat we eraf waren gevaren door het Duitse team die gewoon echt nog sneller waren, met name in licht weer. Nu we hier met een grote groep trainen kunnen we ook goed kijken waar we nu staan na de Corona-periode.”

Santander is een goede locatie in voorbereiding op de Spelen in Tokio volgend jaar legt Lobke uit. “We hopen dat we veel wind en hoge golven krijgen. Die zijn hier vergelijkbaar met de omstandigheden in Enoshima, Japan, volgend jaar. Het is op dit moment aflandige wind, dus die golven zijn er nog niet.” Afrodite en Lobke zijn in Santander tot 27 augustus. Wij helpen ze hopen dat die golven nog komen.

Coverfoto: Sander van der Borch

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.