Europees Kampioen na bijna fataal zeilongeluk

Het was een bijzondere week voor de Nederlandse 49erFX squad. Een Europees Kampioenschap waar de Nederlandse Odile en Elise winnen nadat ze een bijna fataal zeilongeluk hadden.

Door Anke Haadsma | 20 september 2021

Europees Kampioen 49erFX Team Allianz

Europees Kampioen na bijna fataal zeilongeluk

Door Anke Haadsma | 20 september 2021

Advertentie

Europees Kampioen worden, enkele dagen nadat je een bijna fataal zeilongeluk beleeft op het water. Het overkomt Odile van Aanholt, zij werd op de tweede dag van het toernooi met een touw om haar nek de lucht in gegooid. Desondanks maakte ze het evenement samen met bemanning Elise de Ruijter af en werden ze zelfs Europees Kampioen in de 49erFX.

Headerfoto: Nikos Pantis

Na het winnen van de titel, geeft Odile de volgende reactie over het ongeluk: “We hebben een hele gekke week gehad. Op de tweede dag heb ik een ongeluk gehad waar ik met een touw om mijn nek in de lucht ben gegooid. Ik ben gewoon heel erg blij dat ik er nog ben. En dat neem ik ook mee van het evenement. Gewoon heel erg dankbaar voor wat ik mag doen, met alle mooie mensen om me heen.”

Odile van Aanholt Team Allianz - Europees Kampioen 49erFX bijna fataal zeilongeluk
Odile van Aanholt, stuurvrouw 49erFX, beleeft bijna fataal zeilongeluk tijdens EK
Foto: Richard Langdon/Ocean Images.

Bijna fataal zeilongeluk

Het gebeurde op de tweede dag van het toernooi, in de tweede race. Odile en Elise voeren bij de bovenboei waar ze in aanraking kwamen met een van de tegenstanders. Deze kwam bovenlangs aanvaren, maar hield geen ruimte voor de Nederlandse boot. Bij de bovenboei waren beide teams bezig met het hijsen van de spinnaker voor het volgende rak naar de benedenboei. Aangezien de tegenstander niet genoeg ruimte gaf, kwam deze in de Nederlandse spinnaker gevaren.

De lijn waarmee de spinnaker naar binnen wordt gehaald, kwam hierbij om de nek van Odile te zitten. Zij werd van haar boot geslingerd, met dat touw dus om haar nek. Gelukkig sloeg de boot om waardoor de spanning van deze lijn sloeg en kreeg Odile de kans zich in het water weer te bevrijdden.

Haar coach, Kaj Böcker, kwam het wedstrijdveld ingevaren voor het geval ze assistentie nodig hadden. “In alle jaren dat ik actief ben in de zeilsport, heb ik zoiets nog nooit meegemaakt. Het is de eerste keer in mijn carrière als coach dat ik het wedstrijdveld ben ingevaren om assistentie te verlenen.”

Odile en Elise wisten deze race vervolgens nog te finishen, hoewel Odile behoorlijk getraumatiseerd aan boord zat. Zowel mentaal als fysiek. Eenmaal aan land is ze door de eerste hulp dan ook onder handen genomen en naar het ziekenhuis gebracht voor een check up. Kaj vroeg intussen een redress aan voor deze race, en kreeg deze vervolgens ook. Hiermee kreeg het duo compensatie voor de slechte score in deze race.

49erFX bijna fataal ongeluk Odile van Aanholt
Odile klimt terug in de boot na het ongeluk.
Foto: Nikos Pantis

Extra bijzondere Europese titel

Deze titel is overigens nog eens zo bijzonder, omdat Odile en Elise helemaal geen vast team zijn. Sterker nog, het was hun eerste evenement samen. Odile vaart normaal gesproken samen met Emma Siewers. Elise vaart met haar stuurvrouw Willemijn Offerman. Maar deze beide dames zijn geblesseerd.

Odile: “Het voelt wel een beetje gek om dit zonder onze vaste partners te doen want ze zijn natuurlijk ook onderdeel van dit team. Zo voelde het ook deze week, we hebben het als team heel goed gedaan. We zijn goed bij elkaar gebleven, veel rust gehouden en daarmee uiteindelijk met meer dan 30 punten voorsprong gewonnen. Dus ja eigenlijk heel, heel blij en heel veel emotie en ja heel dankbaar om dit allemaal te mogen ervaren.”

Highlights en winnaars van de finale dag van het toernooi met de 49er, 49erFX en Nacra 17

Duidelijk signaal richting Olympische Spelen 2024

Met deze titel geven Odile en Elise een duidelijk signaal af op weg naar Parijs 2024 en het WK 2021 in november van dit jaar in Oman. De absolute wereldtop ontbrak wel op dit EK. Dit vanwege de korte periode na de Spelen in Tokio. Maar het Nederlandse duo bleek oppermachtig op een toernooit dat werd gekenmerkt door weinig win en variabele condities. Dit is te zien in het hoge aantal punten in de einduitslag over de hele linie. De Europees Kampioenen klimmen na die bijna fatale tweede dag, naar een tweede plaats. Twee dagen later pakken ze de leiding met maar liefst 20 punten voorsprong. Deze voorsprong geven ze niet meer weg, waarop ze zich nu dus Europees Kampioen mogen noemen.

Bekijk de volledige uitslagen van het toernooi hier

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.