Drama direct na de start in Den Haag

Een aanvaring tussen 11th Hour Racing Team en GUYOT environment Team Europe na de start in Den Haag.

Door Anke Haadsma | 15 juni 2023

11th hour racing in botsing met guyot team europe

Drama direct na de start in Den Haag

Door Anke Haadsma | 15 juni 2023

Advertentie

Donderdag 15 juni om 18.15 uur werd het startschot van de zesde en laatste etappe gegeven voor de IMOCA-klasse in The Ocean Race. Nog geen 20 minuten na die start kwamen 11th Hour Racing en GUYOT environment Team Europe met elkaar in aanvaring. Er zijn hierbij geen gewonden gevallen, maar de schade aan beide boten is zo groot dat ze terug naar de haven zijn gesleept.

Op de beelden te zien lag 11th Hour Racing over bakboord. GUYOT had net Team Malizia ingehaald en voeren over stuurboord op het Amerikaanse team af. Met de botsing tot gevolg.

Benjamin Dutreux, schipper van GUYOT, geeft toe 11th Hour te laat te hebben gezien. “Zij verschenen ineens voor ons, op dat moment was het onmogelijk deze aanvaring te vermijden. Ik neem alle verantwoordelijkheid. Het is zeker onze fout.”

Charlie Enright, schipper van 11th Hour, geeft aan dat hij een aanvaring nog probeerde te voorkomen. “Dit is duidelijk een enorm ongelukkige situatie. We waren overstag gegaan en hadden ruimte. Ik wil niet speculeren, maar het lijkt erop dat de andere boot ons niet heeft gezien.”

“Ongelukken gebeuren en ik weet zeker dat zij er niet op uit waren ons uit de race te halen. Zij willen net zo goed geen aanvaring en de race moeten verlaten. We gaan kijken hoe dit verder ontwikkeld. Het is niet voorbij, tot het voorbij is. ‘We gaan alles op alles zetten, Whatever it takes, we will figure it out.

GUYOT heeft aangegeven de race te verlaten en 11th Hour Racing Team te assisteren zodat zij de race alsnog uit kunnen varen.

De schippers ontmoeten elkaar op de steiger, Dutreux biedt zijn hulp aan aan Enright en zijn team.
Foto: Felix Diemer / GUYOT environnement – Team Europe

Mocht de boot gerepareerd kunnen worden, dan bestaat de kans dat ze alsnog van start gaan. 11th Hour Racing zal er baat bij hebben toch nog te kunnen starten. Zij leiden momenteel het klassement aan. Met twee punten verschil op Holcim-PRB, die overigens een fantastische start had en al snel een gat sloeg met de rest van de vloot, lagen ze redelijk comfortabel in de race.

Voor GUYOT is de hele race al een rollercoaster geweest. In de monsteretappe, van Kaapstad naar Itajai, Brazilië, moesten ze de etappe verlaten vanwege een kapotte hul. Ze wisten dit defect te repareren en verschenen in Itajai weer aan de start. Op weg naar Newport brak hun mast en moesten ze opnieuw de etappe verlaten. Om de mast te repareren moesten ze terug naar Europa, hier konden ze de reservemast van 11th Hour Racing overnemen. In Aarhus zagen we ze weer aan de start. Zij staan laatste in het klassement, en hebben om 20.30 uur dus aangegeven uit de race te stappen.

Hou voor actuele informatie de website van The Ocean Race zelf in de gaten. Zij komen hier met updates

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.