Advertentie
Voor de 15e keer wordt er op de Zuidkolk in Delft fanatiek gematchracet tijdens de Slag om Delft. Waar het voorheen allemaal op één dag gebeurde, besloot Broach, de organiserende Delftse studentenzeilvereniging, om het evenement in dit lustrumjaar twee dagen te laten duren. Een goede set. De vele wedstrijden waren in het weekend van 7 en 8 maart 2020 wederom een spektakel voor zeilers én toeschouwers.
Matchraces met J/22
De Zuidkolk is maar klein. Niet bepaald het soort water waar je matchraces zou verwachten in zeilboten van krap zeven meter. De Zuidkolk wordt omgeven door stevige kademuren en wat steigers. Ruimte om uit te wijken is er niet. Boem is echt ho. En bij matchracen wil het nog wel eens krap worden. Anders dan bij racen met meerdere boten, varen er bij het matchracen steeds twee boten een wedstrijd tegen elkaar. Op vijf minuten voor het startsignaal wordt het spannend, dan begint de pre-start, waarbij de boten vechten om de beste positie op het water. De protesten vliegen over en weer en de umpire is druk in de weer met zijn vlaggen om de protesten toe te kennen of af te keuren. Als een protest eenmaal is goedgekeurd heeft het benadeelde team er een flinke klus aan om op zo’n kleine baan de opgelopen achterstand weer in te halen.
Na 22 races is dag één aan zijn eind. Op dag twee komt de finale en dus de benoeming van de ‘Koning van de Kolk’, steeds dichterbij. Het veld dunt langzaam maar zeker uit. Tegen half 4 zijn de halve finales verzeild en maken de finalisten zich klaar voor een ‘best of three’.
Finale Slag om Delft: Broer tegen zus
Als de halve finales zijn geweest, wordt duidelijk dat de eindstrijd tussen Team OldiColk en Team RSZV zal gaan. Coen de Vries, stuurman van Team OldiColk, moet het met zijn bemanning opnemen tegen zijn zus Lizet van Team RSZV. Het zoemt op de kade: dit maakt het extra spannend! Op de kade staat ook de moeder van Coen en Lizet te kijken naar het schouwspel op het water. Eén van haar kinderen wint sowieso, de ander verliest. Ze staat zichtbaar te genieten.
De eerste finalepot is spannend. Coen, Derk en Olivier weten een kleine voorsprong te bemachtigen en houden die vast tot aan de finish: 1-0. De tweede pot lijken ze ook te gaan pakken, maar door een tactisch protest vlak voor het laatste rak weten Lizet, Coen (Leeman) en Oscar een derde ronde af te dwingen. Broer Coen is not amused en is het niet eens met de umpire, maar neemt zijn verlies. De laatste wedstrijd is bepalend en het eerste rak is spannend. Team RSZV ligt aardig gunstig, maar de wind is hen minder gunstig gezind. Team OldiColk maakt snelheid en vaart uiteindelijk als winnaar over de streep. Zij mogen zich ‘Koning van de Kolk’ noemen.
“Van je broer verliezen is nooit leuk”
“Het was stressvol, maar wel heel leuk!” Zegt Coen de Vries na afloop. Zijn team voer voor het eerst in deze samenstelling en dat pakte goed uit. Coen deed eerder al een keer mee aan de Slag om Delft, maar won nog nooit. Maar winnen was niet gemakkelijk: “De wind doet in zo’n omgeving heel raar en dat maakt het onvoorspelbaar. Tijdens de derde pot durfde ik er wel in te geloven. Omdat we broer en zus zijn, werden we wat competitief. We zijn dan makkelijker wat feller tegen elkaar en dat bleek ook op het water.” Lizet vertelt na de finish dat ze niet eerder heeft gematchracet. Ondanks een knappe prestatie, baalt zus Lizet flink: “We varen wel vaker tegen elkaar. Van je broer verliezen is nooit leuk.”
Uitslag Slag om Delft
De podiumplaatsen werden ingenomen door de volgende teams:
- Team OldiColk: Coen de Vries, Derk Hillege & Olivier den Ouden
- Team RSZV Campagneteam: Lizet de Vries, Coen Leeman & Oscar Kortenhorst
- Team DutchWave: Bart Lambriex, Pim van Vugt & Robin Jacob
Van harte!
Over Broach
Met voorzitter Vince van Deursen en Slag om Delft-commissielid Merle Meinhardt praten we over de Delftse vereniging: Vince: “Broach is nu 18 jaar. We zijn de enige zeilvereniging voor studenten die zich volledig focust op wedstrijzeilen. We hebben zo’n 160 leden en zeker 60 daarvan zeilt actief. We begonnen met drie J/22’s en in de jaren daarna kwamen er boten bij en gingen er weer boten weg. We zoeken een vloot die past bij de wensen van de leden. Nu hebben we nog altijd drie J/22’s, maar ook twee RS500’s en een SB20. Met de Slag om Delft laten we aan zeilers, studenten, Delftenaren, ouders en kinderen zien wat we allemaal doen. Ook dit is een studentenvereniging!”
Merle knikt instemmend. “Toen ik ging studeren, werd ik meteen lid van Broach. Er zijn actieve ‘campagneteams’, maar ook teams die wat meer recreatief zeilen. Je vaart met alle jaarlagen en zo kun je van iedereen leren. Tijdens de Slag om Delft zie je ook zeilers van verschillende niveaus. Er komen ook topzeilers op af. Met die onvoorspelbare wind is het spannend, ook voor het publiek. Per dag staan denk ik zo’n 100 toeschouwers op de kade. Die zitten met hun neus bovenop op de actie!”
Beeld: Riemer Witteveen
Wil je dat Zeilwereld ook op jouw evenement langskomt voor een verslag? Neem contact met ons op!