César Sierhuis in de spotlight

In het Laser circuit kent nagenoeg iedereen hem wel. César Sierhuis zeilt sinds zijn jonge jaren in kleine bootjes en al sinds 1986 in de Laser. In die tijd heeft hij ongeveer iedere wedstrijd in Nederland wel gevaren, en ook binnen Europa kent hij de meeste wedstrijdwateren goed.

Door Redactie | 25 maart 2020

Spotlight Cesar Sierhuis

César Sierhuis in de spotlight

Door Redactie | 25 maart 2020

Advertentie

Als jongetje wilde hij liever op de brommer crossen, maar stapte toch in de zeilboot. Een echte ‘kleinebootjeszeiler’ met een duidelijke passie voor de sport. Eventjes in een tweemansboot samen met zijn broer, maar al snel in een eenmansboot. Menig Laser zeiler heeft wel tegen hem gevaren. We zetten César Sierhuis in de spotlight.

Hoe oud was jij toen je voor het eerst begon met zeilen en waarom koos je voor zeilen?

Ik was 12 jaar en wilde net als mijn vrienden een crossbrommer hebben. Mijn moeder, een zeilster, vroeg of ik niet eerst een zeilboot wilde proberen. Die zeilboot (een Piraatje) kon ik krijgen, de crossbrommer moest ik zelf kopen. Ik koos dus eerst maar het gratis alternatief. Vanaf dat moment, tot op de dag van vandaag, ben ik daar niet meer uit weg te slaan.

César Sierhuis
Tijdens het Nederlands Kampioenschap in ‘gevecht’ met Serge Kats. Foto: Klaas Wiersma

Waarom zeil je een Laser?

Na het Piraatje heb ik heel even samen met mijn broer in de Flying Junior gezeild. Maar toen hij als het regende in zijn bed bleef liggen, wist ik snel dat ik een eenmansboot moest zeilen. Eerst heb ik 10 jaar met veel plezier in de Europe gezeild met heel goede zeilers zoals Kim Tan, Martin Koning, Lennart Cnossen, Serge Kats en Wessel van Leeuwen, om er een paar te noemen. Ik had als student niet veel geld en toen ‘de materiaalslag’ met carbon masten zijn intrede in de Europe klasse deed, ben ik in 1986 overgestapt naar de ‘One Design Laser’.

Wat is de naam van je boot en heeft deze nog een speciale betekenis?

Cleopatra. Omdat ik César heet en sommige wedstrijdorganisaties willen dat mijn boot een naam heeft.

Wat is je volgende grote investering aan je boot?

Als lid van de Interim Advisory Board van de recent opgerichte ‘The Laser Class ga ik veel tijd investeren om alle Lasers met een zeilnummer lager dan 217250 te behoeden voor foute beslissingen van het huidige ILCA-bestuur. Als de Laser zeilers nu niet snel ingrijpen, dan wordt hun huidige Laser op zeer korte termijn obsolete. Het huidige ILCA-management neemt namelijk geen democratische besluiten over de acceptatie van snellere ILCA-goedgekeurde rompen, masten en zeilen. Als wij niets doen zullen de Laser zeilers een nieuwe ‘ILCA-boot’ moeten kopen om voor in het veld mee te kunnen komen.

Hoewel ik liever zeil, doe ik dit omdat ik vind dat een goede zeiler -net als in de afgelopen 50 jaar- met een oude boot wedstrijden moet kunnen winnen. Dat is altijd de kracht van Laser One Design geweest en dat geef ik graag door aan de volgende generatie.

Hoeveel dagen per maand zeil je?

Gemiddeld over het zeilseizoen (maart – december) zo’n 10 dagen. In ieder geval iedere vrijdagavond bij mijn vereniging, De Doordrijvers, op het Kinselmeer. Daarnaast wedstrijden in het weekend en tijdens vakanties op de Club, Nationaal en Europees. Ik zeil graag in mijn eigen boot en slaap (nog steeds) graag in mijn auto. Buiten Europa ben ik nog niet geweest.

César Sierhuis tijdens het WK Master 2019
Tijdens het WK Master 2019. Foto: Thom Touw

Welke wedstrijd vaar je graag en waarom?

De IJsberen op Hillegersberg en de Boterletter op Kralingen omdat ik een ‘winddraaiingen’-zeiler ben. Dan hoef ik niet zo hard te hangen.

Daarnaast alle Laser Master evenementen, omdat die de perfecte combinatie vormen tussen goede competitie op het water en veel gezelligheid op de kant.

Wat is de mooiste plek waar je ooit hebt gevaren?

Ik vind Roses in Spanje de beste locatie. Goede club, genoeg plek op het strand voor alle boten, Spaanse gastvrijheid en op een redelijke afstand van Nederland.

Waar wil je graag nog een keer varen, of aan welke wedstrijd wil je graag een keer meedoen?

Ik hoop nog lang aan alle wedstrijden die ik de afgelopen 40 jaar heb gezeild mee te doen. Daar is mijn lichaam het helaas niet meer helemaal mee eens.

Wat vind jij nu echt een handige accessoire in het zeilen die je veel gebruikt?

Tja, ik durf het bijna niet te zeggen…. Ik heb recent een ‘Trolly Sling’ gekocht, waardoor ik mijn Laser heel simpel alleen op mijn trolly kan trekken zonder de pezen in mijn schouders nog verder af te scheuren. Had ik veel eerder moeten doen, maar ja, Laser zeilers zijn geen mietjes. Tenminste, dat denk je als je nog niets mankeert.

Heb je nog een gouden tip aan de lezers van Zeilwereld?

Zeilen en zeker in de Laser, doet alleen pijn als je niet of onvoldoende getraind bent. Daarbij hoef je niet als een beest in de sportschool tekeer te gaan. Zorg dat je gezond blijft door iedere dag minimaal een half uur te bewegen en ga daarnaast minimaal twee keer per week de sportschool in om alle spieren in je lichaam te trainen. Let er daarbij op dat je zowel de spieren aan de voorkant als aan de achterkant van je lichaam traint. Ik heb jaren gedacht dat dat niet nodig was en alleen de voorkant getraind, waardoor ik veel lichamelijke klachten kreeg.

Wil jij net als César Sierhuis een keer in de spotlight?

Ben jij net als César Sierhuis gek op zeilen en wil je ook eens op deze plek in de spotlight staan? Of ken je een zeiler die best een in de spotlight mag komen? Stuur jouw contactgegevens naar redactie@zeilwereld.nl, of vul het formulier onder deze link in.

Alle spotlight artikelen lezen op Zeilwereld? Kijk op deze pagina!

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.