Dart 18 kent steeds meer stuurvrouwen

Weinig wind maar wel wedstrijden varen. Dart 18 zeilers uit heel Nederland konden hun hart ophalen tijdens het Dart 18 event in Scheveningen. Wij spraken twee deelnemers over het evenement en over zeilen op deze catamaran.

Door Anke Haadsma | 14 juli 2021

Dart 18 event HKZV

Dart 18 kent steeds meer stuurvrouwen

Door Anke Haadsma | 14 juli 2021

Advertentie

De Haagsche Kustzeilvereniging (HKZV) wist na maanden van voorbereidingen eindelijk weer een mooi evenement neer te zetten. Zeilers uit het hele land reisden op 10 en 11 juli 2021 met hun Dart 18 af naar de kustplaats voor een aantal mooie wedstrijden op zee.

Een Dart 18 is een internationale catamaran klasse waarmee zowel op zee als op binnenwateren wordt gevaren. Van de 38 deelnemende boten in dit Dart 18 event voeren er 7 vrouwenteams mee en vier boten met een stuurvrouw. Dat laatste is een trend die steeds verder voortzet in deze klasse. Nicolette van Gorp is hier zelf ervaringsdeskundige in.

“Ik zeil al sinds 1993 in de Dart 18, toen ik hier begon was ik altijd bemanning. Had ook lange tijd geen eigen boot of vast zeilmaatje. Hoewel ik het superleuk vond, was het ook wel intensief. Als je wedstrijden vaart ben je altijd samen onderweg.”

Van bemanning naar stuurvrouw

Voor Nicolette lag de oplossing dichtbij, zij ging samen met haar vriend varen. “Hij is eigenlijk een surfer, dat maakt het wel makkelijk omdat hij de wind en het spelletje wel kent. Hij bemant en vanuit de trapeze kan hij heel goed de tactiek en het groot zeil doen. Ik focus me dan op het sturen. Je ziet dit ook steeds meer in onze klasse, dat de vrouw gaat sturen en de man in de trapeze staat. Hij bedient dan ook het grootzeil, wat een hele logische verdeling is eigenlijk. Vanuit de trapeze kun je dit goed vanuit je knieën doen, als stuurvrouw blijf je altijd binnen de boot zitten.” Dat dit een gouden combinatie is voor dit duo, dat blijkt. Nicolette en haar vriend zijn de laatste twee jaar al Nederlands kampioen geworden. En ook afgelopen weekend wisten ze weer voor de vloot te blijven varen.

Dart 18 catamarans klaar voor de strijd Den Haag
Klaar voor de strijd aan de Haagse kust

In die vloot voer ook Marieke Fuijkschot met haar Franse zeilmaatje Alizee Malavart. Zij varen nog maar net samen, maar zijn best tevreden over hun optreden afgelopen weekend. “Ik heb zelf op verschillende catamarans gevaren. Afgelopen jaar kwam Alizee bij ons op de vereniging met haar Dart 18, toen ben ik bij haar opgestapt. Ik vind het wel een hele leuke boot vergeleken met anderen. Groot verschil is dat er maar 1 trapeze is en je vaart zonder spinnaker. Ook is het een echte eenheidsklasse waardoor het spel een stuk tactischer wordt.”

Enige vrouwenboot op de vereniging

Marieke en Alizee komen van de andere Haagse vereniging, de KZVS op het noorderstrand. Hier zijn zij de enige vrouwenboot, bij buurvereniging HKZV zagen ze al meer vrouwenboten. “We hebben het daar dit weekend ook wel over gehad en willen kijken of we vaker samen dingen kunnen doen. Bij ons op de vereniging organiseren we namelijk wekelijks een wedstrijdje, dit doen ze bij HKZV niet. Het leuke is, je vaart zo naar elkaar toe.”

Zowel Marieke als Nicolette hebben afgelopen weekend in ieder geval weer genoten van de wedstrijden, ondanks dat er weinig wind was. Nicolette: “Het laatste evenement dat we hebben gevaren was het Nederlands Kampioenschap in Medemblik afgelopen september. Wij zijn momenteel zelf ook bezig met trainen voor het WK in Frankrijk komende maand. Dan was dit evenement met deze omstandigheden wel heel fijn. Weinig wind en veel stroming betekende dat we veel tactisch moesten varen. In Frankrijk, La Rochelle, moeten we dat straks ook.”

Marieke en Alizee eindigen op een achtste plek: “Wij varen nog maar net samen, maar hebben we het toch best goed gedaan. Ik ben echt nog aan het leren op deze boot, zeker omdat je zonder spinnaker vaart, is het heel anders varen. De gewichtsverdeling is dan bijvoorbeeld gelijk al heel anders. Er was afgelopen weekend best een sterk veld, dan zijn wij al blij als we een beetje voorin mee kunnen komen.”

“Ik vond het sowieso heel leuk om eens tegen andere Dart 18 zeilers te varen. Bij ons op de vereniging zijn nog twee van deze boten, maar de eigenaren zijn pas net begonnen. Tijdens onze clubwedstrijden leggen wij het qua snelheid af tegen de andere catamaran klassen, in de rating doen we het dan best goed, maar we finishen altijd achteraan. Dan is zo’n eenheidsklasse wel veel leuker. Hopelijk kunnen we meer samen varen met de leden van de HKZV, het is leuk om op die manier ook je netwerk te vergroten.”

Dart 18 vrouwen
Een van de vrouwenboten van de HKZV, hier Eva Essers en Marlies van Driel

Van enkele romp naar dubbele rompen

Nicolette loopt al een stuk langer mee in het Dart 18 circuit. “Ik ben ooit begonnen in de Laser, maar toen was er nog niet een grote radiaal klasse en was ik eigenlijk te licht voor het standaard zeil. Op een gegeven moment kwam ik op een Dart 18 terecht, leek me eerst maar niets hoor, zeilen op twee van die rompen. Maar toen deed ik een wedstrijd mee, en werd ter plekke verliefd. Dat was in 1993, inmiddels ben ik voorzitter van de internationale klasse organisatie en heb ik veel vrienden gemaakt in deze klasse.”

“Het leuke aan de Dart klasse is dat het geen olympische boot is en eigenlijk zelfs een vrij ouderwetse boot. Er vaart een bepaalde groep zeilers op, op het water wordt er keihard gestreden en zit er ook echt een aardig niveau in, maar op de kant is het altijd vooral heel gezellig. Mijn vriend en ik hebben gelukkig ook wel dezelfde ambities, we willen altijd leren en beter worden, maar op het WK strijden we niet per se om de hoofdprijs. Op ons laatste WK eindigden we in de top 10, dan is ons doel nu wel de top 5 te halen. Het leukste is dan als je ook af en toe voor de toekomstige wereldkampioen weet te blijven.”

Dart 18 catamarans op het strand
Zonsondergang met een strand vol Dart 18 boten

WK Dart 18

Het WK Dart 18 vindt van 24 tot en met 30 juli plaats in La Rochelle, Frankrijk. Nicolette en haar vriend bereiden zich hier samen met twee andere Nederlandse boten op voor. Wij gaan ze volgen!

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.