Dubbel olympisch programma voor de Geus en Badloe

De olympische zeilploeg moest schakelen na het uitstellen van de Olympische Spelen in Tokio. Voor de RS:X windsurfers uit de ploeg betekent dit nieuws dat ze een dubbel programma moeten draaien op de RS:X én op de windfoil.

Door Anke Haadsma | 03 juni 2020

Dubbel olympisch programma

Dubbel olympisch programma voor de Geus en Badloe

Door Anke Haadsma | 03 juni 2020

Advertentie

De olympische zeilploeg moest even flink omschakelen na het uitstellen van de Olympische Spelen in Tokio. Intussen ziet de ploeg nieuwe kansen, maar ook is het een uitdaging met het oog op de Spelen van 2024, die zijn namelijk niet verplaatst. Met name voor RS:X surfers Lilian de Geus en Kiran Badloe komt er een flinke uitdaging, zij moeten een dubbel olympisch programma draaien. Na Tokio ruilen ze hun RS:X materiaal namelijk in voor de nieuwe windfoiling discipline. “De surfers die niet naar Tokio gaan, zullen nu al overstappen op het foilen”, denkt Lilian vooruit. “Daarmee hebben zij straks wel een voorsprong op ons.” Met ons, bedoelt ze alle olympische surfers die nog een jaar langer op de RS:X moeten varen omdat die Spelen een jaar zijn uitgesteld. “Ik heb er nu een paar campagnes op de RS:X op zitten, en ben wel toe aan iets nieuws. Dat windfoilen is nieuw, ik ben dan ook wel ban plan om na Tokio gewoon door te gaan. Al is het natuurlijk wel even afwachten hoe het in Tokio gaat volgend jaar.”
Lilian de Geus draait een dubbel olympisch programma

Lilian aan het trainen op de RS:X in Scheveningen. Foto: Sander van der Borch

Als we Lilian een aantal weken geleden hadden gevraagd of ze klaar was voor de Spelen, had ze volmondig ja gezegd. “Ik was er echt klaar voor, we hadden een goed programma staan. Ik vond het dan ook wel lastig om te horen dat de Spelen met een jaar werden verplaatst. De reden snap ik helemaal natuurlijk, maar ik was zo klaar voor 2020. Nu moeten we een jaar langer trainen, dat biedt zijn uitdagingen, met name wat betreft motivatie. Met mijn coach (Jacco Koops, red.) kijken we nu of we nog meer nieuwe dingen kunnen leren. We gaan dit jaar gewoon weer nieuwe stappen maken, daar heb ik wel zin in.” Ook Kiran was klaar voor de Spelen komende zomer. “Ik was nu goed in vorm, met een jaar extra hebben mijn concurrenten de kans zich op te werken naar mijn niveau. Maar tegelijkertijd heb ik ook een jaar extra om mijn foutjes te verbeteren. Het scheelt dat we de RS:X inmiddels heel goed kennen, ik hoef komend jaar dan ook niet 6 dagen lang, dag en nacht op de RS:X te staan. Daardoor heb ik komend jaar ook een aantal dagen per week de ruimte om het windfoilen te trainen. Maar mijn focus ligt natuurlijk op het einddoel: goud in Tokio, op de RS:X.”

Trainen in Coronatijd

Deze periode brengt sowieso de nodige uitdagingen met zich mee. Hoewel de sporters veel op het water te vinden zijn, is het trainen op een lager pitje komen te staan. Lilian: “Ik fiets nu heel veel en sta twee keer in de week op de RS:X. Dat is met name voor wat onderhoud werk. Het is wel leuk, ik train nu met Kiran en Sil (Hoekstra, red.), dat werkt voor mij wel motiverend. Die motivatie vinden vind ik nu wel lastig omdat we geen wedstrijden gepland hebben staan. Naast fietsen en die twee keer trainen op de RS:X ben ik veel op het water te vinden. Zo ben ik nu al aan het windfoilen, dat doe ik veel met mijn zus (Esther is haar tweelingzus). Ook hebben we het wingen helemaal ontdekt, dat is superleuk om te doen.” “Omdat onze coach, Aaron McIntosh, in Nieuw-Zeeland zit, trainen Sil en ik nu met Lilian en Jacco. Twee dagen per week op de RS:X, we draaien eigenlijk hetzelfde programma. Dus ook veel fietsen en verder vooral veel leuke dingen doen op het water.” Hieronder een video op Kiran’s Instagram account met de ‘Wingcrew’.

Programma komend jaar

“Ik denk niet dat er extreem veel RS:X wedstrijden worden gepland voor Tokio”, geeft Lilian aan. “Natuurlijk wel de belangrijke wedstrijden zoals het WK en EK. Ik zal dus wel de nodige uren op de RS:X blijven maken, maar moet me ook voorbereiden op het windfoilen. Het voordeel is dat het spelletje hetzelfde blijft. De tactiek bijvoorbeeld, kunnen we ook prima op de foil trainen.” Kiran: “Er staan nu in ieder geval twee wedstrijden gepland voor de RS:X. Het EK in Griekenland, deze stond afgelopen mei gepland, maar is verplaatst naar november. En het WK in China in mei volgend jaar. Of we hieraan mee gaan doen en met welke doelstelling weten we nog niet. Maar het is natuurlijk sowieso superleuk om straks weer een wedstrijd te varen. We gaan eind augustus misschien ook al wel meedoen met het WK windfoilen, dit is gelijk een mooie kans om te proeven aan het olympische materiaal.” Dat WK wordt namelijk gevaren met het olympische iQFoil materiaal.
Windfoilen Olympische Spelen 2024

Lilian aan het windfoilen op de Medemblik Regatta 2019. Foto: Sander van der Borch

Beginnen met een achterstand

Dat de concurrentie straks een voorsprong heeft op de olympische sporters, daar zijn ze niet heel bang voor. “Mijn concurrenten die niet naar Tokio gaan, hebben straks misschien wat meer uren ervaring op de windfoil. Aan het begin zullen we het daardoor denk ik wel wat lastiger hebben. Maar als wij fulltime gaan foilen en meer uren maken op de foil, zijn we hopelijk snel weer bij.” Kiran verwacht niet direct een achterstand te hebben op zijn concurrenten: “We foilen inmiddels al anderhalf jaar en hebben vorig jaar in het professionele windsurfcircuit (de PWA tour, red) ook al wat foil wedstrijden meegevaren. We komen nu al redelijk goed mee met de topjongens. Natuurlijk moeten we wel het materiaal en dergelijke weer opnieuw ontdekken, maar het spelletje blijft hetzelfde.” De voorbereidingen op de Spelen van 2024 zullen vanaf volgende week nog meer vorm krijgen. Dan krijgt de ploeg, als het goed is, het olympische iQFoil materiaal. “Ik moet nog afwachten of het materiaal volgende week binnenkomt hoor”, reageert Kiran. “Eigenlijk zouden we het in april al krijgen, maar dat is door deze periode allemaal vertraagd. In principe moet het dinsdag of woensdag (9 of 10 juni) in Scheveningen zijn.” Lilian: “Na het WK op het Gardameer afgelopen september heb ik ook wat materiaal getest. Toen heb ik ook gestemd voor de iQFoil. Net als bij de RS:X heeft deze klasse 1 setje. De vrouwen varen met een zeil van 8 meter, de mannen 9 meter.”
RS:X surfen voor de kust van Scheveningen

Kiran aan het trainen in Scheveningen op de RS:X. Foto: Sander van der Borch

Training partners

Kiran heeft een vaste training partner in Sil Hoekstra gevonden. “Hij blijft ook nog een jaartje op de RS:X varen om met mij te trainen. Dit is voor hem ook goed omdat hij zo een uniek kijkje achter de schermen krijgt van wat er allemaal komt kijken bij grote wedstrijden. Hij kan al heel goed varen, maar mist gewoon nog die wedstrijdervaring.” Waar Kiran een vaste training partner in Sil heeft, is het voor Lilian nu lastig. Zij heeft normaal gesproken altijd buitenlandse training partners, dat is in deze periode natuurlijk niet mogelijk. Daarom is ze blij dat ze nu met Kir en Sil kan trainen, maar ze hoopt dat er ook snel meer Nederlandse dames op de plank gaan staan. “Het bevalt goed hoor om met de jongens te trainen, zeker met licht weer kunnen we goed samen trainen. Met het foilen wordt dat wel weer anders qua grootte zeil en gewicht. Dat gaan we na dinsdag zien. Maar het zou fijn zijn als ik straks ook een opvolger heb zoals Kiran heeft in Sil.”

Omslagfoto: Richard Langdon

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.