Ondanks sterk slot is Duko Bos niet geheel tevreden over WK in Adelaide

Het WK ILCA7 in Adelaide is gestreden. De enige Nederlander, Duko Bos, valt net buiten de top 10. Een terugblik op het toernooi.

Door Anke Haadsma | 01 februari 2024

Duko Bos WK ILCA7 Adelaide

Ondanks sterk slot is Duko Bos niet geheel tevreden over WK in Adelaide

Door Anke Haadsma | 01 februari 2024

Advertentie

Het WK ILCA7 werd van 28 tot en met 31 januari gezeild in Adelaide, Australië. Hier deed slechts één Nederlandse zeiler aan mee, Duko Bos. De zeiler die Nederland ook gaat vertegenwoordigen in zijn klasse op de Spelen in Marseille komende zomer. Duko kijkt niet geheel tevreden terug op dit WK, hij eindigt op een elfde plaats, de ‘beste van de rest’.

Omslagfoto: Jack Fletcher, Down Under Sail

“Dit resultaat reflecteert niet de hoeveelheid werk en gedegen voorbereiding die we erin gestoken hebben. Maar we hebben gedurende de week de rust weer teruggevonden. Dat wil zeggen de tijd weer gevonden om in de boot de juiste keuzes te maken over de positie in het veld,” reageert Duko direct na het toernooi.

Duko Bos WK ILCA7 Adelaide
Duko Bos laat een stijgende lijn zien op het WK in Adelaide, maar het is net niet genoeg voor de finalewedstrijd.
Foto: Organisatie

‘Ze mogen rekening met mij houden’

De elfde plaats is niet waar hij voor kwam, voor het WK gaf hij aan juist deze week te willen laten zien waar hij staat: “Ik wil op dit WK laten zien dat ik er gewoon ben en dat ze rekening mogen houden met mij op de Spelen.” Vol zelfvertrouwen stapt hij dan ook het toernooi in. Met zijn prestaties in 2023 is dat ook logisch, hij heeft hier laten zien dat hij zich kan meten met de favorieten in zijn klasse. Hij geeft aan dit WK een verbetering van zijn beste WK resultaat tot nu toe willen laten zien, dat was een zevende plaats op het WK in Scheveningen afgelopen zomer.

De zeiler staat sinds 2023 ook onder leiding van coach Pieter-Jan Postma en traint met een hele sterke trainingsgroep bestaande uit Tonci Stipanovic (CRO), Finn Lynch (IRL), Michael Beckett (GBR) en Pavlos Kontides (CYP). Vier ILCA7 zeilers met olympische medailles en podiumplekken op grote toernooien. Een goede voorbereiding dus op het WK, zo vertelt ook Pieter-Jan vooraf: “Duko is echt een grandioze sporter. We focussen ons compleet op dit WK en we hebben een hele sterke trainingsgroep. Daarmee hebben we voor Duko de beste sparringpartners en we kunnen een superproces neerzetten.”

De ILCA7 vloot is al jarenlang erg aan elkaar gewaagd. Het is super ‘close racing’, ieder foutje wordt hard afgestraft.
Foto: organisatie

Stroeve start voor Duko Bos op het WK ILCA7

De start van het WK was stroef voor de zeiler. Duko startte zijn wedstrijden goed, maar maakte niet altijd de juiste keuzes in het kruisrak, aan de wind. Het probleem was vooral dat de zeiler niet genoeg buiten de boot keek. Zo reflecteert hij ook na afloop van het WK: “In het begin van het toernooi wilde ik te graag. Het was te geforceerd. Ik gaf mijn boot te veel aandacht. Ik was niet met het juiste bezig buiten de boot.”

Coach Pieter-Jan geeft op de eerste dag al aan dat ze willen groeien in het evenement, dat doen ze dan ook. Iedere wedstrijd weet Duko een beetje te stijgen in de ranglijst. Op dag drie klimt hij naar een 29ste plaats, waarmee hij zich ook plaatst voor de gold fleet, dit zijn de beste 50 van de 150 zeilers van het toernooi. Hoewel de zeiler blijft stijgen in het klassement, had hij wel meer verwacht van zichzelf: “Het resultaat valt tot nu toe tegen, maar we gaan komende dagen zorgen dat ik weer mijn niveau laat zien met hopelijk nog wat mooie wedstrijden.”

Hij blijft ook hard werken, op dag vier klimt de zeiler naar een 22ste plaats. Met nog twee wedstrijden te gaan in de gold fleet, lijkt de finalewedstrijd uit zicht te raken voor Duko. Maar zoals bekend in de ILCA7 klasse, is de concurrentie in de top moordend. Ieder foutje wordt hier duur afgerekend, dat betekent dat ieder goed resultaat er ook voor kan zorgen dat je grote sprongen kunt maken in het klassement. Er is dus nog hoop, en Duko blijft hiervoor vechten.

Duko Bos op het WK ILCA7 in gevecht met de Australische Matt Wearn, die deze week voor de tweede keer op rij de wereldtitel pakt.
Foto: Jack Fletcher, Down Under Sail

Net niet genoeg ondanks sterk slot

In de berichten lezen we dat Duko zijn beste dag van het WK uiteindelijk tot het einde heeft bewaard. Terwijl de wind steeds verder toeneemt op het water, zeilt de Nederlander twee hele sterke races waarin hij op een achtste en zesde positie over de finish gaat. Het is alleen niet genoeg voor de finalewedstrijd, waar de 10 hoogst genoteerde zeilers om de podiumplekken strijden.

Pieter-Jan: “Ik heb twee hele goede races van Duko gezien. Die scores zijn echt hartstikke sterk. En ook nog met stroom tegen, dus weer lange kruisrakken en hele korte voor de windse rakken. En dat terwijl voor de wind zijn sterkste punt is. Dus een grote uitdaging en dan tien plekken klimmen naar de 11e plek in de goldfleet is heel goed.”

Uiteindelijk wordt de laatste wedstrijd voor de finalewedstrijd niet gevaren, het wedstrijdcomité komt er niet uit met de wind. Duko kon op dat moment toch al niet meer stijgen in het klassement, hiermee eindigt hij dus op een elfde plaats. De finalewedstrijd, tussen de top 10, wordt nog wel gevaren. De Australische Matt Wearn wint hier voor de tweede keer op rij de wereldtitel in de ILCA7.

Op naar Marseille

Met alles wat het duo deze week heeft geleerd, kunnen ze aan de slag richting de Olympische Spelen komende zomer. Het Watersportverbond gaf voor het WK al aan dat ze de zeiler gaan voordragen bij NOC*NSF voor deelname. In de zeilsport mag maar één sporter per land, per klasse, deelnemen aan de Spelen. In de ILCA7 is Duko de enige Nederlander die aan de nationale prestatie-eisen van NOC*NSF heeft voldaan.

Daarnaast is dit WK ook het laatste evenement voor interne selectie. De andere Team Allianz zeilers in deze discipline, Willem Wiersema en Thomas van Ofwegen, hebben ervoor gekozen dit WK over te slaan. Niels Broekhuizen zat tot het laatste WK ook nog in de selectie, hij besloot daarna te stoppen als topsporter en richt zich nu op zijn carrière als coach.

Lees meer over de selectieprocedure van de verschillende zeilklassen in het Lentemagazine van 2023

Duko Bos eindigt zijn WK met twee sterke wedstrijden.
Foto: Jack Fletcher, Down Under Sail

Duko deelt nog even kort zijn bevindingen dit WK: “Je moet de boot voelen, op je eigen standaard vertrouwen en af en toe wat energie daarin steken zonder naar de anderen te kijken ook. Kortom niet denken aan het resultaat, maar vertrouwen op wat je doet. Einde van de week had ik dat vertrouwen en de rust weer teruggevonden. En dus was er tijd om de juiste keuzes te maken, dat resulteert in goede races.”

Het is nu aan coach Pieter-Jan die punten de komende tijd extra aandacht te geven tijdens de trainingen. Hij geeft aan: “We zijn samen bezig met een waardevol proces op dit evenement waar we heel veel leren en er veel openheid is. De samenwerking en de relatie groeit als ook de kennis en ook het overzicht.”

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.