Gretige catamaran zeilers op het water in Hellevoetsluis

Eindelijk mochten de catamaran zeilers weer een evenement varen. Na uitstel van het originele weekend, vond het eerste weekend van augustus de Open Dutch Challenger plaats in Hellevoetsluis. Wij spraken met de organisatie over het afgelopen evenement en de regels rondom corona.

Door Anke Haadsma | 11 augustus 2020

Nacra F18 bij Hellevoetsluis

Gretige catamaran zeilers op het water in Hellevoetsluis

Door Anke Haadsma | 11 augustus 2020

Advertentie

Het eerste grote evenement voor Nacra zeilers werd afgelopen weekend georganiseerd bij Catamaranclub Hellecat in Hellevoetsluis. In totaal 83 hongerige wedstrijdzeilers kwamen op het evenement af, de Open Dutch Challenger. Een onofficieel Nederlands kampioenschap georganiseerd door Nacra Racing. Wij spraken met vice president Emma van Welij over het evenement.

“Origineel stond het evenement gepland voor begin juni, die moesten we uitstellen wegens Corona”, vertelt Emma. “We hebben toen bewust nog geen nieuwe datum afgegeven in afwachting van het virus. Als organisatie hebben we met de hosting club, Hellecat, wel een alternatief weekend afgesproken.” Dat was afgelopen weekend, 8 en 9 augustus.

Emma van Welij vaart zelf mee met Arjan Baas op de Nacra F18 Infusion. Foto: Laurens Morel

Emma: “We hebben twee weken hiervoor pas naar buiten gebracht dat het officieel doorging. Nadat we de inschrijving openden ging het vrij snel, maar we hebben niet vol gezeten. We hebben aangegeven dat er 100 deelnemers (red: zeilers) mee mochten doen, uiteindelijk werden dit er 83 in 50 boten.”

Open voor alle cats

De Open Dutch Challenger zag er dit jaar anders uit vergeleken met andere jaren, zo was er geen band, waren er looproutes en limiteerde de organisatie zich niet alleen aan het merk Nacra. “Onze organisatie, Nacra Racing, is de internationale klasse organisatie voor Nacra boten. Normaal gesproken moet je op onze evenementen een boot van het merk Nacra hebben en Performance zeilen. Dit jaar hebben we gezegd dat het, vanwege Corona, niet uitmaakt welk merk je vaart, alle cats zijn welkom.” Zo werden de boten uiteindelijk verdeeld in vier klassen: De Acat, F18, F20 en de Open Klasse.

De eenpersoons Acat bij Hellevoetsluis. Foto: Laurens Morel

Grote wedstrijdhonger

Het hele seizoen is er nog niet of nauwelijks gevaren in evenementvorm. Zo werd de Ronde om Texel, Nederlands grootste catamaran zeilwedstrijd, eerder ook al afgelast. Dat de wedstrijdhonger dan ook groot was, merkte Emma vooral op het water: “We begonnen zaterdag met uitstel, de wind was niet goed. Uiteindelijk zijn we om half 4 gestart en konden we nog drie wedstrijden varen. Zondag stond er een prima windje waar we nog vier wedstrijden mee konden varen. Iedereen was erg enthousiast en gretig op het water. Wel jammer dat we dit jaar geen groot sociaal gebeuren konden organiseren, dat is toch wel waar wij bekend om staan. Bij ons komen mensen natuurlijk voor de wedstrijden, maar de gezelligheid op de kant is ook een grote factor. Normaal staat er een band te spelen en is er een heel sociaal programma. Dit jaar hebben we dit niet georganiseerd, we faciliteerden samen met Hellecat de wedstrijden en de ruimte op de kant.”

Ondanks dat er geen band was, kijken de zeilers terug op een geslaagd weekend. Het mooie weer hielp hier erg aan mee, en zorgde alsnog voor de nodige gezelligheid op de kant. Al was het dan op 1,5 meter afstand. Volgend jaar hoopt de organisatie er weer een compleet feest van te maken met band en grote prijsuitreiking.

Eindelijk weer wedstrijd varen op de Nacra! Foto: Laurens Morel

De winnaars van deze editie

A Cat 

 1. Mischa Heemskerk
 2. Pieterjan Dwartshuis
 3. Rutger Krijger

F18

 1. Hans van Dam & Marius van Dam
 2. Jolbert van Dijk & Stephan Dekker
 3. Jacob den Houting & Dominique den Houting

F20

 1. Rob Harms & Danny Radelaar
 2. Eric de Haas & Niels de Haas
 3. Peter Vink & Thomas de Jong

Open Class

 1. Bjarne Bouwer & Eliot Savelon
 2. Walter Minderman & Gardi Mindermans
 3. Anna Kroon & Matthijs Spijk

Eerder spraken we al met andere verenigingen over hoe zij nu wedstrijden organiseren, nu het weer mag.

En wil je meer weten over catamaran zeilen, de klasse organisatie en het evenement in Hellevoetsluis, neem dan een kijkje op hun site: nacraracing.com.

Coverfoto: Laurens Morel

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.